2020. december 13.

Itt a twentees legújabb kislemeze, a Kicsi lány dalról dalra

Megjelent a Twentees új kislemeze, a Kicsi lány. Az EP a tavasszal bemutatott Linda üzenetét építi tovább, központjában az elfogadás áll, azaz, hogy szeressük önmagunkat és engedjük el a folyamatos megfelelési kényszert. Az EP 5 dalt tartalmaz, amiket a frontember, Konrád Balázs most részletesen végig is elemzett nekünk.

Photo: Gabor Lenart

A zenekar elmúlt hónapjai egyébként nemcsak a dalírás és a karantén körül forogtak, ugyanis több basszusgitáros váltást is hozott az elmúlt időszak. Végül a srácok úgy döntöttek, trióként folytatják: állításuk szerint így erősebbek, mint valaha. 

A Kicsi lányt alább tudjátok végighallgatni, és görgetés után találjátok a dalról dalra kommentárokat.

Kicsi lány

Bementem egy hétvégén nyomtatni a szüleim irodájába, ahol mindig kihasználom, hogy a tágas folyosó gyönyörűen visszhangzik. Kedvenc dalokat és random dolgokat énekelek bele, utóbbi módon született a Kicsi lány első sora is. A dallam ment magától tovább, de nem tudtam, miről is akar szólni pontosan a szám. Amikor elküldtem az első skiccet Kemény Gabinak, ő adta a löketet, hogy ennek bizony az önbizalomhiányos lányokról kell szólnia – utána csak a barátnőmre gondoltam szövegírás közben, és már a sorok is jöttek maguktól. Zenei fronton annak örülök, hogy végre sikerült írnom egy olyan catchy refrén dallamot, ami teljesen eltér az énektől, mégis kiegészítik, erősítik egymást. A bridge basszusgitár témája kitalálása során pedig véresre játszottam az ujjaim, de megérte.

Még nem késtél el

Itt még a véres Kicsi lány résznél is többet küzdöttem. Volt egy gitártéma-ötletem, amit már régóta játszogattam, de nem találtam meg a helyét, és a srácok sem tudták mire vélni, amikor megmutattam nekik. Nem hagytam annyiban a dolgot, aminek köszönhetően megszületett a kislemez – és a twentees egész munkásságának – szerintem legizgalmasabb zenei egysége. Arra a huncut, refrén előtti váltásra gondolok, ami zúzdában viszi tovább a monoton verzét. Alig várom, hogy ezt színpadon is ordíttathassam az erősítőmből. Visszatérve a valóságba, a szöveget magamnak és hozzám hasonlóan fogalmam-sincs-mit-kezdjek-magammal érzéssel küszködő társaimnak írtam, akik leérettségiztünk, lediplomáztunk, elkezdtünk dolgozni, megfogadtunk minden jótanácsot, aztán mégsem lettünk teljesen boldogok. Ennek lehet az egyik oka, hogy állandóan elvárásokat igyekeztünk teljesíteni, aztán amikor a saját mércéinknek kellene megfelelnünk, azzal már nem tudunk mit kezdeni.

Ne félj

Ő a Még nem testvére, hasonló témával foglalkozik. Azt a helyzetet énekli meg, amikor a párod, jóbarátod, bárkid egy problémával fordul hozzád, és tőled vár megoldást úgy, hogy csak a negatívumokban tudnád megerősíteni. De nem akarod megbántani, ezért csak azzal veregeted vállon, hogy “ne félj, jó lesz”. Legjobban a tört ritmusú gitárt szeretem benne a refrének előtt, és azt, hogy végre lett egy hosszú átkötőkkel operáló dalunk annak köszönhetően, hogy túl sok Tame Impalát hallgattam az írásakor.

Ledobok mindent

Szegény barátnőm, hogy unhatja ezt a gitártémát… nagyjából egy-két éve született meg az első formájában, rengeteget csiszolgattam sok estén át. Pont jól illeszkedik ahhoz a szituációhoz, amikor magamba szállok, és sikerül kizárnom minden mást. Egyedül vagyok, de nem vagyok magányos. El tudom engedni a világ szarságait, és csak a gondolataimmal foglalkozom. Beleszívok a cigimbe, reszel a szintibasszus, ünneplem a magányomat, és, hogy sikeresen kirepültem a világból fejben.

Linda

Tisztelgés egy képzelt kívülálló előtt, aki boldog tud lenni úgy, hogy máshogy él, viselkedik, öltözködik, bármizik, mint a többiek. Még ha tagadtam is a haverjaim előtt kamaszkoromban, mindig is szimpatizáltam az ilyen karakterekkel. Mennyire bátor már az, aki vállalja a nem-népszerű politikai álláspontját, a fura színű leggings-t, a butatelefont, az elvártnál szélesebb csípőt és hasonlókat! Ez már tavasszal kijött önálló single-ként, tanakodtunk is, hogy rárakjuk-e az EP-re, de pont passzolt a tematikához, és túl erősnek ítéltük meg a záró katarzis részét ahhoz, hogy lemaradjon.

A számok egyébként a karantén előtti és alatti fél évet ölelik fel és a próbatermükben, valamit a Miracle Sound stúdióban rögzítették őket Ligeti Gyuri produceri vezetésével. Ahogy a Lindánál, a Kicsi lány esetében is több dal szövegében Konrád szerzőtársa Kemény Gabriella volt.