30Y

Bemutatás

\"a 30Y pécsi. a buszjárat, amiről a nevét kölcsönözte szombathelyi, de már pécsen is van ilyen. a 30-as buszjárat módosított útvonalán jár. nem érdemes bliccelni. a beckek tesók, a papa meg az ádi zenészek, de lehetne fordítva is. senki se kalauz. mindegyik ugyanabban hisz. az életnek előre. háttal a halálnak.\"

Alapítás

A srácok Pécsen találtak egymásra, a Beckek és a Papa már játszottak együtt a 30Y előtt a Körök nevű zenekarban is Ajkán, Ádi pedig a PTE üzenőfalára kitett hirdetésükre jelentkezett. Később ő hozta a csapatba Endit is, aki előtte a Játszótér nevű formáció tagja volt.

Történet

A 30Y egy szombathelyi buszjáratról kapta a nevét, a Beck tesók ugyanis egy darabig ide jártak főiskolára. A fiúk azért választották a 30Y nevet, mert:

 • számmal kezdődik, így minden alfabetikus felsorolás élére kerül;
 • mindössze három karakter, ezért plakátokon kimondottan jól nagyítható;
 • más nyelveken pontosan úgy írják, mint magyarul
 • nem jelent semmit, ezért bárkit megszólíthat, és bárkinek jelenthet bármit;
 • nem volt más, használható ötletük.

A zenekar első 4 éve gyakorlatilag intenzív koncertezésből állt. Készítettek demókat, és saját maguknak szerveztek koncerteket kisebb egyetemi rendezvényeken és klubokban, illetve olyan zenekarok előtt játszottak, mint a HS7, a Quimby vagy a Kispál és a Borz. A srácok mögött ekkor még nem állt profi stáb és menedzsment, de szakmai kapcsolataik kezdtek alakulni, színpadi rutinjuk szintén. Először a pécsi egyetemi életnek lettek meghatározó zenekara, aztán egyre több országos fesztiválra és klubba is elkezdtek bejutni.

Első lemezük, a 2004-ben kiadott Egy perccel tovább idejére már jó másfél száz koncertet tudhattak maguk mögött, így nem meglepő, hogy ez egy szerzői kiadásban megjelent koncertlemez lett, 3 fellépés anyagából rakták össze. A néhol elektronikus ízeket is tartalmazó Csészényi tér már a CLS records gondozásában jelent meg. A zenekar ekkorra már az alternatív zenei szcénában ismert volt. A hangszeres felvételeket ugyanúgy, mint az első lemeznél, Dióssy Ákos készítette. A Semmi szédítő magasság, ami szintén a CLS Records gondozásában megjelent album, a 30Y első komolyabb stúdiómunkája, sok zenei kísérletezéssel, ekkor dolgozott a srácokkal először Takács „Jappán” Zoltán a HS7-ből mint producer. A 2008-as No.4 anyaga már Pécsett, a Pannon Filharmonikusok Koncerttermében rögzült,ami hallatszik a dalok nagyszerűen kidolgozott hangszerelésén. A zenekar hatodik tagjának tekintett hangmérnök, Bóra Dávid néhány nappal a lemez keverésének befejezése elõtt elhunyt - az õ emlékére kapott fekete borítót az album. Talán mondhatjuk, hogy ez az album az egyik csúcsa a zenekar életének, a kritika és a közönség is szerette, a 30Y ekkorra beérett.

A következő a sorban, a Városember 2010-ben jelent meg. Zoli szerint ez egy szélsőséges lemez, “ami érzelmes dal van rajta, az majdhogynem giccses, ami pedig tempósabb, az kifejezetten brutális és arcba mászó.” A produceri munkáért ismét Takács “Jappán” Zoltán a felelős.

2012 végén a zenekar útja nagy fordulatot vett: a fiúk úgy döntöttek, egy ideig nem adnak több “hangos” koncertet, és nem lesznek új dalok sem. Helyette elővették Zoli egyszálgitáros történeteiből indult, de lemezen még soha meg nem jelent Szentimentálé dalait. A cd-n végül 15 szám szerepel, letöltős verzióban 28 számossá bővítették az anyagot, és 5, más előadóktól való feldolgozás is helyet kapott rajta. Az albumról 12 kiválasztott dalhoz Lévai Balázs rendezésében egy videósorozat is készült Szentimentálom címmel.

Ennek a csendesebb, zenekarilag alkotásmentes időszaknak két nagyon fontos következménye lett: az egyik a Bezzeg a kurva Beckek nevű történet, amit Zoli és Zaza a terápiájukként definiálnak. A Beckek lemez intenzív, egyenes és egyszerű duó lemez, amit 2013 őszén egy 6 állomásos turnén mutatták be a fiúk. A másik, hogy 2013 végén a zenekar bejelentette, hogy Endivel barátságban, de elválnak útjaik. Úgy fogalmaztak, “változó korba értek, és inspiratív tereik átalakultak”. Endi kreatív énje azóta az Endizájn nevű projektben bontakozik ki, amit a zenekarral párhuzamosan kezdett el csinálni 2010-ben.

A 30Y mindezek után nagy lendülettel 2014-ben tért vissza és csaptak bele az újabb dalok készítésébe és a koncertezésbe. EP-trilógiába kezdtek, hogy a közönség a lehető legaktuálisabban hallja az elkészült dalokat, ingyen letöltve. Lemezt nem terveztek, aztán mégis lett. A produceri munka Ligeti Gyuri nevéhez fűződik.

Tagok
Diszkográfia
 • 2016 - dicsőség
  1. Elsőre
  2. A.J.K.A
  3. Csapatostul
  4. Hatodik
  5. Nincs másik élet
  6. Nevemre veszlek
  7. Úgyis mindegy
  8. Tanító
  9. Újra él
  10. Révbe ér
  11. Kislány, Város, Erdő
Érdekességek

 • Beck Zoli a PTE-n a romológia tanszéken egyetemi adjunktus, és a Zenélő Egyetem (ZEN) létrehozásában és működésében is nagy szerepe van.
 • Pécsen van 30Y nevű buszjárat, a zenekarról elnevezve.
 • Szombathelyen is újraindult.

Elsőre