2021. június 9.

Új idők jönnek – Marble Mist PREMIER

A Marble Mist első nagylemezéről ebben a cikkben írtunk, most pedig egy kis új lendülettel idéznek meg új időket a nálunk premierező kislemezükkel. Villámbeszélgetésünkből kicsit jobban megismerhetitek az anyagot, a dalokat pedig a cikkben megtaláljátok.
A kislemez artworkjét az Ashandart csapata készítette.

Mivel telt az elmúlt – vírushelyzetes – évetek? Hogyan küzdöttetek meg a helyzettel?

Tóth Balázs: A járvány első lezárásai nagyon váratlanul érintettek minket is, több koncertünk is a vírus áldozatává vált, aztán mindenki haza kényszerült. Szóval az első 3-4 hónap a zenekar teljes leállását hozta. Mindenki olyan projektekkel foglalkozott, amikre addig nem jutott kellő idő. Aztán a nyári időszakban újraindultunk, ekkor született az ’Ébredés’ című dal, amihez egy amerikai táncosnővel készült klip. Várható volt, hogy ősszel ismét lezárások lesznek, szóval már előre koncertek nélkül terveztük azt az időszakot, ami végül így is lett. Koncertek helyett inkább a studiózásra fektettük a hangsúlyt, így született – több más dal mellett – a kislemez anyaga is Miskolcon. Cél volt, hogy teljes szabadsággal, tét nélkül, magunk készítsük az egész hanganyagot, ami nagyon jót tett a daloknak és az alkotói folyamatnak is.  Szóval összességében ez az egy év a sok viszontagság mellett nagyon sok pozitívumot is hozott: rendeztük sorainkat arculati és csapat szinten is, illetve születtek új dalok is, így vissza tekintve kellett ez a megállás a folytatáshoz.

Mi ihlette ezeket a dalokat, miből táplálkoznak?

Plaszkó Bence: A járvány alatt új taggal bővült a zenekar Hámori Márton személyében, aki Szilvai Szabit váltotta a basszeros pozícióban. Amellett, hogy Marci ügyesen zenél nagyon termékeny alkotó is. A zenekar eddig is nyitott volt arra, hogy minden tag kibontakoztathassa magát zeneileg, szóval mivel ez volt az első nagyobb közös hanganyag Marcival, így sokat adhatott hozzá a dalokhoz, az ’Újidő’ címűt például ő énekli.

Mit gondoltok a dalok üzenetének, mi az ami egy egységgé szervezi őket?

Hámori Márton: Egyféle felszabadulás, fellélegzés megelevenítése ez az album, ha folyamatában nézzük a dalokat. A kissé misztikus és nyomott hangulat ahonnan indul az ’Újidő’, feloldódik, később egészen laza nyári feelingig emelkedik a lemez íve. Úgy tűnik az idővel kapcsolatos mindhárom szöveg, a “közeledik” és “mikori az égi” jelszavak érvenyesülnek az első két trackben, majd az ’Ismertelek’-nél már visszatekintünk valamire, ami elmúlt, és amit viszonylag szépnek látunk innen. “Ismertelek és már te is ismersz”

Mi a következő lépcső, mit terveztek?

Balázs: Először is újra megtanulunk zenélni…. Viccet félretéve, nagyon rég játszottunk már együtt élőben, szóval most nagyban folynak a közös próbák, hálistennek nem veszett ki belőlünk a stenk, sőt még jobban is szólnak a dalok, mint eddig, mindenkinek volt ideje gyakorolni őket egy éven át. Most a kislemezt szeretnénk eljuttatni minél több emberhez, aztán ősszel vagy télen újra alkotni tervezünk, a sok dalötlet és felvétel összefésülésével legkésőbb jövőre egy második, magyar nyelvű nagylemez várható.

Lesznek koncertek még a nyáron?  

Bence: A nyarat Sopronban indítjuk az AddTovább fesztiválon, aztán lesz még pár fellépés a nyár folyamán. Nem terveztük túl ezt az időszakot, hogy jusson idő a kikapcsolódásra is, elvégre ez lesz az első „normálisabb” nyár. Az őszi koncertek szervezés alatt, már bátrabban gondolkodunk, mint a tavaly őszi szezonnal kapcsolatban, szóval Pesten és vidéken is vannak tervezett dátumok.