2015. április 29.

Pest – Nempest: hol jobbak a koncertek?

Ha az ember sokat jár koncertre, és vannak olyan zenekarok, akik miatt Budapestet is körbejárja nem egyszer – sőt Budapesten kívülre is elmerészkedik – hamar megismerkedik a lehetséges koncerthelyszínekkel. (Direkt azt írjuk, hogy „Budapesten kívül”, és nem azt, hogy „vidék”, mert tényleg, kifejezetten és csakis azt értjük a „vidék” szó alatt, hogy nem Budapest. Tudjuk, hogy van egy  rossz szájíze ennek a szónak, ami mindenféle egyéb témát is felvet, de mi most csak a koncertekről szándékozunk írni és nem másról.)5bfd9184ba1cd77c5d8e9999ff5c9750.jpg

Szóval, ha az ember sokat jár koncertre, hamar megismerkedik a koncerthelyszínekkel is, már csak azért is, mert nincs olyan sok. Pesten az A38 – Akvárium – Barba Negra triumvirátussal csak a Dürer tudja esetleg felvenni a versenyt, mint fő koncerthelyszín az év nagy részében, esetleg egy-egy alkalommal a PeCsa, de az már nem a klub kategória. Egyszálgitáros, kisebb eseményeknek ott a Gozsdu, meg a Hunnia. Nyáron persze színesedik a dolog, és szuper, hogy most pont ezt éljük: a sötét hónapok után végre nyit a Park, a Kobuci, a Barba Negra Track. Juhú!

Nempesten is eléggé egyeduralom van a városkákban ha az ember koncertre menne: Gödöllő – Trafó, Veszprém – Expresszó, Sopron – Hangár, Miskolc – Helynekem, Pécs – Est Café, Szeged – Jate Klub, Székesfehérvár – Fezen Klub, Győr – Bridge, Debrecen – Roncsbár, Kiskunfélegyháza – Rocktár… Mondjátok nyugodtan, hogy mit hagytunk ki!

Na de vajon hová a legjobb járni? Buta kérdésnek tűnik, ugyebár, de mi szeretünk elmerengeni ilyeneken. Az ember egy idő után ugyanis pontosan tudja, hol ajánlatos inkább a sarki kocsmában iszogatni az attrakció előtt, a borsosabb árak miatt. Tudja, hol mennyire lesz katlan a koncerthelységből a végére. Tudja, honnan milyen lesz a közlekedés hazafelé. Tudja, milyen hosszú szokott lenni a sor a wc előtt, és ajánlott-e papírt vinnie magával vagy lesz. Tudja, mennyit kell várni a ruhatárra. Tudja, milyen cipőben kell érkezni, milyen a terep, és várhatóan mennyire fogják letaposni, ilyesmi. Ezeket a tapasztalt koncertre járó hamar megtanulja.79d88496e3c73cb7c385e322afe07951_2.jpg

És mindezek mellett az objektív tulajdonságok mellett ott van még a legfontosabb dolog: az élmény. Ennek nagy része nyilván a zenekaron múlik. Meg rajtunk. Meg sok mindenen. Bár nem szeretjük, nem helyes, le lehet vonni néhány következtetést, főleg, ha ugyanazt a zenekart hasonlítjuk össze önmagával, sok helyszínen. Mit tapasztalunk ilyenkor? Mi úgy gondoljuk, hogy egy nempesti koncertnek igenis rengeteg előnye van! 

Hogy miért? Először is, Pesten több a néző, vagyis nehezebb, macerásabb előrefelé állni, kevesebb helye van kibontakozni az ember karjának, lábának, meg úgy általában az aurájának.  (Arról ne is beszéljünk, hogy ha éppen nem voltál elég előrelátó, vagy túl hamar ért le a fröccs/sör, és el kell hagynod a helyed, hogy fogsz tudni ki- és visszamenni.) Másodszor, Pesten mindig több a kötelező, amúgy is gyakrabban hallott, ismertebb dal, tehát kevesebb idő jut a csemegékre. Aztán, valahogy a zenekaron is érezhető, hogy nagyobb a tétje egy pesti koncertnek, így hát jobban izgul, kevésbé felszabadult, kevésbé sztorizgatós. Elvetemült rajongók azt is tudják (mi nem ítélünk el senkit, ehemm, ehemm…), hogy pesti koncerten annak az esélye, hogy a kedvencedet letámadhasd egy CD-dedikálásra vagy koccintásra a pultnál, vagy hogy mellettük állva nézd az előzenekart, szinte a nullához közelít, míg nempesti helyszínen igenis van esélyed.

Összességében mi úgy gondoljuk, hogy a helyszín igenis is sok mindent meghatároz, de a lényeg, hogy koncertre járni mindig és mindenhol jó, kell, muszáj! Kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is a témában, szerintetek hogy van ez? Mennyire függ a helyszíntől egy koncert hangulata? Nektek melyik a kedvenc helyszínetek? Kicsi vagy nagy? Szabadtér vagy klub? Pest vagy Nempest?

kép forrása: pinterest