2019. április 3.

Magyar dallisták a hangulatodhoz – elindult a Hangfoglaló Spotify

A Hangfoglaló Program új Spotify profiljának célja, hogy a hazai könnyűzenét ünnepelje és éltesse, annak a legevidensebb szintjén: a dalokat szeretné a figyelem középpontjába állítani. A Hangfoglaló Spotify létrejöttének alapvető ötletét az a felismerés adta, hogy az öt éve működő Program támogatott zenekarairól rengetegszer szóltunk már cikkekben, sajtóközleményekben vagy akár a fesztiválok és klubkoncertek alkalmával, azonban az előadók dalainak folyamatos terjesztésére vagy streamelésére eddig nem volt megfelelő felületünk.

A most létrejött lejátszási listák folyamatosan frissülő tematikus playlistek – hangulathoz vagy műfajhoz illeszkedve. Összeállításukkor kiemelt figyelmet fordítottunk az aktuális és az elmúlt években pályázott induló előadókra, a hazai könnyűzenei élet meghatározó produkcióira, illetve azokra a gyöngyszemekre is, amiket rádióban ritkán hallhatunk, azonban vitathatatlanul  színesítik a magyar zenei kultúrát. A stílusbeli megkötés csak részben válik szervezőelvvé, hiszen még a tematikus playlisteken belül is találunk több olyan dalt, amelyek nehezen besorolhatók műfaji kategóriákba. 

A kilenc playlist címe és tematikája:

  • Esőnap – borúsabb, szomorkásabb napokra válogatott playlist
  • Hétvégére – vidám upbeat dalok – nem csak hétvégére 
  • Legalább fáj – lejátszási lista a hazai rock és metal szcéna aktuális előadóival
  • Meggyújtom a pipám – avagy a népzene a legősibb popzene – folk és világzene
  • Csönded vagyok – singer-songwriter dalok, akusztikus hangszereléssel
  • Létige – a hip-hop nem egy tánc, de sokkal inkább közlés, ritmus és ütős szövegek
  • Táskarádió – a magyarországi beat-korszak legnagyobb slágerei
  • Mindig péntek – azaz a New Music Friday playlist, ahol hétről-hétre a friss megjelenések kerülnek terítékre
  • Magam adom – havi selector lista 

A fenti playlistek címei az adott műfaj egy-egy fontos dalára reflektálnak, azt emelik reflektorfénybe.

Némiképp kilóg a sorból a Magam adom, amelynek összeállítására havonta felkérést kap a hazai zenei élet valamely ismert előadója. Ennek a listának már nem szab korlátot az országhatár: a havi selector saját kedve, ízlése és hangulata alapján válogatja össze aktuális vagy örökzöld kedvenceit. Április hónapban – és egyben a Hangfoglaló Spotify történetében is – elsőként Vitáris Iván által válogatott playlistet hallgathatjuk meg.

Az Ivan & The Parazol énekes frontemberének összeállítása a hónap elteltével nem tűnik el, csak átalakul – minden egyes selector lista fent marad a felületen, hogy bármikor újra lehessen hallgatni őket.