2021. április 11.

Premier! A Bence kalandjai: Az a perc

A költészet napjára igazi alkalomhoz illő csemegét hoztunk Nektek: egy friss és ropogós versmegzenésítést A Bence kalandjaitól. A zenekarról már többször szót ejtettünk (legutóbb egy Cseh Tamás feldolgozás kapcsán, de a zenekar első lemezéről is olvashattatok), és az időzítés sem véletlen, hiszen Bencének különösen fontos alkalom ez az évben. Hogy miért, azt mondja el ő maga – alább interjút olvashattok vele, és természetesen a dalt is meghallgathatjátok. Premier!

Miért fontos az április 11-ei dátum A Bence kalandjai életében?

Két éve mutatkozott be A Bence kalandjai az Álmodó című dallal, aminek a szövege nyomokban Kányádit tartalmaz, ezért A költészet napjára időzítettem a megjelenését. Tavaly ilyenkor is írtam egy dalt Juhász Gyula Szerelem? c. versére, idén pedig a kedvenc költőm, Varga Júlia Az a perc c. versét zenésítettem meg. Szóval évforduló, szülinap és lassan hagyomány. 

A premierező dal egy Varga Júlia-versfeldolgozás. Miért szólított meg ez a vers, milyen a viszonyod a költővel?

Úgy érzem, bizonyos szempontból egy rugóra jár az agyunk, érteni vélem a világát. Pont emiatt szerintem jól is állnak nekem a szövegei, önazonosak az én számból is, úgyhogy törekszem rá, hogy dolgozzunk még együtt. Távoli, de jó viszonyban vagyunk, örülünk a közös daloknak. 

Hogyan született a versből dal?

Egy elhatározás mentén. 🙂 Több versét is megzenésítettem most a kötetéből, mert nagyon rákaptam. Dalkezdeményekkel, gitártémákkal mindig jól állok. Keresek hozzájuk hangulatában passzoló verset, aztán összeboronálom a kettőt. Ebben az esetben kicsit a szöveget is átrendeztem, de nagyon tetszik Julisnak is, úgyhogy semmi baj. 

Novemberben jelent meg A Bence kalandjai első lemeze, ami mindig nagy mérföldkő. Mi a helyzet azóta a zenekar háza táján?

Persze ez legyen a legnagyobb tragédia a világon, de nálunk a zenekarosdinak nagyon odavágott a járvány. A közös lemezkészítés is megakadt, nekem – koncertek híján – nincs miért Pestre járnom, így a próbák, a találkozások is elmaradoztak, aztán itt nagy magányomban inkább olyan dalokat írok mostanában, amik jól működnek egy gitárral. Az első lemezt szántam olyannak, mint amilyennek a második ígérkezik. Akkoriban egyáltalán nem gondolkodtam zenekarban, most pedig a helyzet diktál, muszáj alkalmazkodni. 

Mit vársz a legjobban a zenekarral kapcsolatban, ha végre újra nyit a világ?

Természetesen a koncerteket. Hogy lehessen utazni, zenélni, régi és új arcokkal találkozni, dolgozni, pénzt keresni, tervezni, nem aggódni. Kicsit megint embernek érezni magunkat és hinni abban, hogy amit csinálunk az fontos és jó. Mielőbb gatyába kell ráznunk a kulturális és a szociális életünket, alig várom, hogy tehessünk ezért. 

Bencét kövessétek a Facebookon!