2021. augusztus 24.

“az elmúlt két év folyamatosan arról szólt, hogy kilépni a komfortzónából” – interjú Egyedi Petivel, a Fishing On Orfű sajtófőnökével

#hangolódó #foo2021 – beköltözős nap

A tavalyi 2020-as, gyakorlatilag fesztiválmentes év után alterrajongóként idén nem panaszkodhatunk, hiszen kedvenc fesztiválunk, a Fishing On Orfű dupla dátumos terve nagyon is bejött, így a júniusi MiniFishing után (amiről beszámolónkat itt olvashatjátok) augusztusban a “rendes” fesztiválon is ott tudunk csápolni az orfűi domboldalon. Érdemes lesz a fesztivál folyamán végig követni minket, hiszen minden nap olvashattok majd egy-egy #hangolódó interjút az aznap esti nagyszínpados zenekarok valamelyikével, ma pedig Egyedi Petivel készített beszélgetésünket olvashatjátok, akit most elsősorban mint a Fishing On Orfű sajtófőnökét kérdeztünk. Idén rendhagyóan, egy beköltözős nappal indul a fesztivál, de hogy pontosan mi is ez, és milyen volt erre az évre két programsorozatot is szervezni, arról már meséljen ő.

fotó: Kósa Péter

Hogy vagy?

Minden oké! 17-én született meg a fiam, már otthon vannak, minden szuper. A lányom egyébként szintén egy héttel Fishing előtt született két éve, úgyhogy úgy látszik, ez már hagyomány (nevet).

És egyébként hogy telik a nyár így, hogy végre vannak koncertek és Fishing-ügyben szerveznivalók?

Erre vártunk! Fellépőként nyilván tök jó újra koncerteket adni, szervezőként meg tök jó, hogy végre újra fesztivált csinálhatunk.

Jó nyár az, amikor két Fishing van?

Az nagyon jó nyár. A MiniFishing pont úgy sült el, ahogy terveztük. Akinek csak a június volt jó, az nem maradt fesztivál nélkül, aki meg kétszer akart orfűn fesztiválozni, az idén ezt is megteheti. Illetve azért is volt jó döntés, mert akkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy lesznek-e újabb lezárások. Nem akartunk még egyszer két szék közé esni, mint tavaly.

Az, hogy idén két Fishing van, kétszer annyi szervezést is igényel?

Az elmúlt két év folyamatosan arról szólt, hogy kilépni a komfortzónából és rettenetesen sok alternatívát előkészíteni, folyamatosan telefonálni meg szervezni, úgyhogy mindenképpen több munka volt. A nagy Fishingről azért tudni kell, hogy az egy viszonylag bejáratott rendszer, bár nyilván azzal is van rengeteg munka. Ott az a célkitűzésünk, hogy ha már méretben nem, minőségben igenis évről évre fejlődjünk, amit a 2020-as év ugye teljesen felrúgott az átszervezéssel, 2021 pedig a kiszámíthatatlanságával, de hál’ isten a fellépők, a partnerek, no meg a zenekarok is nyitottak voltak minden elképzelésünkre. Lekopogom, hogy most minden szuper, és nem is a munka mennyisége az, ami kérdés: az nyugodtan legyen több, ha végre visszatérhetünk a régi kerékvágásba. A Minit pedig tekinthetjük egy főpróbának is minden szempontból, hiszen egy év kihagyás után így az augusztusi Fishing sokkal gördülékenyebb lehet, mint a Mini nélkül.

fotó: Fishing On Orfű médiatár

Áttérve a “rendes” Fishingre: milyen lesz a 0. napként emlegetett, vagyis a támogatóknak szóló beköltözős nap és miért találtátok ki?

A legtöbb fesztiválnak annyi volt a reakciója a vírushelyzetre, hogy mindenki vigye át a jegyeit 2021-re, mi viszont ezt nem tehettük meg. A szponzormentesség miatt tisztán kellett látnunk az anyagi helyzetünket, ezért arra kértük a Fishingeseket: vagy váltsák vissza a jegyüket, vagy annak valamilyen mértékével támogassák a fesztivált. A támogatásért cserébe mi pedig ajándékokat adtunk. Különböző szintű támogatásért különböző nagyságú ajándékokat ajánlottunk fel, digitális tartalmakat, merch termékeket, aki pedig egy bérlet árával támogatta a fesztivált, az plusz egy napot kapott idén (az összes kisebb csomag ajándékai mellett): ez lesz a keddi nap, öt fellépővel és bensőséges hangulattal. Ezen a napon kizárólag a főtámogatók vehetnek részt, szóval ez egy zártabb ügy, a hagyományos értelemben nem is nyilvános a programja, csak a támogatási csomagokkal együtt hirdettük meg tavaly. Fellép a Lázár tesók, a Szendrői-Tóth duó, Beck Zoli, Lovasi András és Kispál András, valamint Bérczesi Róbert. Szerintem csodálatos hangulata lesz annak, hogy azon a napon ha körbenézel, akkor tudhatod, hogy a fellépőkön és az ott dolgozókon kívül mindenki legalább egy bérlet árával támogatta ezt a fesztivált.

Melyik koncertet várod a mostani fesztiválon a legjobban, mint közönség?

Két kiemelt koncertünk lett volna tavaly, amiket át tudtunk menteni 2021-re: a HS7 rendkívüli visszatérése és a 30Y ünnepi koncertje, ezek kiemelt státuszban vannak idén is. Ebbe a sorba illeszthető még a Kistehén búcsúkoncertje, ők zárják a nagyszínpadot a Fishing utolsó estéjén. Ezeken kívül is sok mindent várok, mert én pont azt szeretem a Fishingben, hogy szinte akárhova keveredek, érhetnek meglepetések. Az erdei helyszínünk vagy a Víziszínpad programja mindig közel áll a szívemhez, ezeken a helyszíneken egy csomó olyan dolog történik, ami más fesztiválon nem feltétlen történhetne meg.

És mint fellépő, hol láthatunk? Ha jól láttam, nem csak Mmamt, hanem Óriás is lesz.

Igen, az Óriás az évi pár koncertjéből az egyiket immár rendhagyó módon most is itt tartja, a Mmamttal pedig ezúttal egyszálgitárral leszek, úgy, mint 2019-ben.

A Fishing után milyen projektek vannak még kilátásban idénre?

Szabadlábon podcastot biztos, hogy év végéig viszem tovább, amit nagyon szeretek, illetve a Sorbonne Sexual új anyagát rögzítettük nemrég, aminek a zenei rendezője voltam, azon fogok még ősszel dolgozni. Ezeken kívül a mozgalmas nyár, és a Fishing után jó lesz majd kicsit megnyugodni és családozni.