2023. november 8.

Alter dalok popkulturális utalással

Kedvenceinknek is vannak kedvenceik, hatnak rájuk más zenekarok dalai, filmek, sorozatok, sztárok. Most olyan dalokat gyűjtöttünk össze, amikben ezek konkrétan megjelennek. Ti tudtok még?

30Y: Defender

“csak a tv-ben laknak együtt olyan sokáig a Jóbarátok” – ez a sor jár a fejemben napok óta, gondolom sokak számára érthető okokból. A Jóbarátok otthonossága számomra is meghatározó és az egyik igazi első tv-s élmény. Az egész listát ez a dal, ez a sor és Matthew Perry tragédiája inspirálta.

Galaxisok: Bátyámmal az időben

“Horvátországban nyaralunk, ahol Anya a Ragyogást olvassa” – Benedek annyi nevesített ugyanakkor általános érvényű történetet mesél el mások életéből az ezt a címet viselő albumán, hogy nyilván van benne egy ennyire konkrét említés is.

Carson Coma: Truman show

Itt konkrétan az egész dalszöveg Jim Carrey kultikus filmjére van felhúzva. Ha még nem láttátok, nézzétek meg, nem is spoilerezek.

Kiscsillag: Tompák a kések

Lovasi meglepően jól tud belebújni az egyedülálló nők perspektívájába, ebben a dalban például egy álmodozós kádjelenet bontakozik ki szemünk előtt, megemlítve A férfi karaktert, Brad Pittet.

+ 1 : Carson Coma: Feldobom a követ

Igen, már volt Carson Coma, de nem lehet nem megemlíteni az utóbbi idők egyik leggyorsabban generációjának himnuszává váló dalát, ami gyakorlatilag keresztbe-kasul tele van utalással vagy konkrét említéssel: Ady, Kollár-Klemencz, de áthallásos Piramis dalszöveg-megidézés is van itt, hogy csak párat említsünk.