Vad Fruttik

Bemutatás

A Likó Marcell vezette, alternatív rockzenekarként definiált Vad Fruttik 2005-ben tett szert országos ismertségre. Első stúdióalbumuk 2006-ban jelent meg Rózsikámnak digitálisan címmel. Rá két évre adták ki az Egy éjszaka Bohémiában című korongot, amit 2010-ben a Fénystopposok, 2013-ban pedig a Darabok című album követett. 2009-ben és 2011-ben egy-egy Fonogram-jelölést zsebeltek be, 2014-ben pedig magát a díjat is a Darabok című lemezért.

Alapítás

A Vad Fruttik és Likó Marcell zenei karrierje Várpalotán kezdődött, ahol is felfedezte Herter Tamás, a város ismert gitárosa, és közös banda alapítására buzdította. Ez lett a Vad Fruttik. Már itt együtt zenéltek Józsa Zoltánnal, majd pár éven belül csatlakozott Kerekes Gergely is. 1999-ben egy tehetségkutatót követően a zenekar lehetőséget kapott arra, hogy elkészítse első nagylemezét, ám egy hónappal az album rögzítése előtt a kiadó visszamondta a szerződést, a zenekar pedig felbomlott.

Történet

Marci a főiskolán fordult az elektronikus zene felé. Igen lassú ütemben, de újrakezdte a közös munkát Kerekes Gergellyel, akivel egy hibrid hangzás kidolgozására törekedtek – főként jazz, bossa nova és különféle elektronikus zenei stílusok házassága által. Valójában ekkor született meg az a kohézió, amire az egész Fruttik épül, hiszen a zenekar dalainak döntő többségét ők ketten írják.

2005 környékén Kaszás Gábor sikeres pályázatának hála, a zenekar három számot rögzített a Rádió 8-as stúdiójában. Ezek között szerepelt a Szerelmes dal, mely felkerült a Café Instant vol1 című válogatáslemezére 2005-ben. Ebben az időszakban indult el a zenekar budapesti karrierje is. Egy remix kapcsán kereste meg Likó Marcell a későbbi billentyűst, Győrffy Gyulát, és vele közösen készítette el a Rózsikámnak digitálisan című (barkács)albumot egy számítógép és egy mikrofon segítségével 2006 őszén.

2006 végére állt össze a Vad Fruttik egy “igazi” zenekarrá, hiszen a dalok is ekkor kapták meg végleges formájukat, és tulajdonképpen ezzel kezdődött el a zenekar karrierje. Ugyanezen évben elkészült a Vad Fruttik első klipje is a Nekem senkim sincsen című dalból. 2006-ban Herter Tamás, Józsa Zoltán és Kaszás Gábor kivált a zenekarból, az ő helyükre érkezett meg a Hock testvérpár Veszprémből, Attila és Zoltán.

A következő esztendőben országos turnéba kezdtek, 2008 márciusában pedig telt ház előtt koncerteztek az A38 Hajón. Az év során több fesztiválon is részt vettek. A 2008-as Egy éjszaka Bohémiában c. albumuk Fűzfőn készült, de itt már lehetőségük nyílt élő hangszerek rögzítésére is. A lemez valahol a jazz, a rock, a blues, a táncdalfesztivál, az easy listening és az elektro között bolyong.

2010 februárjában ismét telt házas koncertet adtak az A38-on, májusban pedig Lehetek én is címmel kislemezt adtak ki. Októberben megjelent a harmadik nagylemezük, a Fénystopposok. 2011-ben ismét jelölték Fonogram-díjra Az év hazai modern pop–rock albuma kategóriában.

2013 februárjában kiadtak egy ingyenesen letölthető középlemezt, a Pipacs EP-t. Októberben megjelent a Válaszok nélkül videoklipje, majd decemberben kiadták a Darabok című lemezüket, amely 2014 harmadik hetében vezette a Mahasz Top 40 albumlistáját.

Tagok
 • Győrffy Gyula
 • Hock Attila
 • Hock Zoltán - basszusgitár
 • Kerekes Gergely - gitár
 • Likó Marcell - ének, gitár
Diszkográfia
 • 2015 - Tudom milyen
  1. Utolsó adás
  2. Majom majom
  3. Gabi
  4. Részeg király
  5. Mi lenne jó
  6. Tudom milyen
  7. Gyújtsd fel!
  8. Túl kemény
  9. Hold
  10. Repülni roncsokat
 • 2013 - Darabok
  1. Darabokban
  2. Válaszok nélkül
  3. Szemben a Nappal
  4. Sebek
  5. Másodpercek és Decibelek
  6. Pipacs
  7. Éjszaka
  8. Kollázs
  9. Orgonák
  10. Egy napra
 • 2010 - Fénystopposok
  1. Limonádé
  2. Lehetek én is
  3. Városlakó
  4. Diszkós
  5. Boroskóla
  6. Goa
  7. Bálban
  8. Embergép
  9. Nem hiszek
  10. Üvegszilánkkal
  11. Lehunyom a szemem
  12. Béke presszó
 • 2008 - Egy éjszaka Bohémiában
  1. Egy éjszaka Bohémiában
  2. Mi ez a jó jazz?
  3. Kicsit lassabb
  4. Izabella
  5. Tánc
  6. Bús szamba
  7. Kemikáliák
  8. Úgy fáj
  9. Hervadó virágok
  10. Forradalom
 • 2006 - Rózsikámnak digitálisan
  1. Sárga zsiguli
  2. Forró Nyár
  3. Szerelmes Dal
  4. Rió
  5. Galaxis szépe
  6. Szól a szív
  7. Nekem senkim sincsen
  8. Üzenet
  9. Milyen szabad!
  10. Nekem senkim sincsen (Speakeazy Remix)
Érdekességek

Likó Marcinak 2015-ben jelent meg a Bunkerrajzoló címet viselő könyve, melyet Géczi János József Attila-díjas író jegyez. A könyvet élettörténet-rekonstrukciónak tartják, nem önéletrajznak. A Vad Fruttik dalszerzője már az utolsó, Darabok című album dalszövegein is együtt dolgozott a szintén veszprémi Géczi Jánossal.

Válaszok nélkül
Pipacs
Darabokban
Boroskóla