2023. június 13.

Alter dalpárok – ugyanarra gondoltak a költők?

Közös témák? Közös alkotóközeg? Egymás ihletei? Összegyűjtöttünk nektek pár alter dalt, amik címükben (vagy témájukban) párba állnak. Pörgesd a listát egyben ide kattintva.

Elefánt – Blahalouisiana – Felső Tízezer

Egyszer megkérdeztem valakitől: “szia, minden rendben?”, mire jött a válasz: “nem tudom, definiáld, hogy minden, és definiáld, hogy rendben”. Csoda hát, hogy ennyiféle értelmezést lehet találni erre a kétszavas kifejezésre?

Bár témájukban és világukban három igen különböző dalról van szó, mindhárom csapat áldozott a mindenség oltárán. Az Elefánt 2017-es albumának címadó dala keserédesen próbál megnyugtatni, hogy minden rendben, a Blahaloiusiana két évvel későbbi, szintén címadó dala a Minden rendben pedig a Barbiékra jellemző szerelmi témát hozva, de szintén megragadja azt a pillanatot, amikor egy rossz időszak után először elhisszük, hogy végülis minden rendben. A Felső Tízezernél is minden rendben, leszámítva, hogy pont nem.

Vad Fruttik – Esti Kornél #1

Ébren lenni a Vad Fruttiknál a szokásos elektro fűszerezésessel tálalt némi poltikai tartalom, haragos csalódottság. Az Esti Kornélnak ugyanerről a címről valakinek a hiánya jut eszébe, valaki, aki nélkül nincs miért ébren lenni, az álmokba viszont kérlelhetetlenül vissza-visszaszivárog.

Vad Fruttik – Esti Kornél #2

Likó Marciék és Lázár Dodiék nem csinálnak titkot belőle, hogy kedvelik egymást, többször voltak már közösen a színpadon, és úgy látszik, a szimbólumkészletüket tekintve is megvan köztük az összhang. Az éjszaka alapvetően visszatérő téma kedvenceinknél, ahogy itt össze is gyűjtöttük. A Vad Fruttik Éjszakájában egy húzós epizód pillanatai elevenednek meg a 2014-es Darabokról, az Esti Kornél pedig az Éjszaka vanban fogalmazta meg, milyen annyira mélyen lenni, ahova az se tud velünk jönni, akire a legnagyobb szükségünk lenne.

30Y – Galaxisok

A Galaxisok (akkor még Szabó Benedek és a galaxisok) generációs érzéseket fogalmazott meg a huszonötben, felnőtt is, nem is, nem tudja mit akar, pláne nem azt hogyan kellene. “Lázadni túl öreg, belenyugodni fiatal.” Az ipszinél rejtve marad a cím mibenléte, de azért a “te mit tennél mostmár, ha újra tennéd?” sor felkínálja a lehetőségét, hogy azt gondoljuk, ez az a kor, amikor a szerző talán máshogy csinálna valamit.

Csaknekedkislány – Galaxisok

Nincs egyezés a címben, de a Galaxisok-dal tökéletesen összefoglalja azt, amit a CSNK a jól megszokott pengeéles rímekkel és elmés fordulatokkal elmond: amikor az éjszakád lényegében arról szól, hogy egyik hely után a másikon keresed őt.

Ide kattintva eléred a YouTube-on a teljes listát.