2021. december 27.

Az Einstand köszöni jól van – albumpremier

Az Erős József, Erős Márton, Varjas Bence felállású Einstand zenekar legutóbb a Szerelmes dallal hallatott magáról, most pedig az elmúlt időszak alkotómunkájának eredményeként első nagylemezükkel jelentkeznek, még éppen az év utolsó pillanatában. A nálunk premierező album a Köszönöm jól címet kapta – a bővebb kontextust a címadó dalban találhatjuk meg.

Az albumon helyet kapott egy-két már korábbról ismerős dal is – a már említett Szerelmes dal, a Srenk és a Mörfi az új dalok mellett. A felvételek javarészt ismét a Jappan & Barnsz (Takács Zoltán Jappán és Horváth Barnabás Botond) producer páros közreműködésével készültek, ám újdonságként két dal már a zenekar basszusgitárosa, Marci producerkedésének végeredménye. Érdekességként említhető még, hogy a lemezen szereplő dalok felvételéhez a banda összesen öt különböző helyszínt járt be az évek során.

„A korábbi dalainkon előszeretettel kotlottunk hosszú időket, így számunkra különösen szokatlan (de annál jobb lecke) volt a határidőhöz kötött dalírás. A munkálatok elég változatos ütemben zajlottak, voltak dalok amik csak úgy írták magukat, de voltak amikhez harapófogóval kellett kihúzni magunkból a szavakat és hangokat. Egy idő után minden szótag és nagyszekund megtalálta a helyét, és sikerült azt kihozni első nagylemezünkből amit szerettünk volna.” – meséli a zenekar az új lemez kapcsán.

fotó: Hegyi Júlia Lily

Van egy általános elvárásunk magunkkal szemben a banda elejétől kezdve: nem szeretnénk egyetlen hangulatra/témára ráállni és több dalon keresztül azt ismételgetni, legyen szó dallamról, dalszövegről. Ezt egy nagylemeznél különösen fontosnak érezzük, ahol kerek egészre, ívre, meg ehhez hasonló hangzatos szavakra kell figyelnünk a dalírás során. Úgy érezzük, hogy itt is sikerült ennek megfelelnünk, született mindenféle izű-szagú dal amiből kedvére válogathat mindenki.” – szóval, válogassatok, íme a lemez:

Az elmúlt időszakért külön köszönettel tartozunk Szabinak a Mertez Managementből, illetve Egyedi Petinek, időnként ugyanis tőlük kaptuk azokat a segítő szándékú seggberúgásokat, amiknek köszönhetően legalább még idén el tudott készülni az album 🙂 Továbbá köszönettel tartozunk a Hangfoglaló programnak a lemez felvételének támogatásáért.” – mondják zárszóként a felvételekről a srácok.

Minden dal kapott egyébként egy saját minimál-vizuál-szövegvideó-féleséget is, ezeket a zenekar énekese, Józsi rajzolta és animálta. „A banda elejétől kezdve igyekeztünk a zenélősdi vizuális részét is a saját irányításunk alatt összekreatívkodni, ezt a folyamatot az idők során egyre jobban kezdem megkedvelni – kellemes mellékhatás.” – meséli. Minden rajz az adott dal témájához kapcsolódik, nyomokban rejtett utalásokat is fellelhetnek a szemfülesebbek. Az album címadó dalának grafikája egyébként a lemez borítóján is visszaköszön, amit fizikai formátumban is meg lehet egyébként majd kaparintani, elsőként a jövő évi lemezbemutató koncerten, ami január 13-án lesz a budapesti Robot színpadán. A koncertre a belépés díjtalan!

A bandát az alábbi oldalakon találhatjátok meg:

http://www.einstand.band

https://www.facebook.com/einstandzenekar

https://www.youtube.com/einstandzenekar

https://www.instagram.com/einstandzenekar/

https://play.spotify.com/artist/7u21y4tfyE0WbELK93wXzt

https://itunes.apple.com/us/artist/einstand/id1169441583

http://www.deezer.com/artist/11279388