2023. október 19.

Decemberben jön a 30Y tizedik lemeze, és az azt kísérő turné

A mai nap jelentette be a 30Y zenekar decemberi lemezbemutató koncertjeinek eseményét. A számos vidéki állomás (Debrecen, Miskolc, Zalaegerszeg, Kiskunfélegyháza, Pécs) mellett Budapesten tripláznak: a Dürer Kertben, az Akvárium Klubban és az A38 Hajón is megnézhetjük őket december végén.

„A 30Y úgy van, hogy huszonhárom éve él együtt pont ez a négy ember. Lehetetlen vállalkozás. Senki ne próbálja ki otthon, vagy ha igen, hát vegye komolyan. Ezt szeretet nélkül nem lehet végigcsinálni. Ezt a szeretet akarása nélkül nem lehet. Feloldani önmagadat úgy, hogy megmaradj. A történetünk hosszú és szövevényes, és mint minden jó történet, érdekes. Sokat nevetsz, sokat sírsz. A történetünkbe beleírhatod magad, nyilván már rég bele is írtad, mi te lettünk, te meg mi. Ez a négy ember, nem is ez a négy ember. Ez a szeretet, nem a miénk. Nem is a tiétek. Nincs birtokosa, tárgya, iránya, se kezdete se vége. Körbeölel, ha hagyni mered, ölelsz vele, ha ölelni mersz. Te vagy.” – vall magáról a most megjelent események leírásában a 30Y.

A 30Y tizedik stúdióalbuma 2023. december 1-én jelenik meg, a címe X. A lemezen helyet kap a 2021-ben singleként megjelent „mesélős”, a 2022-es óriási erejű dal, az „éhezők jóllakottak”, valamint a nyár végére időzített édes-szomorú „arra indulok el” is. A lemezmegjelenésig még további két dal lesz nyilvános: november másodikán érkezik az „alkalmi társ” videója, az albumpremier előtti napokban pedig a „miezmiez”.

A lemezzel kapcsolatban így fogalmaznak: „A 30Y mint alkotói közösség nem bír alkotói módszertannal. Nincs bevált eszköztárunk, nincsenek rutinból működő körök, felül bedobom a témát, alul kiesik a 30Y dal. Ezt azért néha bánjuk. Mindegyik lemezünkért le kellett menni a bányába, de talán ilyen mély és szövevényes bányajáratokban nem jártunk eddig még. Ennyi megértés és meg nem értés, ennyi kétség nem kísérte az alkotást, a magunkra és egymásra tekintésnek ennyi új perspektívája nem jött még elő, nem tártunk fel ennyi sebet, örömöt, kétséget, indulatot magunk és a másik előtt. A minket körbevevő világ se költözött még ennyire a bőrünk alá, nem volt ekkora sötétség és nem voltunk talán így együtt még ennyire dühösek, tehetetlenek, kiszolgáltatottak. Közben meg mi négyen nem álltunk ennyire más élményvalóságban még a privát életeinkben, mint épp ezekben az években. Az X, a mi X-ünk erről beszél. Nem az élet teljességéről, nem is annak akarásáról, inkább csak az abba vetett hitről, a bizalomról, a távolságok lebonthatóságáról, a szabadság naiv akarásáról és a szeretetről, ami nélkül egyetlen emberi élet se élhető. A miénk legalábbis biztosan nem.”

A 30Y_X lemezbemutató turné 2023-as állomásai:

1209 Kiskunfélegyháza, Rocktár

1215 Zalaegerszeg, Keresztury Dezső VMK

1216 Debrecen, Roncsbár

1223 Budapest, Dürer Kert

1226 Budapest, Akvárium Klub

1227 Budapest, A38 Hajó

1229 Miskolc, Helynekem

1230 Pécs, Pécsi Est

A jegyelővétel az idei lemezbemutató koncertekre egységesen október 24-én délelőtt 10:00-kor indul. Részletek a zenekar felületein.