hiperkarma

Bemutatás

A hiperkarma kultusz, végzetesség, ösztön és semmi mással nem hasonlítható össze. Szövegeik tömörek, végtelenül komplexek, a zenei megoldások főleg ezt hivatottak támogatni. Történetük inkább a frontember története, a koncerteken mégis egy zenekart látunk, és nem egy előadót, aki mögött más zenészek is megjelennek.

Alapítás

A zenekar 2000-ben alakult, miután a frontember, Bérczesi Robi korábbi zenekara (Blabla) feloszlott. Robi először egyedül állt neki a hiperkarma első lemezének, majd sorban csatlakoztak hozzá azok az emberek, akik azonosulni tudtak az ötletekkel. A dalok, szövegek Frenk (a dobos) konyhájában születtek, azonban a felvételeken Dióssy D. Ákos támogatásán kívül nagyrészt Robi munkái hallhatóak.

Történet

Már 2000-ben megjelentek a Szigeten, itt adták első koncertjüket, mint a hiperkarma zenekar. Első albumuk (ami szintén a hiperkarma nevet viseli) a magyar alternatív zene egyik legerősebb anyaga lett, a mai napig a „generációs” jelzővel illetik. Bérczesi szövegei végtelenül összetettek, a klasszikus költői képek csupán mellékesen jelennek meg szinte minden sorban.

A zenekar nagyon friss ötleteket hozott: ilyen volt a hiperkarma halloween, melyen a zenekar tagjai jelmezben adtak koncertet, vagy az a felvett szokásuk, hogy a koncert befejezéseként Frenk énekel el egy feldolgozást.

A második lemez 2003-ban jelent meg, amondó címen. Ezek a dalok már átcsúsznak a komplexből a zavarosba, a költőiből az érthetetlenbe, de Robi tehetsége valahogy még összefogta a káoszt. Szintén egy nagyon karakteres lemez, azonban nem tudta utolérni  az első album átütő, nagyon új mivoltát.

A következő években a frontember fokozatosan tűnt el és tűnt le. Drogproblémái miatt a zenekar működése teljesen leállt. (Frenk mindeközben tevékenykedett a Budapest Bárban, és saját szólólemeze is megjelent idén, 2015-ben Songs for Jelena címmel, melyen akusztikus hangszerelésben játszik feldolgozásokat.)

2011-ben egy nagyobb lélegzetvételből végigkoncertezték a fesztiválszezont, 2007 után először az Orczy-parkban adtak nagyon várt és beharangozott „visszatérő” koncertet. Azonban a lendület nem tartott tovább: 2014-es, harmadik nagylemezük októberi megjelenéséig ismét nem volt komolyabb aktivitásuk a közönség felé mint hiperkarma zenekar. Robi két önálló projekttel, az Én meg az Énekkel (amin csak feldolgozások vannak), illetve Nemes Andrással összeállva mint Biorobot zenekar készített egy-egy albumot, amiknek a dalai azóta is rendszeresen felcsendülnek egyszálgitáros estjein.

A 2015-ös év elejétől a zenekar élete felpezsdült: nem csak Robi, de Frenk is rendszeresen ad önálló, egyszál gitáros esteket, főként a fővárosban. Előbbi magyar nyelvű feldolgozásokat, saját szóló dalokat és hiperkarma szerzeményeket, utóbbi főleg angol nyelvű feldolgozásokat és saját dalokat játszik.

A teljes zenekar pedig sikerrel abszolválta a tavaszi lemezbemutató turnét és a fesztiválszezont is, illetve ebben az évben ünnepelték fennállásuk 15. évfordulóját.

2016 tavasza egy tagcserével rázta fel ismét az addig sem álló vizet: Frenket Hámor Benedek váltotta a dobok mögött. Ezt követően 2017 tavaszán jelent meg a délibáb című nagylemez, új, bölcs boldogsággal és lendülettel született dalokkal.

Tagok
 • Bacsa Gyula
 • Bérczesi Róbert
 • Hámori Benedek
 • Kis \'Sztivi\' Tibor
 • Varga Laca
 • Zaják Péter
Diszkográfia
 • 2017 - Délibáb
  1. Délibáb
  2. Elmondanám
  3. Másé Voltam
  4. Tudnod Kell
  5. Menünnepelni Jó
  6. Szóbaszó
  7. Újra délelőtt
  8. Jó Végre
  9. Odadom
  10. Boldog Még
 • 2014 - Konyharegény
  1. Konyharegény
  2. Új
  3. Látogatók
  4. Tesséklássék
  5. Vagy Vagy
  6. Szerinted?
  7. Semelyikedik
  8. Vissza
  9. Pont
  10. Senkitöbbet
  11. Vicces
  12. Konyharegény - Mix
 • 2003 - Hiperkarma 2 - Amondó
  1. Padaba
  2. Amondó
  3. Blabla
  4. Látatlan
  5. Szónélkül
  6. Feketepéter
  7. Mandiner
  8. Mitévő?
  9. Felisút
  10. Secpec
  11. Szószerint
  12. Vétó
  13. Mitévő? (titusz mix)
 • 2000 - Hiperkarma
  1. Lidocain
  2. Sosem Voltunk Senkik
  3. Összevissza Élet
  4. ?
  5. Hiperkarma
  6. Csak Az Kiabál
  7. Hiperkarma - Megint
  8. R&R 2000
  9. Felejtő
  10. Dob + Basszus
  11. Királyok, Síelők
  12. Mindenki Függ
  13. Üres
  14. Zöld Pardon
  15. Erdő
  16. Mindenki Függ - Kuba Beat Micro - Preset Remix
Érdekességek

 • A zenekar következetesen kis kezdőbetűket használ.
 • Logójuk egy fordított vészkijárat jel, mely lemezborítóik visszatérő eleme.
 • Frenk Torma Gábor néven létezett élete első éveiben.

Délibáb
Menünnepelni Jó
Boldog Még
Elmondanám