2022. március 7.

Lendületben a Grabovski

Nagy lendületben a Grabovski – a zenekarból Hadik Ákos mesélt a közelmúltban megélt szép pillanatokról és a belátható jövőben közelgő fontos eseményekről. Köztük a március 11-ei muzikumos koncertjükről is, amiről részleteket ide kattintva találtok.

Legutóbb akkor beszélgettünk, amikor az Elfogy a táj megjelent tavaly májusban.  Már akkor is furcsa volt a világ, azóta még furcsább lett. Hogyan telt az elmúlt szűk egy évetek magánemberként? Mennyire befolyásolta ez a zenekari létezést?

Nagyon nehéz erről mesélni. Rengeteg dolog kavarog az emberben. Amit így első gondolatra ki tudnék emelni, az az, hogy meg kellett tapasztalnunk az életünkben olyan dolgokat, amikről nem gondoltunk volna, hogy át fogjuk élni. Az a számos vélemény, hír, közlés amit nap mint nap látunk-hallunk egy óriási zajt alkotnak, amiben már egyre nehezebb tájékozódni. Véleményem szerint ilyen esetben egy nagyon erős kapaszkodó lehet, ha az egyetemes kultúra, és a mi esetünkben a magyar kultúra tanításait, üzeneteit, és szépségét tartjuk szem előtt. Ezért mostanában talán a megszokottnál is többet olvasok jellemzően prózát, kisebb hányadban verseket, ami a szövegírásban például nagyon ösztönöz.

A zenekari működéssel szerencsére semmi problémánk nem volt, talán még azt is elmondhatom, hogy megerősödtünk lelkileg és az életünket nagyjából a zenekar köré szervezzük.

Mennyire indult újra a koncertezés? 

Amikor tavaly júliusban Baján az első koncertünket adtuk hosszú kihagyás után, rá kellett eszmélnünk arra, hogy az utolsó koncertünk óta nagyjából háromnegyed év telt el. Ennek megfelelően motoszkáltak bennünk kételyek. Vajon vesztett a fényéből valamit a produkció? Tudunk még úgy működni a színpadon, mint régen? Szerencsére a koncert jól sikerült, és elég erőt adott nekünk a folytatásra. Ezek után életünk legszebb őszi/téli klubszezonját élhettük át. Szeptemberben hazai pályán Budaörsön indultunk útnak, majd csodálatos barátainkkal a Sorbonne Sexuallal turnéztunk egyet vidéken, rengeteg felejthetetlen élménnyel. Fontos mozzanat volt az őszünkben, hogy az ugyancsak országos cimbora IDEGEN remek új lemezének a bemutatóján mi indíthattuk az estét. Ennek a rengeteg csodának a megkoronázása az év végi koncertünk volt az Akváriumban, ahol az a megtiszteltetés ért minket, hogy az Esti Kornél jubileumi koncertjén játszhattunk.

Grabovski az Akváriumban
fotó: Lányi Kristóf 

Alkottatok az elmúlt időszakban, várhatunk újdonságokat?

Ha nem is olyan gyorsasággal, mint ahogy eddig megszoktuk, de tavaly év végén elkezdtünk apránként új dalokon dolgozni ennek nemsokára lesz képi és hallgatható eredménye is. Emellett több más projekten is dolgozunk, de erről sajnos nem mondhatunk még semmit.

Március 11-én a Muzikumban léptek fel, azt mondtátok, ez egy különleges és fontos koncert nektek. Mit lehet tudni elöljáróban, hogyan készültök erre? A Facebookon azt írjátok van egy új dal, ami majd elhangzik. Erről meséltek? 

Már nagyon várjuk ezt az estét. Maga a helyszín is csodálatos, valamint az energikus vendégzenekar, a Hűvös koncertje is királynak ígérkezik. Vendégként Tomi unokatesója, Falaty Bence fog becstalakozni hozzánk szaxofonon, ami nagyon izgalmasnak ígérkezik. Fogunk játszani egy feldogozást is, ami nem jellemző ránk, de nagyot fog csattanni az is.

A közös ötletelésnek az eredménye az új dalunk, amit a március 11-i koncertünkön hallhat először a közönség a Muzikumban. A zenei témát Zaga hozta, akivel rendszeresen összeülünk agyalgatni mostanában új dalokon. Szerintem hangulatában passzol a „grabós” zenei világhoz, bár számomra tartalmaz egy pozitív, magasztosabb feloldást is a dal. A szöveg üzenete részemről pedig az, hogy túl sok mostanában a zaj körülöttünk és lényegesen megnőtt az igényem a csendre.

Grabovski
fotó: Szollár Zsófi

És a szokásos, de kihagyhatatlan kérdés: merre tovább, merre van most nektek az előre?

Nagyon boldogok vagyunk, hogy van bőven koncertdátumunk tavaszra, amit majd a muzikumos koncert után tudtára is adunk a közönségünknek. Sokat fogunk játszani vidéki városokban, lesznek különleges helyszínek is. Az első nagyobb megmozdulásunk Erdélyben lesz, ahol Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen fogunk játszani két kiváló erdélyi zenekar, a Szintaxis és a Teddy Queen társaságában.
Budapesten is fogunk még játszani nyáron, de arról később.
Nagy álmunk teljesült, hiszen idén a Fishing on Orfűn is felléphetünk.
Szeretnénk minél több dalt írni és egy nagylemezzel kijönni.

Ha meghoztuk a kedveteket, akkor hallgassátok meg a fiúkat élőben március 11-én a Muzikumban. Infók ide kattintva.