2024. április 24.

m.a.csek szülinap: 9 év kedvenc interjúi

A kis szakadt altermacskánk kilenc életéből az első kilencedik évéhez érkezett. Kilenc cikkben emlékezünk meg rockandroll életének fontos eseményeiről.

Alapvetően nehéz régi írásokból válogatni. Nem így csinálnánk már, oda pont kellene egy szó vagy fél mondat, az viszont ott felesleges. Még nehezebb ez az interjúkkal, hiszen ezeket legtöbbször akkor készítettük, amikor az alanyoknak valami aktuális projektjük volt. Mégis, minden itt szereplő beszélgetés légkörét, alaphelyzetét, hangulatát fel tudjuk idézni, és még mindig nagyon kedvesek a lelkünknek.

1. “A beckeket nem kell tervezni”

Ez volt ez egyik első, és talán éppen ezért az egyik legkedvesebben zavarban levős hangulatú interjúnk. Egy újpesti városnapi 30Y koncert után ültünk le a főtér macskakövein a nyárvégi hőségben a Beckekkel, és ők pont olyan jó fejek voltak, mint ahogy elképzeltük.

2. “Sok mindent mesél a szerelem”

Az interjú az ikonikus Quimby-próbateremben, a Sounday Stúdióban készült, ami külön élmény volt nekem, Varga Livius pedig nagyon érdekes mesélő, amit utána még máskor is volt szerencsém megtapasztalni.

3. Kiderült, miért verik össze Scherer Pétert a MMAMT legújabb klipjében

Nagyon menő dolog volt számunkra, hogy a m.a.cseknak köszönhetően olyan nem zenészekkel is találkozhattunk, mint Reisz Gábor, akinek amúgy imádjuk a filmjeit.

4. “nekem a stúdiózás volt mindig a bázis”

Tövisházi Ambrussal már a m.a.csek eleje óta szerettem volna interjúzni, és ez nemrég pont egy olyan különleges poptörténeti pillanatban jött össze, amikor éppen kivált a Love Bandből.

5. Kistehén diszkográfia Kollár-Klemencz Lacival

Kollár-Klemencz Laci az egyik kedvenc alter hősöm, akivel jó párszor interjúztam az évek során. Keserédes volt számomra ez a konkrét beszélgetés, hiszen az egyik kedvenc zenekarom feloszlása kapcsán készült, de ez is különleges emlék: telefonon zajlott, és miközben ő száguldott az autópályán, én próbáltam belőle retrospektív gondolatokat kiszedni a Kistehén lemezeiről.

6. Klipszemle: Anna és a Kedvenc Felhőmnek

Nem csak azért, mert Elefánt kötődésű az anyag, hanem azért is, mert Anna egy régi ismerősöm, akinek mindig is szerettem a dolgait. Olyan kedves érzés, amikor a szálak így összeérnek.

7. Lévai Balázs: a huszonegyedik századi magyar rockandroll-emlékezet felkent őrzője

Különösen jó érzés volt könyvről interjúzni. Lévai Balázs megkerülhetetlen alakja a magyar alternatív barakknak – is, ráadásul nagyon könnyed, jó humorú beszélgetőpartner. Jó lenne egy Beállás 2. – márcsak azért is, hogy újra beszélgessünk.

8. “Inkább olyan ‘jóban vagyósak’ vagyunk”

Ez volt az első interjúm az Esti Kornél fiúkkal, amit aztán még néhány követett. Azóta is ők a kedvenceim és ugyanolyan jó érzés visszagondolni rá, hogyan ültünk le erre az első M.a.csekos beszélgetésre.

9. “Most is locsolok virágokat és az ajtót is be szoktam zárni”

Emlékszem, gondolkodtam rajta, hogy rögtön az első kérdéssel keresztbe tegyek-e magamnak ezen az interjún, de valamiért aztán úgy döntöttem: legyen.