2019. december 28.

Valahol otthon – új dal és klip a Szintaxistól

Valahol otthon címmel jelent meg az erdélyi Szintaxis zenekar új dala. A srácok hat dalos bemutatkozó kislemeze (amiről itt írtunk) alig több, mint egy hónapos és máris itt van egy – hozzájuk képest is – nyugodt és elmélyülős dal, amihez klip is készült.

Legtöbbünk számára ismerős az a semmi máshoz nem hasonlítható érzés, ami akkor fog el minket, amikor közeledünk az otthonunk felé. Ahol megáll az idő, ahol minden pontosan olyan, amilyen évekkel azelőtt volt, mégis felnőtt fejjel annyival kisebbnek tűnnek az utcák és a terek. Egy Mandela idézet szerint: „Nincs annál megdöbbentőbb élmény, mikor valaki olyan helyre tér vissza, amit valaha nagyon jól ismert, és rájön, hogy a hely semmit, ő maga viszont rengeteget változott.”

Bíró Hunor (a zenekar frontembere és a dal szövegírója) mesélt a Valahol otthonról:

“Egy hosszabb, városon töltött időszak utáni hazatérés indította el ezt a dalt. Ez volt az a pont, amikor először éreztem az otthonlét súlyát. Ekkor kezdtem el másképp nézni az utcákra, házakra, és megpróbáltam jól magamba szívni ezt a hangulatot, hogy bárhol legyek is, egy darabka mindig velem legyen belőle. A zenében az otthon nyugodtságát és egyszerűségét próbáltuk megragadni. Valahogy minden hazaútnak megvan a különlegessége, amikor egyre ismerősebb a táj, eszedbe jutnak a helyek, ahol gyerekként játszottatok, aztán észreveszed, hogy már csak pár kilóméterre van a házatok. Ezeket az érzéseket, hangulatokat próbáltuk meg egy dalban összefoglalni.”

A videó két főszereplője Wagner Áron és Jakab Júlia, készítője pedig Varga Norbert. A koncepcióról Marton Zoltán (gitáros, dalszerző) osztott meg pár gondolatot:

“A videóklipben egy képzeletbeli hazautazást idéztünk meg és azzal játszottunk el, hogy mi is válthatja ki az otthonosság érzetét. Nem csak az ismerős tájak teremtik meg, sőt, nem is ez a legfontosabb, hanem a szeretet és a törődés, ami az egésznek az alapja. Enélkül a valaha volt legkedvesebb házból is csak egy üres hely marad. Az otthon számunkra lehet egy társ, egy közösség, vagy akármelyik élőlény, akire figyelni tudunk és figyelmet kapunk valamilyen módon.”