2020. július 9.

A közép-kelet-európai keserűség és az amerikai feeling good ötvözése – interjú a Fiúkkal

Nemrég jelent meg a Fiúk bemutatkozó EP-je, akik stílusát saját bevallásuk szerint a közép-kelet-európai keserűség és az amerikai feeling good ötvözése határozza meg, R’n’B és indiepop elemekkel vegyítve. Az EP-t a Vártam rád című dalhoz készült klip vezette fel, aminek videójában Nagy Katica, a négy magyar filmdíjas és többszörös fesztiválgyőztes Rossz versek színésznője szerepel. Ezek alapján úgy gondoltuk, ideje kicsit jobban is megismerni ezeket a srácokat, így gyorsan kifaggattuk a zenekar dobosát, Bánszki Botondot, akivel a beszélgetést alább olvashatjátok.

Most jelent meg a bemutatkozó EP-tek, a Mivanveletek. Milyen út vezetett idáig, mi a zenekar eddigi sztorja röviden?

Az zenekar sztorija kicsivel több, mint egy éves, de rengeteg minden történt velünk ilyen kevés idő alatt is. Ahogy megismertük egymást gyakorlatilag egyből elkezdtünk együtt zenéket írni és próbálni. Fél éven keresztül nem is csináltunk nyilvánosan semmit, dalokat írtunk, voltunk stúdióban felvenni a Féleket, utána ahhoz klipet is forgattunk, és az első koncertünkre már úgy került sor, hogy kint volt az első klip. Azóta igyekszünk tartani egy kicsit gyorsabb tempót, gyakrabban jöttek ki új dalok és klipek. Voltak nagyon király koncertlehetőségeink, játszottunk az A38-on a Bagossy Brothers Company előtt, az Akváriumban a Follow the Flow előtt és voltak saját bulik is, amik szívmelengetően jól sikerültek. A kislemezt az NKA Hangfoglaló program támogatásából tudtuk felvenni. Az, hogy nem egy single-t hanem kislemezt dobtunk ki, nagy mérföldkő volt a zenekar életében.

Mi alapján választottátok témának az éjszakai életet az EP-re? Bulizós zenekar vagytok, főleg saját élményeket dolgoztatok fel?

Saját élményeket, de talán inkább saját benyomásokat, tapasztalatokat. A dalok egy részeg éjszakáról is szólhatnának, de nem annak a történetét mesélik el, inkább az ember gondolatait amik ilyenkor megfogalmazódnak a fejében. Ezzel mindannyian tudunk azonosulni, de valószínűleg rajtunk kívül még sokan.

A sajtóanyag szerint direkt négy különböző arcotokat mutatjátok meg az EP-n. Mik ezek, és van mégis olyan, ami szerintetek a legjellemzőbb rátok?

Amikor összeválogattuk a dalokat a lemezhez, igyekeztünk az összes oldalunkat megmutatni. A táncolós Másnapot, a teljesen kiábrándult Hétfőt, és a “nagyon elhiszem” Szóban forgót is. A Vártam rád egy hirtelen jött groove ötlet és egy mindennapi szitu tovább gondolásából született. A Ballada pedig egy nagyon személyes, fájdalommal teli dal. Ezek közül mindegyik jellemző mindannyiunkra, egy zene megírása során mindenki belefogalmazza magát a dalba, ezért nem tudnék kiemelni egyet se ami kevésbé lenne önazonos, mint a többi.

Ahhoz képest, hogy ez az első EP-tek, nagyon profi arculattal jelent meg. Ebben kik vannak a segítségetekre?

Mire az EP megjelent, szerencsére sok szakmabelivel volt lehetőségünk együtt dolgozni. Az albumborítón látható képet Rohonczi Anita készítette, Magát az albumborítót (mint azelőtt nagyon sokat) Székely Zsófi csinálta, a Vártam rád klipjén pedig Honti Gergellyel dolgoztunk. 

Az első klipetek is már egyből nagyon menő anyag lett, meséljetek, hogyan állt össze a forgatás?

Az első klipünk a Félek című első dalhoz készült. Ez nagyon fontos volt nekünk, mivel ez volt a legelső dolog, amit a külvilág megtudott a zenekarról. A klipet Kunics Olivér, Langó Ádám, Dencs Domi és Galgóczi Olivér készítették, és nagyon jó visszajelzéseket kapunk azóta is, úgyhogy nagyon meg vagyunk elégedve a végeredménnyel.

Hogy éltétek meg az elmúlt nagyon nehéz járványidőszakot, ami többek között azt is jelentette, hogy május helyett novemberre csúszott az EP bemutató koncertetek?

Nemcsak a lemezbemutatónk, maga a lemezmegjelenés is, és a Vártam rád klipforgatása is csúszott a helyzet miatt, de egyébként meg vagyunk elégedve a végeredménnyel. Próbálni sajnos nem sokat tudtunk, de egy ideje mindannyian újra fent vagyunk Budapesten és behozzuk a lemaradást. Az biztos, hogy mindannyian kipihentük magunkat legalább.

A megrövidült fesztiválidőszakot azért ha jól láttuk, ki fogjátok majd használni. Hol találkozhatunk veletek még idén?

Legközelebb július 10-én pénteken találkozunk a Dürer Kertben, ez lesz az első karantén utáni bulink, és nagyon meg fogjuk ünnepelni, az biztos. A nyár végén és ősszel lesz még pár koncertünk több helyen is az országban, figyeljétek a Facebook és Insta oldalainkat, nemsokára meg is lesznek az időpontok!