2020. január 24.

Ég az erdő – nagyon aktuális új lemez Kollár-Klemencz Lászlótól

Megjelent Kollár-Klemencz László új szólólemeze, az Ég az erdő. A szerző termékeny és formációkat tekintve szétágazó munkássága miatt kicsit nehéz a számvetés, de tippünk szerint szólólemezeinek sorában ez a negyedik album a Legesleges, a Rengeteg és a Zabolátlan lovaim után, és az első, ami már Kollár Klemencz Kamarazenekar néven látott napvilágot.

Az album erős dinamikájú, sodró dalokból áll, de talán a felsorolt lemezekhez képest ezen érződik a legerősebben a cigányzene és a népzene hatása. A szövegek – ahogy az már a címből is sejthető – leginkább a klímaváltozás személyes vonatkozásaival foglalkoznak, és még a Kollár-Klemencz nevével fémjelzett egyéb dalokhoz képest is rendkívül szókimondóra és figyelemfelkeltőre sikerültek.

“ha leég az erdő, akkor minden égjen el, engem már semmi sem érdekel

hiába a sok fohász, hiába a sok szeretet, együtt égünk el az erdővel emberek”

(Ég az erdő)

“nem voltak szülei a műanyagnak, intézetekben nőtt fel

sosem szerette ha égett senki igazán, silány volt és büdös

használtuk mint egy szatyrot, mint egy léggömböt mint szinte bármit,

de nem védtük meg ha szidták, sosem szökött meg bosszúból”

(A műanyag)

Kollár-Klemencz saját dalain kívül egyébként több versfeldolgozás is van az albumon. A Pápá nyugodj békébent, ami egy Erdős Virág vers, a Kistehéntől és Rájátszástól már ismerhetjük, de itt most helyet kapott egy új verziója, illetve Borbély Szilárd, Lackfi János, és Kemény István művei is megzenésítésre kerültek. Az album borítóképét és grafikáját David Burliuk és Nemes Péter jegyzik.

Az album ősbemutatója már megvolt január 19-én, de a további koncertek eseményeiért kövessétek be Kollár-Klemencz László facebook oldalát!