2022. november 2.

“egy nyelvet beszélünk”: a Grabovski és a Sorbonne Sexual közös estje

November 11-én egy – mindkét zenekar számára fontos és kiemelt – koncertre készül a Grabovski és a Sorbonne Sexual. Röviden beszélgettünk velük az estéről és a tervekről. A nagy kéken ide kattintva találjátok az eseményt.

kredit: Székely Zsófi

Honnan ismeri egymást a két zenekar, milyen a kapcsolatotok? Miért gondoljátok jó ötletnek, hogy együtt játszatok, miben egészítitek vagy ellensúlyozzátok egymást?

Geri (Karádi Gergő – gitàr, ének, Sorbonne Sexual): Ha emlékezetem nem csal, akkor az IDEGEN zenekaron keresztül ismertük meg a Grabovskit. Amikor az első dalokat meghallottam, egyértelmű volt számomra, hogy ugyanabban a folytonosságban, ugyanabban a hagyományban állnak mint mi. Mindkét zenekar nagy téteket helyez a szövegre, ezáltal az alkotó energiáink is egy irányba tartanak, így világot teremtenek ezek a zenekarok, meg hát mit mondjak, barátok vagyunk.

Ákos (Hadik Ákos, ének, Grabovski): Nekem úgy rémlik, hogy Gergővel valamikor réges régen az Akvárium előtt találkoztam először, ahol szokásunkhoz híven végigpuffogtunk egy estét egy lokál előtt, amely jellegzetességünket a mai napig megtartottuk. Gergő állításait csak alátámasztani tudom: egy nyelvet beszélünk, egy helyen élünk és a szellemi igazodási pontjaink azonosak. Ebből kifolyólag szerintem pont az adja az együtt koncertezés érdekességét, hogy ezt a közös kulturális örökséget milyen oldaláról mutatjuk be. A szépségre való törekvés és a realizmus váltakozik egy ilyen estén.

Mindkét zenekar még viszonylag fiatal, de azért már van a hátatok mögött néhány koncert. Mesélnétek pár emlékezetes sztorit, tanulópénzt, amit az elmúlt pár évben szereztetek?

Geri: Amikor még én voltam a Sorbonne koncertszervezője (kényszerű okból, egyfelől nem volt menedzser a láthatáron, másfelől a zenekaron belül eluralkodott a “hiszen te vagy a frontember” ideológia) akkor leszerveztem egy koncertet Ljubljana-ba a Prulcek nevű helyre. Azt hiszem minusz 90.000 volt a vége, mert valami félre lett kommunikálva. Azóta már jó szívvel emlékszünk erre a koncertre, ami egyébként egy akusztikus, áthangszerelt buli volt. 

Ákos: Koncert előtt nem javasolt csárdában nagyokat lakomázni, mert csak koncert közepén fog leérni a dödölle (Igaz történet alapján, Szombathely 2022. február 11.) Viccet félretéve talán a legfontosabb, amit ki tudnék emelni, az az a szemlélet, hogy a befektetett munkának még ha akkor nem is tűnik úgy, megvan apránként az eredménye. A zenekar alapításánál megfogalmazódott bennünk sok cél, amit szívesen elérnénk és kezdjük úgy érezni, hogy egyre több meg is valósul, aminek hihetetlenül örülünk. 

Azt ígéritek, ez egy különleges koncert lesz. Kedves Grabovski, mi az oka, hogy a mostanra beígért pl. Alszik a várost amúgy nem szoktátok játszani? 

Ákos: Az utóbbi időben lényegesen többet koncerteztünk, mint azt megszokhattuk, így nagyjából azonos volt a dallistánk. Mivel ritkábban játszunk Budapesten, ráadásul a Sorbonne-nal lépünk fel ezért az estének mindenképp különleges helye van a szívünkben, így meg akartuk tisztelni új dal eljátszásával, valamint egy rég nem játszott nóta leporolásával.

És mi az, ami miatt most mégis előveszitek?

Ákos: Ezt a szerzeményt még az első nagylemezünkre készítettük el, ahol nagyjából minden folyamat új volt számunkra. Ebben a dalban pedig főleg szabadjára engedtük a fantáziánkat, így egy nagyon sokszínű eredményt kaptunk, ami egy pörgősebb dinamikusabb műsorban kevésbé állná meg a helyét. Mostanában mégis többeknek eszébe jutott, hogy elővehetnénk, végül Szilárd (Takács Szilárd, dob) unszolására nekiálltunk és egy felszabadult mosoly jelezte mindenki részéről, hogy ennél jobb ötletet nem is lehetett volna kitalálni.  

Sorbonne-os fiúk, ti pedig kiegészültök több vendéggel is. Kiket, miért és miért pont őket hívtátok?

Geri: Az ember olykor biciklizik. Viti (basszusgitár) barátunk is így tett, nem lett jó vége. Így helyettesíteni kell őt. Helyettesíteni, de nem pótolni. A tizenegyedikei Harom Holló koncerten négy basszusgitáros, és egy gitáros lesz vendégünk, akik egytől egyig a barátaink. A baleset bekövetkezte után rövid idővel mindegyikük igent mondott a felkérésre. A tragikum végtére is magával hozott valami derűt is, boldogok vagyunk, hogy a hiány terhe mellett ez a koncert megmutatja azt is, hogy mit jelent a ma már elcsépelt, és olykor avétosan hangzó szó: közösség. 

Velünk lesznek: Kunics Olivér (IDEGEN), Galgóczi Olivér (IDEGEN), Gergely-Kosza Zágon (Grabovski), Paukovics Gergely “Pogi” (Paliék.), Takáts Márton “Sapi” (Görbe Bögre)

Lesznek újdonságok is? Vannak most stúdiózásra kész dalaitok?

Ákos: Elég sokszor és elég régóta mondjuk már, hogy dolgozunk egy új lemezen, de ez tényleg így van most. Szeptember elején beköltöztünk egy új terembe, ahol elég hosszú próbákat lehet tartani ahhoz, hogy tényleg tudjunk haladni a dalírással. Ennek eredményeként lassan, de biztosan kerekedik egy új lemez, aminek a világába bepillanthat a Holló közönsége.