2018. október 23.

A metál, a szimfónikus és a blues Utóíze: a STIKLI első albuma

A STIKLI zenekar néhány hatossal: 2016-ban alakult, hat taggal, hat – egymástól árnyalatokkal eltérő – zenei gyökerekkel és ízlésvilággal, amitől igazán tartalmas és színes lesz a végeredmény.

Korábban már halhattuk, láthattuk őket például az alábbi kisvideóban:

 

Első lemezük – az Utóíz – most nagy örömünkre a M.a.csekon debütál, ennek alkalmából feltettünk nekik néhány kérdést, melyeknek nem titkolt szándéka volt, hogy ezeken keresztül megismerhessük a zenekart és hozzájuthassunk néhány alapinformációhoz róluk és az elkészült lemezről.

A kérdésekre Gulyás Barna és Nagy Ambrus, a zenekar két énekes-gitárosa válaszolt. 

A méltán utált sablonkérdés, de sajnos muszáj feltennem: Honnan a zenekar neve?

Nagy Ambrus: Sokáig nem választottunk nevet. Aztán egy próba után körbeültük a kocsmaasztalt, és addig ittunk és ötleteltünk és ittunk, amíg ki nem derült, hogy a STIKLI mind a hatunknak tetszik, sőt még másnapra sem változott meg a véleményünk.

Gulyás Barna: Sokáig nem is igazán tartottuk fontosnak, mert nem vettük annyira komolyan. A STIKLI mindenkinek beakadt, és azóta minden kis hülyeségünkre azt mondjuk, hogy a név kötelez.

Ez az első lemezetek. Mit jelent ez nektek, miért fontos, hogy legyen lemez? Ma már semmi akadálya annak, hogy csupán dalok jelenjenek meg egymás után.

A.: Olyan kicsit, mint az első közös gyermekünk. Jó végre kézben tartani, ránézni, hallgatni. Az albumról korábban hat dal is megjelent külön, most viszont úgy éreztük, hogy mellé rakjuk a másik felét is, mivel az első STIKLI évad sztorija így teljes.

B.: Az elején fogalmunk nem volt, hogy mi fog kisülni a dologból. Aztán ahogy körvonalazódott, hogy mi is lesz ez a STIKLI, úgy vált egyre fontosabbá mindenkinek az anyag. Ezután azt hiszem, hogy szerettük volna, ha indításnak egy hosszabb anyaggal jelentkezünk, amolyan ars poeticaként is.

Mi a története ennek a lemeznek, mit akar elmesélni?

A.: Le kell szögezzük, hogy az Utóíz nem koncepciós album. Az albumon a zenekar összeérésének lenyomata található, ugyanis hatan hatfelől érkeztünk. Úgy is mondhatnánk, hogy az album története a mi történetünk. Mindenki hozta a saját stílusát, a saját múltját, elkezdtünk kísérletezni, és kicsiszolni a közös zenénket.

B.: Az életünkről szól, de igyekszünk nem komolyan venni.

 

Mi a célotok, a víziótok a zenekarral? Milyen babérokra törtök?

A.: A saját örömünkre kezdtünk zenélni, és továbbra is ez az elsődleges célunk. Az első koncertek után azonban világossá vált számunkra, hogy küldetésünk van. A víziónk, hogy a dallamaink megnyugvást és vidámságot visznek a világba, a szövegeink pedig megcsiklandozzák a szunnyadó lelkeket.

B.: Koncerten bulizni szeretünk, számírás és stúdiózás közben pedig kifejezni. Addig és úgy fogjuk csinálni, amíg a zenekarból mindenkinek jól esik és kényelmes.

Es a másik oldalrol: miért zenéltek, hogy kerültetek kapcsolatba a zenével és / vagy egymással?

A.: A legtöbben már egész kisgyermek korunk óta zenélünk. Lételemünk a zene, nem megy máshogy. Zeneiskolák, mindenféle zenekarok, aztán Márk egyszercsak összehozta ezt a hat embert,

otthagytunk metált, szimfonikus zenekart, bluest, kutyafülét, és belevágtunk valami mindenkinek őrülten újba és ismeretlenbe.

Nem bántuk meg.

B.: Valóban jó hosszú sztori, ahogy összejött ez a sok ember. Igazából kicsit valószínűtlen, például Ambrust és Marcit gyakorlatilag az első próbán ismertem meg. Azt sem tudtunk, milyen zenét fogunk játszani. De nagyon megszerettük.

Íme itt pedig az album, amit élőben is meghallgathattok Pesten, október 25-én, csütörtökön a Mika Tivadar Mulatóban, minden további infó ide kattintva egy helyen.