2023. december 14.

“a csaló és a megcsalt is én vagyok” – itt egy új klip a Sorbonne Sexualtól

A Sorbonne Sexual Csalók című dala a zenekar soron következő nagylemezének első előfutára, a hozzá készült klip pedig az első olyan vizuális tartalom, amelyet a zenekar maga és a zenekar valóságához hozzászóló művészek közösen hoztak létre.

A klip alapötlete végső soron az Expo Stúdióban fogant meg, ahol éppen Komróczki Dia készítette a következő időszak zenekari fotóit. Dia kitalálta, hogy a zenekari tagok falak közé legyenek szorítva, hiszen ez egy olyan szimbolikus helyzetet mutat be , ami nagyon jól illeszkedik a készülő lemezünk új világához, melynek középpontjában az elidegenedett, peremre taszított egzisztencia áll, akinek nincs elég, vagy egyáltalán nincs tere arra, hogy a saját hangján megszólalhasson, illetve mindenképpen valami problémában áll benne. A Csalók mellett lesznek Rémültek, Túlélők vagy például Senkik.


Olyan szám már bizonyosan van, amely a csalót kárhoztatja, sőt, talán olyan is, ahol a megcsalt embert siratjuk. Végtére is, a Csalók csak egy dal, sosem gondoltam többet róla, nem erkölcsi kiáltvány, nem tanmese. Nem akar az lenni. Mégis: most már van olyan dalunk is, amiben a csaló és a megcsalt egy beszélőben összpontosul.” – mesélte Karádi Gergő, a Sorbonne Sexual frontembere.

Komróczki Dia képeit 180 fokkal elforgatva létrejött az alapbeállítás, amire a videóklipet felépítették. Szereplői kúsznak az “alagútban”, egy álomszerű képben menekülnek.
Mind a nyolc figura más és más helyzetből menekül. Azokból a pillanatokból, ahol éppen csalókká váltak. Vagy megcsaltakká. Van, aki azért, mert nem képes elhinni, van, aki azért, mert már éppen elhitte. Nem tudják hová tartanak, de végtére is nem menekülhetnek azoktól a dolgoktól, melyek igazak.

A Csalókat élőben 12.14-én a Turbinában hallhatjuk először, ahol a zenekar a Görbe Bögre társaságában lép fel: https://www.facebook.com/events/274118972051388

A Sorbonne Sexual új nagylemeze 2024 őszén fog megjelenni.

A dal és klip a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.