2023. május 15.

Hold utca: Semmiből a minden – dalról dalra

A Hold utca: “melankolikus, magyar nyelvű alter zene a hold sötét és világos oldaláról”, ez pedig a második lemezük, a Semmiből a minden, dalról dalra kommentárokkal.

A zenekar saját szavaival így írta le a lemez születésének körülményeit:

Az Óriások vagyunk lemezünk óta megállás nélkül dolgoztunk új számokon, és körülbelül 3 éve jutottunk oda, megfogalmazódott bennünk egy újabb nagylemez ötlete. El is kezdtük a stúdiómunkálatokat, és annak ellenére, hogy az a bizonyos nyomasztó elmúlt pár év amin mindenki átesett, nekünk is kicsit megnehezítette a dolgot, de végre azt mondhatjuk, hogy elkészült a projekt. Zeneileg, és tematikailag egyszerre érezzük sokszínűnek, és összefüggőnek a lemezt, és ezt a cím is jól tükrözi. Az érdekességek közé tartozik például az Ezek a tájak, ami egy nagyon intim akkord bontogatós számból, Molnár Dani (Function Store) közreműködésével nőtte ki magát azzá az elektronikus/pszichedelikus/posztrockos számmá ami lett belőle, vagy például az Űr, ami az első olyan számunk, ami Darvas Máté, a basszusgitárosunk szüleménye. A borítóval kapcsolatban, a zenekar történetének már egy eddig is fontos szereplőjéhez, Kiss Louhoz  tértünk vissza, aki az első nagylemezünk borítóját is készítette.

Meghallgatni pedig itt tudjátok, és alább olvashatjátok hozzá Fábry Pál “Potyi” gondolatait.

Ezek a tájak

Ebben a dalban a megszokottnál távolabbi perspektívából nézzük meg földet, az egyetlen helyet az univerzum számunkra belátható, érzékelhető szegletéből, ahol van élet. 

Járni tanulok

Őszinte vallomás arról, hogy az eddigi élet a szégyen árnyékában telt, ezért nem jutott elég napfény, de most már ennek tudatában még azért nem repülve, de tyúklépésben ideje elindulni felfelé.

Űr

A basszusgitárosunk, Máté írta ezt a számot, ő is énekli a felvételen. Sok mindenről szól, nehéz összefoglalni pár mondatban, de az egyik fő témája a függőség. A függőség természete, hogy ad is meg elvesz is, többek között ennek  az élethelyzetnek a drámájáról mesél ez a dal.

Szétesés

A gondolkodás szót használjuk arra is, amikor szánt szándékkal tervezünk, analizálunk valamit, és arra is, amikor egy gondolat magától érkezik, megszáll minket, és a szándékainkhoz semmi köze nincsen. Itt az utóbbiról van szó, valaki betört a tudatunkba, és nem hajlandó távozni, az ólomcipőinek kopogása visszhangzik, nem tudunk aludni, szemünk sötét lesz, mozgásunk kiszámíthatatlan.

Becsukja kék szemét 

Alvás és ébrenlét között furcsa képek, érzések jönnek felszínre. Kialvatlanság miatt ebben a limbo állapotban voltam aznap, amikor megszületett ez a dal. Fekve írtam, ülve biztosan más jött volna ki belőle.

Minden buszon

Érdekes ránézni egy párkapcsolatra egyszerre két, egymástól teljesen különböző szemszögből. Az egyik a párkapcsolat előtti vágyakozás, a másik egy párkapcsolati krízis nézőpontja. Ez a dal nagyjából ezt a két élményt dolgozza fel, helyezi egymás mellé.

Remélem, hogy elfelejtesz

Van, hogy két ember hiába próbálja szeretni egymást, a kísérletek mindig kisebb-nagyobb katasztrófákkal végződnek. Ezek a kapcsolatok olyanok, mint mondjuk alkoholistának lenni, vagy más hasonlóan káros függőségek árnyékában élni. Nagyon kell a cucc, de valójában sajnos inkább rehabra van szükség. Ilyen esetekben minden olyan nap sikeresnek könyvelhető el, mikor elkerülöd azt, hogy ráírj.

Fekete fény

Egy pszichedelikus élményt mesél el. A pszichedelikus metasztori nagyjából mindig ugyanaz: meghalni és feltámadni, miközben a világ is veled hal és támad fel. Egészséges ez az élmény, mert a friss világ festékszaga hálával szokta eltölteni az embert.

Bezártál

A mindennapi logikánk szerint nem tartható az az állítás, hogy valamiről lemondtam, de mégis vágyok rá, az érzelmek viszont nem mindig tartják be a logikai szabályokat. A Bezártál annak az  élménynek a dala, hogy a szeretett személy, akinek nem érezzek viszontszeretetét, milyen hatalmas, mi meg milyen kicsik vagyunk.

Ébresztő

Popkulturális klisé a padlóról mindig felkelő Rocky Balboa, de attól még működik. Utálom a motivációs trénerek szövegeit, de biztosan tudom, hogy az egyik legfelemelőbb emberi élmény az, mikor százezredszerre is elindulunk nagyon alacsonyról újra felfelé. 

Mindig idegen/Sejt

Nem csak az akkordmenete, de a témája is hasonló annak a dalpárnak, amiből ez a dal született. Egy történetet mesélnek el, ami nem végződött túl jól. Egy beteljesületlen szerelem első és második felvonása a Minden idegen/Sejt.

Törött szárnyú madarak

Van egy olyan hindu mítosz, ami szerint az univerzum születése, fennállása, magába roskadása nem több, mint az Isten egyetlenegy ki- és belégzése. Lehet, hogy az alagút, amit a haldoklók látnak, Isten orrlyuka. Ez jó hír lenne a megrögzött honvágyóknak.

Hiányoztál

Nem sok édesebb érzés van annál, mint mikor megérkezik végre az, aki hiányzott. Erről a nagyon egyszerű, de mély tapasztalatról szól a lemez utolsó dala, amiben csak két gitár és egy énekhang szólal meg.

A Hold utcát itt tudjátok követni, élőben pedig a srácok a lemezt június 9-én mutatják be a Három Hollóban, a HCKRY és az Ébrenkert társaságában: https://www.facebook.com/events/209570345124420