2023. június 8.

Itt egy új Grabovski, de szólunk, nehéz lesz!

Az idén hét éves Grabovski legutóbb két éve örvendeztetett meg minket új dallal, az azóta eltelt időben aktívan koncerteztek és csendesen dolgoztak új szerzeményeken, amikből egyet most hallhatunk, a többit pedig egy nagylemez megjelenéséig még megtartják maguknak. A lemez első négy dalát már felvették áprilisban a Zajzajzaj stúdióban, Egyedi Péter producerkedésével. A kanyarban lévő nagylemezt a ’Nehéz leszek’ című dallal nyitják, amihez Tóth Balázs keze nyomán videót is kaptunk.

fotó: Göndör Dániel

Gergely-Kosza Zágon basszusgitáros az új dalok születéséről:

„Tavaly megnyertük az NKA induló előadói pályázatát, így lehetőségünk nyílt, hogy rögzítsünk egy nagylemezt. A két éve kiadott Elfogy a táj című kislemezünk megjelenése óta elég sok téma halmozódott fel, így volt muníció az új számok megírásához. Rájöttünk újra arra, hogy a mi dalainkat nem lehet túlötletelni, mert amikor görcsösen próbálunk még valamit hozzáadni a dalhoz, abból általában vagy egy új számkezdemény lesz, vagy szétesik az egész. De ennek ellenére ez a négy dal egymáshoz képest szerintünk izgalmas, változatos lett, és magunkhoz hűen a többségük ösztönösen és gyorsan megszületett. 

Hosszabban nem szeretnénk értekezni most külön ezekről a dalokról, hiszen a június harmadikai koncert nem lemezbemutató lesz, hanem csak egy ízelítő az ősszel érkező nagylemezből. A négy dalból kettőt már játszottunk élőben (Kösz, hogy hívtatok, Liszterin), és a nyári koncerteken is fogjuk, a másik kettőt eddig még nem lehetett hallani tőlünk élőben.”

Hadik Ákos frontember a ’Nehéz leszek’-ről:

„Ha jól emlékszem a verze szöveg és énekdallam kb. azonnal kigurult belőlem valamelyik januári hétköznap így a semmiből. Szerencsére aznap pont próbánk volt és el is fogott egyfajta izgatottság, hogy megmutathassam a srácoknak. Amennyire könnyet megszületett a dalötlet, annyira sokat gyúrtuk a szám szerkezetét, ez a változat volt a negyedik verzió. Petinek (Egyedi Péter, producer) nagyon sokat köszönhetünk a folyamatban, kellett a higgadt látásmódja, hogy ne vesszünk el az ötletek sűrűjében. 

A szövegben több üzenetet rejtettem el, egyrészt érintem az idő múlását olyan tekintetben, hogy sokszor érezzük azt, hogy elszaladt a világ mellettünk és a nagyvárosi lét ingergazdagságában már nem tudunk úgy örülni igazából semminek. A szövegnek munkacímként először azt a nevet adtam, hogy “felszállási kísérlet”. Tudom magamról, hogy nehéz személyiségem van és nem egyszerű “felszállni” velem és általában sok hasonló embert látok a környezetemben is, de biztos, vagyok benne, hogy sokan tudnak a szöveg gondolatiságával azonosulni.”