2015. október 23.

“Elviszem gond nélkül a hátamon a hazám”

1956-ban egy bátor nép forradalmára lett a Times Év Embere: a magyar szabadságharcos, aki mert tenni az elnyomás ellen. A forradalom leverése után több mint 200 ezer ember hagyta el az országot, ennyi tehetséges, fiatal emberrel lettünk kevesebben. Mi ma azokra a zenészekre gondolunk, akik minden nehézség ellenére itthon vannak, nekünk játszanak, hiszen ha ők nem lennének, sokkal szegényebb lenne ez az ország. 

cobblestone-924145_1280.jpg

1. Quimby: Kivándorló blues

Ha kivándorlás, akkor szinte mindenkinek a Quimby Kivándorló blues című dala jut eszébe, pedig maga Kiss Tibi azt állítja, nem is erről szól: “Ez a dal inkább egy kétségbeesett szerelmes szám, amely tele van tehetetlen dühvel és csalódással, amelyben azonban valóban van egy metafora, egy szó: „Magyarország”, melyet ha elhagyunk, akkor ez a dal már nem is feltétlenül lenne köthető a kivándorláshoz.” Ettől függetlenül nyilván mindenkit elgondolkodtat a dolog, Faszi például azt mondja, hogy minden nap gondolkodik a kivándorláson, és nagyon nem tetszik neki az az irigykedés, gyűlölet, amit tapasztal az országban. Az erősíti meg, és tartja itt őt, hogy a baráti körében ezt nem érzi, nem ez a jellemző.

2. Rájátszás: Ezt is elviszem magammal

Listánk talán legerőteljesebb dalának zseniális szövegét Erdős Virágnak köszönhetjük. Nem csak a dal, az eredeti verset tartalmazó kötet is nagyon népszerű. Virág ezt mondja róluk: “az alatt a szűk két esztendő alatt, ami alatt az ezt is el szövegei születtek, nagyot fordult körülöttünk a világ. Ezek az “első döbbenet” versei, azé a hirtelen támadt, nagyon is keserű felismerésé, hogy atyaég, hová jutottunk, miféle rendszer kiépüléséhez is asszisztáltunk mi húsz éven át.”

3. Kiscsillag: Az a világ nincsen

Mint Lovasi szövegein általában, valószínűleg az “Az a világ nincs” szövegén is sokáig lehetne lamentálni, hogy mit is jelent. Mi talán leginkább azt tudjuk belőle kiolvasni, hogy amiről azt képzeljük, hogy sokkal jobb, sokkal szebb, az talán igazából nincs is úgy: “Az a világ nincsen, ami tetszett nekem, A fejembe volt csak, egy jó hely volt a fejem, A gyerekkorom álmos, kopott volt, de úgy volt, Messzebb sok a jó hely, mint a lepedőn a húgyfolt.”

4. Magashegyi Unerground: Anglia

A kivándorló magyarok egyik legkedveltebb célpontja Anglia. Legalábbis ezt bizonyítja a tény, hogy közel 1,4 millió magyarnak van kinti társadalombiztosítási száma. Nem hiába mondják azt sem, hogy London az egyik legnagyobb magyar város, állítólag több magyar él már ott, mint Pécsett. Nos, az ottani hűvös, nyirkos időben valószínűleg mi is kakaózni és csókolózni szeretnénk leginkább.

5. 30Y: Disszidálok

A 30Y-nak szerencsére esze ágában sincs disszidálni, de Beck Zoliék is a maguk módján reagáltak a mostani világunk furcsa abszurditására. “Ennek a reakciónak sem érzem a direktségét olyan értelemben, hogy a dal nagy időket szalad át; van benne abból a nosztalgiából, ami a legtöbb dalunkban is megjelenik, a gyerekkoromnak valamiféle általános élménye. Eleve a disszidálok sem egy érvényes kifejezés manapság, vagy például utoljára a ’80-as években volt izgalmas, hogy a nyugati turisták mit csinálnak a Balaton-parton.”

6. Hó Márton és a Jégkorszak: Anna már nem lakik Berlinben

Hó Márton elmondása szerint a dal szövege egy megtörtént esetet – vagy inkább életutat – mesél el. Anna lakott mindenhol, Londonban, Berlinben, Varsóban… A lényeg, hogy ne legyen itthon, a szerelmes férfi meg megy utána, mintha muszáj lenne, mert végül is muszáj. Ahogy hallgatjuk, eszünkbe jut, hogy mennyi ismerősünk lakik éppen itt vagy ott Európában, aztán meg az is, hogy vajon vissza fognak-e költözni ide. 

7. Kistehén: Jó csávó a Markó

Ez a dal egy igaz történetet mesél el egy srácról, aki kiment Angliába, csak nem Markónak, hanem Mirkónak hívják. Most akkor hogyisvanez?! “A Jó csávó a Markó című dal főhősét eredetileg Mirkónak hívják és a zenekar egyik road-ja volt – Kollár-Klemencz László az interjú után elmondta, hogy a dal szövegének minden szava igaz, azt ő Mirkóról írta. Aztán az történt, hogy a régi zenekar egyik tagja a dalt fékész állapotban kiküldte a Londonban élő (és múzeumőrként dolgozó) Mirkónak, aki nem vette jó néven ezt – utána egyeztek meg a mostani verzióban és a Markó-névben.”

+1. Kispál és a Borz: Forradalmár

Álljon itt ellenpontként egy dal, ami sokkal inkább arra buzdít, hogy maradj, ha van miért. “S mivel forradalmár minden városba kell, Nekem meg ez a város nagyon megfelel, Az autók elé, az útra vetem magam, Az egyetlen forradalmár vagyok a városban” 
Lovasi András nem is olyan régen, egy interjúban azt mondta, nem tartották különösebben lázadónak vagy rebellisnek sem a zenéjüket sem saját magukat. “A Forradalmár című egyik első Kispál dal az arról szól, hogy „minden városba kell egy forradalmár” és azoknak is megvan a helyük.” – mondta Lovasi.