2020. január 30.

Lemezpremier! KASSANDRA: Mélyvíz

A KASSANDRA zenekarral legutóbb áprilisban beszélgettünk, most pedig mi mutathatjuk meg Nektek első nagylemezüket. A korong nem fog csalódást okozni azoknak, akik eddig bírták a srácokat, és nekünk sem kell elhagynunk az eddig rájuk használt jelzőket: elszállós, fülbemászós, bólogatós, bizarr. Premier és dalról dalra!

artwork: Lázár Viktor

A most debütáló 8 új dalt tartalmazó korongon a csapat frontemberének, Nagy Istvánnak a szerzői munkáját Soós Andrással közösen írt szövegei formálták, s a nyári koncertek érlelték dalokká. A zenekarban körülötte közben kisebb átrendeződés történt: a lemezen már Veres Feri dobolt, az eddigi felállásból Vaskó Reni és Renge Zsolti tartják a frontot, Bognár Balázs pedig idéntől tagja a formációnak.

fotó: Korbán Szilvia

A lemezborító mögött egyébként nemcsak a CD-t, de egy képregényt is talál majd az, aki kezében fogja és magáévá teszi a korongot. “Az az ötlet már nagyon régen felmerült, hogy szeretnénk több művészeti ágat is bevonni a megvalósításba.” – mesélte a zenekar. “Több se kellett, amikor 10 év után újból megjelent a Kretén magazin, aznap éppen egy képregényrajzoló ismerősünkkel, Lázár M. Viktorral futottunk össze. Hogy mi lesz a végeredmény, az nekünk is sokáig titok volt. Szabadságot adtunk neki, ahogy a közönségünknek is, hogy mit hogy érezzenek, értsenek.” 

A korong címe Mélyvíz lett, hiszen ahogy a zenekar mesélte nekünk, az albumon, az érkező klipben és a dalainkban is mindig valahogy a vizet kerülgetik, ám mégsem volt egyértelmű az asszociáció: “A nyomdai leadás előtti percekben rögtönöztük, utólag viszont csomó mindent bele tudunk magyarázni: énekelünk halakról, az Akváriumban debütálunk, új felállással állunk ki, rohamtempóban készültünk fel az új tagokkal a lemezre és a koncertre, el-el lehet merülni a poliritmiában… meg ilyenek. De egyik sem fedné a valóságot.” 

És hogy milyen is lett a Mélyvíz? Hallgassátok meg, és olvassátok el a zenekar saját kommentárjait is a dalokról!

1. Betonfelhő

Ez a dalunk már számos verzióban felkerült a világhálóra, készült stúdiófelvétela SoundCam közreműködésével, és Pisti is bemutatta már szólóban, gitáron és zongorán; ezen a lemezen megint egy újabb verziót hallgathat meg a közönség. Rövidebb, tömörebb, csak a “lényeges lényegtelen” részek maradtak benne.

2. Harag

Ez a dal 16 éve született: József Attila azonos című versénél nyílt ki gimis szöveggyűjtemény, reméljük sokak örömére. Akárhányszor meghallgatjuk, eszünkbe sem jut, hogy ez egy vers-megzenésítés. Nincs is szebb momentum a lemezen, mint amikor Pisti megszólítja magát, hogy “Búsulsz-e Pista?” (Pláne úgy bomlasztja a tér-idő kontinuumot, hogy ne feledjük, hogy József Attilát nevelőszülei Pistának hívták.)

3. Minden összeér

Pistit évekkel ezelőtt kérte fel az SZ4P (Zsolti másik zenekara), hogy néhány dalukat dolgozza át egy speciális – rockkal-vonóval – estére. Az egyik annyira jól sikerült, hogy Csóré Zoli szövegét kölcsönvettük és egy vérbeli KASSANDRA dallá érleltük. (Annyit megelőlegezhetünk, hogy nem ez volt/lesz az utolsó.) Nem tudsz rá nem táncolni. 

4. Skizo

Tudathasadás és identitásválság egy felvonásban. Reméljük a hallgató is legalább annyira becsavarodik, mint amennyire a dalban szereplő(k).

5. András xanax galaxisa

Ez egy memento Soós Andrisnak, aki idéntől már nem a KASSANDRA gitárszekcióját erősíti, de mégis nagy szeretettel és egy altatódallal búcsúzunk tőle. Mert mostanában annyit dolgozik, hogy sokszor az alváson spórol. Ezzel is a távolból segítjük és gondolunk rá.

6. Táncolj, te rohadék

Görbe emberek görbe estéjéről szól. 

7. Holt Hold

Újonnan felvett régi dalunk. Először is kicsit megforgattuk a tempótérképet, másrészről a hamarosan megjelenő klipünk története tesz hozzá egy kis adalékot a megértéshez. A klip főhősei az album borítón és a benne található képregényben is feltűnnek. Itt tényleg minden összeér.

8. Árpád híd

Canossa-járás egyszálgitáron.

A felvételek (Sipos Ábris) és a mastering (Köge) a Pinewood Studioban készültek, a lemezt Nagy István keverte. A lemez a Hangfoglaló Program támogatásával valósulhatott meg, a GrapefruitMoon Records gondozásában jelent meg, minden digitális zenei szolgáltatásban elérhető.

Élőben először február 7-én az Akváriumban hallható és látható az új brigád – ez a Polytrippel közös koncert egyben az új korong debütálása is, ahol a Mélyvíz szuper, képregényes CD formában először megvásárolható is lesz!