2022. június 22.

“szerintünk valódi dolgokról érdemes írni” – interjú a Kontraszt zenekarral

Egy ideje már felfigyeltünk a Kontraszt zenekarra – egyszerre fülbemászó és egyedi stílusukba, elgondolkodtató dalszövegeikbe és mosolygós frontcsajukba, Mirtse Koriba könnyű beleszeretni. Most, hogy megjelent második lemezük, és éppen gőzerővel készülnek a június 27-ei lemezbemutató koncertjükre, gyorsan ki is használtuk az alkalmat, és elkaptuk őket egy interjúra, ahol kicsit részletesebben is meséltek magukról.

Nagyjából egy hónapja jelent meg második lemezetek, a Múltidő. Milyen volt kiadni a dalokat a kezetek közül, milyen visszajelzéseket kaptatok azóta?

Elképesztően fura. Nagyon sokat dolgoztunk ezen a lemezen, egészen különleges érzés volt útjára engedni. Talán ilyen lehet, amikor egy szülő gyereke felnő és elköltözik, felkapja az utolsó dobozt, becsukódik mögötte az ajtó, ő meg ott áll, hogy most akkor mi legyen, mit csináljak, mi a következő lépés. Aztán persze kettőt pislogtunk és beszivárogtak a teendők az résekbe, de akkor egy kis ideig űr volt. Egészen meglepő helyekről kaptunk visszajelzéseket, nagyon örülünk, hogy ennyien meghallgatták az albumot, és hogy – a visszajelzések alapján – tényleg működnek a dalok.

Nektek van kedvenc dalotok róla, ami valami miatt titokban közelebb áll a szívetekhez?

Na, ez a kérdés felrobbantotta a zenekari chat-et. Ilyenkor szokás azt válaszolni, hogy nem lehet választani a gyerekeink közül, és milyen igaz.. Azért megpróbáltuk, bár Misinek (Balázs Misi, billentyű) nem sikerült, ő nem tudott választani, Holdi (Holdosi Attila, dob) azonnal rávágta, hogy a Paplanház, Peti (Molnár Péter, basszusgitár) először az Altatót írta, aztán a Játékot, de végül rájött, hogy nem tudja eldönteni, és Misivel ért egyet. Csizi a Mielőtt elmennél című dalt választotta, Kori pedig, miután töretlen lelkesedéssel próbált mindenkit rávenni, hogy márpedig válasszon, végül rájött, hogy ő sem tud. Tényleg minden dal egy külön egyéniség lett, mindegyik másért áll hozzánk közel, és a legszebb benne az, hogy a hallgatóinktól is teljesen vegyes válaszokat kaptunk, amikor feltettük nekik ezt a kérdést: nagyjából mindenkinek más a kedvence, aminek azért örülünk, mert célunk volt, hogy ne legyenek “töltelékdalok” a lemezen, mindegyik állja meg a helyét önmagában is, ne csak együtt.

A Múltidő egy konceptlemez, aminek központjában az idő múlása, a gyerekkort megidéző emlékek feldolgozása, a felnőtté válás-elengedés áll – miért pont ezek a titeket érdeklő témák, amikor még olyan fiatalok vagytok? Honnan inspirálódnak a dalok?

Huszonévesen a legtöbben már találkoztak azokkal a dolgokkal, amikkel a lemezen foglalkozunk. A gyerekkort, a felnőtté válást a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, az elmúlást, elengedést pedig közvetlen közelről néztük végig nem egyszer. Ez már elég ahhoz, hogy megérintsen és elgondolkoztasson minket a téma. Persze, foglalkozhatnánk azzal is huszonévesen, hogy hol vannak a legjobb bulik, vagy, hogy milyen ruhát vegyünk ma fel, de szerintünk nem ezekről érdemes írni, hanem valódi dolgokról.

A lemezzel egyidőben duóból nagyzenekarrá bővültetek, ez hogyan és miért alakult ki?

A Múltidő lemezen már kibővült hangszerelésben szólalnak meg a dalok, és azt szerettük volna, hogy ez a koncerteken is így legyen. Még tavaly nyáron döntöttük ezt el, és megkerestük azokat a zenészeket, akikkel úgy gondoltuk, hogy a legjobban tudnánk megszólaltatni ezeket a dalokat, és akikkel úgy éreztük, a legjobban működne a kémia. Így csatlakozott a duóhoz Balázs Misi (billentyű), Molnár Peti (basszusgitár) és Holdosi Attila (dob), akik legnagyobb örömünkre azonnal teljes erőbedobással vetették bele magukat a próbákba és az ötletelésbe.

A dalszerzésbe is többen folytok így majd bele, vagy a nagyobb felállás főként az élő megszólalásban lesz tetten érhető?

Az Múltidőn szereplő dalok esetében már volt elképzelésünk, hogy hogy szeretnénk zenekarral megszólaltatni, de természetesen kikértük a srácok véleményét is, hiszen most már egy csapat vagyunk. Ami az élő megszólalást illeti, arra törekedtünk, hogy ott minden dalban legyen valami kicsit más, mint a lemezen, hogy a közönségnek új élmény legyen, ha élőben hallgatja meg a dalokat, azoknak is, akik már rongyosra hallgatták a lemezt. A második nagylemezen kívül az első, Száz szél albumot is elővettük a próbákon, hogy ezek a dalok is teljes zenekaros hangzást kapjanak, ez is egy nagyon izgalmas dolog volt, kíváncsiak vagyunk, hogy fog tetszeni a közönségnek.

Mivel készültök a lemezbemutatóra? Mik a tervek utána még idén nyárra, vagy ameddig láttok előre?

A lemezbemutatón a Múltidő dalain kívül a Száz szél lemez dalai is meg fognak szólalni, úgy, ahogy a próbatermen kívül még senki nem hallotta őket. A rengeteg munkán kívül a teljes szívünk-lelkünk benne van ezekben a dalokban, lesznek érzékenyebb, intimebb pontjai is a műsornak, de azt is alig várjuk, hogy megmutathassuk, hogy az pörgősebb dalaink mit tudnak akkor, ha kapnak egy teljes hangszerelést. Az estét Mester Csaba zenekaros felállása nyitja, aki az egyik dalban hozzánk is becsatlakozik majd, de ilyen extra meglepik is lesznek, mint merch pult, a helyszín pedig közös nagy kedvencünk, a Kobuci kert, aminek nagyon szeretjük a hangulatát, és nagyon örülünk neki, hogy pont itt fog megtörténni ez az este. A nyáron több különböző városban fogunk koncertezni szerte Magyarországon, és már az őszre is vannak tervek, de szerintem most egyelőre mindannyian a lemezbemutatóra koncentrálunk már csillogó szemekkel – hihetetlenül várjuk ezt az estét.

A Kontraszt június 27-én mutatja be új lemezét a Kobuciban, jegyeket itt találtok. Addig pedig pörgessétek a Múltidőt: