Óriás

Bemutatás

A hazai rock zenekarok egyik rendkívüli színfoltja az odalépős, mégis fülbemászó gitárzenében utazó Óriás. Önmagukat így jellemzik: öszvér-pop, odalépős rock, érzelmes/dinamikus dalmese, néhol selymes, néhol karcos líra? Döntse el mindenki maga.

Alapítás

A háromtagú együttes a hazai indie-gitárpop ma már szinte legendásnak nevezhető zenekara, az Annabarbi feloszlása után alakult, 2005-ben.

Történet

Az Óriást Egyedi Peti és Örményi Ákos alapította 2005 őszén, korábbi együttesük, az Annabarbi feloszlása után. A zenekar tulajdonképpen “heti egyszeri örömzenélésnek” indult - melynek keretében Örményi Ákos és Egyedi Péter a Kispál és a Borz akkori dobosával, Michael Zweckerrel hangoskodott jókat. 2006 márciusában már Hortobágyi Lászlóval, az Isten Háta Mögött dobosával próbáltak, nyártól pedig koncertezésbe, valamint első felvételei rögzítésébe kezdett a trió.

2007 márciusában Hortobágyi helyére érkezett a dobok mögé Nagy Dávid, a zenekar pedig belekezdett bemutatkozó nagylemezének munkálataiba.

2008 őszén jelent meg a trió debütáló albuma, a Jön, melynek legismertebb dala a Fát dönteni. 2009 folyamatos koncertezést, még egy videoklipet (Az a kellő hő) valamint egy régi-új tagot (Hortobágyi László – ezúttal billentyűn) hozott, 2010-ben pedig a groningeni Eurosonic fesztivál után Az egyikben ott c. kislemez érkezett a cimadó dalra készült videoklippel együtt, ami kutyaszemszögből mutatja be az Óriás-létet. A nyári tömött fesztiválszezon után ősszel októberben érkezett a második Óriás-korong, a Példák hullámokra, amelyet az év végén számos sajtóorgánum (Pesti Est, RádioCafé, Recorder.hu) az év legjobb magyar lemezei közé sorolt.

A következő évben számos koncert (budapesti kollégium-turné a Turboval, számos vidéki klubbuli a 30Y-nal, valamint az összes jelentős nyári zenei fesztivál) következett, majd ősszel egy új EP felvételeibe kezdett az Óriás. A Gondalapos címre keresztelt anyag producere Takács Zoltán Jappán, a zenei rendező segédje Varga Ádám (30Y), a Mindenki írja c. dalban pedig Papp Szabolcs (Supernem) vendégeskedett. A zenekar a novemberi megjelenésre két klipet is készített, ráadásul azokat egyszerre, egymással párhuzamosan forgatta le. Az Erősebben szorítsd, valamint a Mindenki írja kisfilmjei több ponton is kapcsolódnak, egymásba fonódnak, a főbb szereplők pedig mindkét klipben feltűnnek.

2012 egy rendkívüli akusztikus koncerttel, a Nanushka Párnazenével indult, majd az Óriás is részt vett a Lipótszentmiklóson megszervezett Hóóórukkon, az első zenés sítáborban, olyan együttesek társaságában, mint a Kiscsillag, a Vad Fruttik, a 30Y, vagy a Subscribe. A zenekar tavaszi turnéját az Esti Kornél zenekarral bonyolította. Június 2-án az Óriás egy rendhagyó stúdiókoncertet rögzített a törökbálinti SSR stúdióban, olyan illusztris vendégek társaságában, mint Papp Szabi a Supernemből vagy Beck Zoli a 30Y-ból. A fesztiválszezon után a zenekar a nyarat a Zöld Pardonban búcsúztatta, majd belevetette magát harmadik nagylemezének előkészületeibe. Októberben a Zöld Pardon közönségszavazásán Nagy Dávid kapta a legjobb dobosnak járó elismerést. Október végén a zenekar bemutatta új albumának két beharangozó dalát, melyek közül a Helyet tudnira klipet kezdett forgatni Szimler Bálinttal és Rév Marcellel.

2013 elején Az Óriás és Hortobágyi László billentyűs útjai elváltak.

Január közepén a zenekar bevonult a törökbálinti SSR stúdióba, hogy megkezdje harmadik, Tűz, víz repülő című lemezének felvételeit Takács Zoltán Jappán és Varga Ádám vezényletével.

Az Óriás 2014 februárjában 6 új dalt rögzített Halászin, a Babos Majorban. Az anyag 0209 címmel jelent meg digitális formában, a zenekar weboldalán.

Tagok
 • Egyedi Peti
 • Nagy Dávid
 • Örményi Ákos
Diszkográfia
 • 2017 - Minden villany ég
  1. Senki se fél
  2. Kezdjük el
  3. Talán a moziban is láttál
  4. Soha ne menj vissza
  5. Máshol
  6. Dühös víz
  7. Csak az ég
  8. Fény
  9. A rossz és a szép
  10. Szólj, ha fáj
 • 2014 - 0209
  1. Válj vízzé
  2. Kicsi ember
  3. Kicsikét
  4. Halott
  5. Szomorú
  6. John McClane
 • 2013 - Tűz, víz, repülő
  1. Leszek
  2. Mindenki hasra
  3. Csak a szirma kell
  4. Helyet tudni
  5. Kiút
  6. Láthatatlan
  7. Káoszkapitány
  8. Tudom
  9. 100x
  10. Titkot visszaadni
 • 2010 - Példák hullámokra
  1. Véletlen volt
  2. Úgy is ugyanazt
  3. Az egyikben ott
  4. Látod most is el
  5. Halkítsd
  6. Holnap talán
  7. Vigyél
  8. Fényt az űrbe
  9. Gyere gyere
  10. Szilvia
  11. Újra
 • 2008 - Jön
  1. Az a kellő hő
  2. Ólompehely
  3. Az anyag elég
  4. Mind' a helyére
  5. Üdv itt újra a szárazon
  6. Ollózó
  7. Nem szól
  8. Fát dönteni
  9. Szívnyitó
  10. Szájon át
  11. Ahol jó
Érdekességek

 • Egyedi Peti az Óriáson kívül -az éppen búcsúkoncertjére készülődő - Isten Háta Mögöttben basszusgitározik, és a Rájátszásnak is oszlopos tagja. Ezen kívül van egy egyszálgitáros projektje is, Mindenkinek megvan a maga története néven.
 • Nagy Dávid a Quimby road-ja, illetve másod-ütőhangszerese.

100x
Senki se fél
Kezdjük el