2021. április 15.

“Az lenne csak szép” – új klip beharangozó és interjú a The Pontiac zenekarral

A The Pontiac 2017 óta létező zenekar, akik első éveikben leginkább amerikai életérzésű, klasszikus pop-rock irányban nyomultak, ám legújabb dalaik már magyarul szólnak. Erre már mi is felkaptuk a fejünket, nem utolsó sorban Nagy Barni énekes kissé karcos, jellegzetes hangja miatt. A csapat hamarosan egy “nagyon hollywood” klippel jelentkezik, amiből nálunk láthattok először egy kis teasert, de további aktualitásaikról is kifaggattuk őket. Interjú!

Utolsó nagyobb történés a zenekar kacsán a decemberi Szél/Lebegés dupla premier volt. Hogy vagytok azóta, mi történt így tavaszig veletek? 

Kiss Péter (gitár): Folyamatos alkotómunkában vagyunk, írjuk a dalokat készülünk a már több helyen is említett „zöld lámpára”. A próbatermen kívül is sok időt töltünk egymással, szerintem ez is segít abban, hogy egy zenekar pozitívan (haha) tudja átvészelni ezt az időszakot.

Nagy Barnabás (ének, gitár): Rengeteg dal született, készülünk egy nagylemez felvételeire. Folyamatosan próbálunk, és abszolút bizakodóan tekintünk a jövőbe. Rendben vagyunk, azt hiszem, kisebb-nagyobb mentális hullámvölgyek ellenére is, húzzuk egymást, csináljuk a dolgunkat, koptatjuk a próbatermet. Tényleg, lassan ki is kéne takarítani…

Az eggyel korábban kidobott dal, a Csak egyetlen lámpa ég volt az első magyar nyelvű dalotok. Mi indította be az angol helyett a magyar nyelv használatát, miben más szerintetek így dalszöveget írni?

Nagy Barnabás (ének, gitár): Az “őskarantén” idején, tavaly márciusban leköltöztem Ceglédre, ahonnan származom. Egészen új élmény volt, hogy igazából semmi külső inger nem ért, bent ültem a szobában, sehova nem lehetett nagyon menni, csak úgy létezni. Ennek hatására talán, meg a rengeteg – számomra- új magyar zene felfedezésének köszönhetően kattant át az agyam, és kezdtem el magyarul ötletelni. És olyan jólesett. Úgyhogy azóta is úgy maradtam, és írom a dalokat, mostmár magyarul.

A nyelvváltás eléggé meghatározó tud lenni egy zenekarnál, és gondolom eléggé furcsa helyzet, hogy közönségen, élesben még nem igazán tudtátok tesztelni ennek a hatását. Hogyan érint ez titeket? 

Kiss Péter (gitár): Jelenleg ugye csak a különböző social felületeken kapunk visszajelzést. Egy-két alkalommal játszottunk már magyar dalokat a koncerteken és egyből egy új kapcsolat alakult ki a közönséggel, közelebb kerültünk egymáshoz. 

Nagy Barnabás (ének, gitár): Igazából volt egy pár alkalom, amikor már megszületett néhány dal a magyar nyelvűek közül, és tudtuk őket még tavaly nyáron koncerten próbálgatni. Határozottan észrevehető volt a különbség, ami egy angol és egy magyar szövegű dal között van. Olyan is volt, aki miután egyszer hallotta, a következő koncerten már énekelte a szöveget. De nyilván iszonyatosan várjuk, hogy az egész új anyagot megmutathassuk mindenkinek, a tervek szerint ősszel hozzuk ki a nagylemezt, amit szeretnénk megturnéztatni az országban.

Egyébként mennyire tudtok kreatívak, aktív alkotók lenni ebben a már eléggé elhúzódó karanténidőszakban? 

Kiss Péter (gitár): Én az első karanténidőszakot kicsit nehezebben éltem meg, 2 hét után teljesen kiapadt minden kreatív energia és tele voltam negatív gondolatokkal, nem voltak terveim. Szerencsére amikor kicsit szabadon engedtek minket és újra elkezdtünk próbálni, tarthattunk egy-két koncertet, az egész dolog visszajött. Megbeszéltük, hogy bármi is történik, nem fogunk leállni a próbákkal. Ez persze a zenekarnak is jót tesz, de lelki segítséget és támaszt is tud adni ebben az időszakban.

Nagy Barnabás (ének, gitár): Az utóbbi egy évben szerintem a zenekar a legtermékenyebb időszakát élte, rengeteg új dalt született/születik folyamatosan. Elég sok témát szolgáltat a világ mostanában, bőven van miről írni. Gyakorlatilag elkészültünk az új nagylemez dalaival, és már el is kezdtük a következőt.

Mit kell tudni a hamarosan megjelenő klipről, amiből most hoztatok nekünk egy kis teasert?

Nagy Barnabás (ének, gitár): A dal, amihez készült, az Az Lenne Csak Szép kronológiailag a legelső magyar dalunk, ennek szövege volt az első, amit a tavalyi első karantén időszak alatt írtam. Arra a bizonyos elsőre mindenki emlékszik, nekünk is nagyon fontos darabbá vált ez a dal. A videót nagyjából közösen dolgoztuk ki, de oroszlánrészt vállalt belőle Bánki Niki, a menedzserünk, valamint Bánáti Tomi és Bánhegyi Tomi is, akik a filmes csapat tagjai. Egy részét Szigethalmon, egy részét pedig Budapest belvárosában forgattuk, és próbáltuk megragadni ezt a “két szék között a padlóra ülés” érzést, azzal a különbséggel, hogy itt székből csak egy van, és az is elérhetetlen. Emellett pedig sikerült megörökíteni gyakorlatilag a baráti társaságunkat, akikkel – minden járványügyi előírásnak megfelelve – jól is éreztük magunkat közben.

Kiss Péter (gitár): Én a klipforgatások előtt és után is mindig kicsit félek, főleg ha olyan klipről van szó amiben egy történetet mesélünk el, nem csak szimplán zenélünk benne. Szerencsére olyan emberekkel tudtuk ezt az egészet felvenni, akik jó barátaink is. Különösen büszke vagyok a saját színészi alakításomra, szerintem Hollywood.  

A távolabbi tervek között egy lemezt szoktatok emlegetni, erről már van valami konkrét mesélnivaló?

Kiss Péter (gitár): A dalok már szinte teljesen készen vannak, szerencsére kicsit a bőség zavarában vagyunk, van miből válogatni. Amint lehet, bemegyünk a stúdióba és megpróbáljuk átadni az összes érzést, amit ez alatt az időszak alatt éreztünk és persze, ha minden jól megy, akkor szeretnénk ezeket együtt átélni majd a közönséggel is a koncerteken.

Nagy Barnabás (ének, gitár): Így van, érkezik a második nagylemezünk, ami immáron teljesen magyar nyelven írodott. Klasszikusan 12 dal szerepel majd rajta, amiből már négyet felvettünk, és ezek közül az utolsót be is mutatjuk ezzel a klippel. A többi véglegesítésre került, és hamarosan stúdióba vonulunk, hogy felvegyük őket.  

Az Az lenne szép klipje április 22-én debütál, az alábbi linken. Ha megnyomjátok a csengőt, azonnal láthatjátok majd: