2019. december 21.

“ahogy viselkedsz az rólad szól” – társadalmilag érzékeny dal Bérczesi Robitól

Az Én meg az Ének produkció részeként jelent meg Bérczesi Robi legújabb dala, az Olyannak láss, amiben Bródy János és Kirschner Péter működtek közre, a Baltazár Színház színészei pedig még ennél is szervesebb részét képezik a dalnak és a hozzá készült kisfilmnek.

A Baltazár Színház idén 1998 óta működő, sérült színészekből álló társulat, akikkel Robi barátsága nem új keletű: 2014-ben az Árad a szeretet munkálataikor ismerkedtek össze. (A húsz dalos albumon mások mellett Robi is megzenésítette a Baltazár színészei és Müller Péter Sziámi közös munkájából létrejött szövegeket.)

„Egy átmulatott éjszaka utáni reggelen épp itthon tébláboltam a gitárommal, amikor eszembe jutott a Baltazár Színház, és elhatároztam, hogy írok nekik egy dalt, ami róluk szól, és tudjuk együtt énekelni. Körülbelül fél óra alatt el is készültem vele, és fel is vettem a kis házi stúdiómban egy szál gitár‐énekkel.” – foglalta össze Robi a dal inspirációs forrását és keletkezésének történetét.

A dal sokat vállal, de nem bukik bele: szól a sérült emberek szemszögéből, szól róluk és egyúttal nekik. Már az első verzében megfogalmazza az örök érvényű igazságot: “ahogy viselkedsz az rólad szól”. Felvillantja azt az önzetlenül kedves és nyitott hozzáállást, amit a Baltazár színészeitől Robi megtapasztal és amiről ezt mondja:

„Nagyon szeretem a Baltazáros srácokat, úgy érzem, hogy van bennünk közös. Ilyen önzetlen, semmit nem elváró szeretetet, mint amit ők adnak nekem, csak ritkán kap az ember.”

Bródy János és Kirschner Péter Robi felkérésére rögtön csatlakoztak a munkálatokhoz, erről Kirschner mesélt: „A felvételek nagy szeretetben készültek, először Müller Péter stúdiójában, aztán a Baltazár Házban, végül nálam a Lily Stúdióban, ahol végül a videót is felvettük. Menet közben került a kezembe a dzsembe és a csörgő, később a basszusgitár, és János is sok év után vette újra kézbe a steelgitárt. Nemes Janó fuvolája és Nemes Zoli harmonikajátéka pedig finoman keretezi az egész dalt. A vokálban Bakos Zita segített nekem és a Baltazár színészeinek. A dalt nagyon könnyű volt összerakni, Robival elképesztően jól értettük egymást, olyan volt, mintha a dal magától készült volna el.”

A dal már hallgatható Spotify-on és a Deezeren is.