2015. október 15.

Csak ki kell mondanod a szót: tánc

Kedvenc zenekaraink frontemberei általában nem kimondottan táncos lábúak, mégis nagyon szívesen énekelnek olyan dalokat, amelyben minket arra buzdítanak. Van itt minden: szenvedélyes tangózós, buli közbeni/utáni röhögve dülöngélős, szédülős-mámoros, reggelig nyomulós, körbe-körbe járós. Pattanjatok fel ti is és “kezdődjék a tánc!”

tanc.jpg

1. Anna and the Barbies: Tango §

Ezt a dalt hallgatva azonnal valami forró és szenvedélyes táncjelenet jut az ember eszébe. Ilyenkor kívánjuk azt, hogy bárcsak olyan szexisen tudnánk táncolni, mint a profi tangótáncosok, ahol szinte tapintani lehet a szenvedélyt a tánc közben. “Amikor nekem még, akkor már neked elég, nekem a szívem ég, nálad csak olvad a jég, de ha a zene szól, s lassanként elfogy a szó, magával ragadó, ilyen egy végzetes tangó…”

2. Kiscsillag: Tánc §

A Tánc az egyik olyan Kiscsillag-dal, ami szinte soha nem maradhat el a koncerteken. A vége előtt a hosszú hatásszünettel, ami után Lovi újra rákezdi: és van egy tánc…! És hát a suhogás. Ugye mindenki emlékszik, milyen érzés azt üvölteni torkunk szakadtából, hogy “suhogááás”?

3. ITI: Nevetségesen §

Hát kinek lenne táncolós dala, ha nem az Intim Torna Illegálnak? Azon már meg sem lepődünk, hogy ők nem a lírai oldaláról közelítik meg a dolgot, hanem a humorosról. Hiszen ki ne látott volna már olyat egy buliban, hogy valakit abszolút nem zavart se a zene, se a ritmus, teljesen a saját világában táncikált, de közben látszott, hogy bámulatosan jól érzi magát? Ezen tényleg csak mosolyogni lehet. Meg néha irigykedni a felszabadultságot.

4. Quimby: Majom-tangó §

Kicsit részegesnek tűnő, kicsit álomszerű, de pont ezért szeretjük ezt a dalt. Abszolút el tudjuk képzelni, hogy a kezünkben egy pohár brandyvel, egy vurlicerből csendül fel halkan, kissé recsegve Kiss Tibi hangja, mi pedig már egy kicsit becsípve dülöngélünk a zene ritmusára. “Nőstény legyek a csészében hárman, valcert járnak egy körúti bárban”. Jó ez a szöveg, na.

5. Vad Fruttik: Tánc §

A Vad Fruttik jazzes hangulatú Éjszaka Bohémiában című albumán található daltól azonnal beleköltözik a bugi a lábunkba. Szívünk szerint gyorsabban ropnánk, mint ahogy Likó Marci nyelve forog, amikor azt énekli: A tánc, a tánc, körbe-körbe járom! A tánc, a tánc, csak is erre vágyom!”. Szerencsére azért néha van időnk lelassítani a dal alatt.

6. Frenk: Táncolj!

Ennek a dalnak olyan ritmusa van, ami valamiért azonnal megragad, és arra késztet, hogy valami belső ösztöntől vezérelve mozdulj meg. Épp csak egy kicsit, lazán, de azt a csontjaidban is érzed. “Nem lehetek az, aki nem vagyok, vagyok, aki vagyok, köszi jól vagyok… csak táncolok, mintha itt lenne a világ vége, megyek a fénybe.” Szerintem Frenk Minden ellen című albumáról ez a legjobb dal.

7. PUF: A tánc §

Igazi klasszikus, ha táncolós dalokról van szó. Mi sem mondhatunk igazából mást: “Behunyom a két szemem, Eltűnik a félelem, Kezdődhet az életem, Most kezdődjék a tánc!”

8. 30Y: Mámorba táncba §

“Mámorba táncba szédülünk, és a szívedbe kód van és arra kattog” – énekli Beck Zoli és tényleg szédítő a dal egy kicsit.

9. Supernem: Reggelig táncolni egy rossz cipőben §

Papp Szabiék tudják, hogy néz ki egy olyan buli, amiről senkinek semmi kedve eljönni. Amikor csak táncolnánk egész éjjel, sőt, egyenesen másnap reggelig: “Nyééé, pörgess fel, forog a lábad, hajad a szélben, megtalállak bent a körben, nyomom reggelig egy rossz cipőben”

10. Kispál és a Borz: Disznók tánca §

A Kispál és a Borz ikonikus dala annyi gondolkodnivalót ad mindenkinek, hogy valószínűleg oldalakat lehetne megtölteni az arról való elmélkedéssel, hogy miről is szól ez a szám, vagy melyik sor vajon mit jelent. Nekem mindenesetre ez a kedvencem belőle: “Az árnyak is csak fénytől vannak, a fényt én hozom mindnyájatoknak.”

És nektek mi a kedvenc sorotok/dalotok?

Kép forrása: itt.