2015. december 1.

“Az a cél, hogy ezt a hangulatot befőttesüvegbe rakjuk, és néha elővegyük a tél közepén is.”

_dsc6479s-1-fel.jpg

A Meztelen Diplomaták zenekar 2009-ben alakult, első nagylemezük pedig 2013-ban jelent meg, Sellő Grand Hotel címmel, aminek Tövisházi Ambrus volt a producere. A sok budapesti és vidéki koncert, fesztivál után most készítik új EP-jüket, Prieger Zsolt produceri vezetésével.

A zenekar énekesével, Tóth Attilával egy hideg novemberi délutánon beszélgettünk, munkáról, pihenésről, karácsonyról, és persze az év végi akusztikus koncertről.

Nagyon hangzatos és figyelemfelkeltő nevetek van. Honnan ered?

Igazából a zenekar eredetileg egy egyszeri viccnek indult. Csak egy egykoncertes valaminek szántuk, ezért volt egy angol nevünk, de aztán felpörögtek az események. Mindenképp magyar nevet szerettünk volna, hiszen magyar szöveg-központú zenekar vagyunk. Először jött a Diplomaták, mint név, de úgy éreztük, kell hozzá egy jó kis jelző, és a sok variációból ez jött ki. Nem is tudtuk eleinte, de van egy Meztelen diplomata című film, ami a Vesztegzár a Grand Hotelben című Rejtő-regény adaptációja.

Év vége van, és ti akusztikus koncertre készültök, nem először. Miért különleges ez nektek, miért fontos, hogy így zárjátok az évet?

Az akusztikus koncert mindig ünnepi alkalom nekünk, ezért mindig a karácsony közeledtével szoktuk szervezni, és évente csak egy van. Szeretnénk ezt a hagyományt megtartani, azt szeretnénk, hogy ez egy valódi unikum legyen. Gyakorlatilag minden dalunkat átdolgozzuk akusztikus hangszerekre, születnek ilyenkor kimondottan tréfás vagy teljesen újragondolt dalok. A Nap felé című dalunknak például lesz egy olyan változata, ami zeneileg az ellentéte az album-verziónak.

141228_meztelendiplomatak_hunnia-117.jpg

Máshogy készültök az akusztikus koncertre, máshogy próbáltok ilyenkor? 

Persze, hiszen itt minden apró hang „kihallatszik”. Ezeken a koncerteken nem fér bele, hogy valamit elrontok, de nevetek egyet, mert élő koncerten még néha jól is áll egy-egy rontás. Itt nagyon összeszedettnek kell lenni, nagyon koncentrálni kell. Ez az este sokkal inkább a szövegekről szól és kevésbé a buliról. A közönségünk is ilyenkor inkább ül, míg a hagyományos koncertjeinken tánc szokott lenni.

Hogyan készültök, hogyan készülsz az ünnepekre? Mennyire szoros a kapcsolatotok a zenekaron belül, szoktatok például együtt karácsonyozni?

Karácsonyozni nem, inkább szilveszterezni szoktunk együtt. Az utóbbi két évben volt szilveszteri koncertünk, és bár már eldőlt, hogy idén nem lesz, azért biztosan találkozunk majd valamilyen formában. Egyébként a koncertezés meg a zenélés kapcsán olyan élmények érik az embert, amelyek miatt óhatatlanul kialakul egy szoros barátság. Valakivel együtt zenélni egy olyan intim dolog, amit inkább egy párkapcsolathoz tudnék hasonlítani. Épp ezért vannak itt néha vérre menő dolgok. (nevet)

Engem személy szerint nagyon kikészít ez az ajándékmizéria. A családban mindig próbálom felvetni, hogy mi felnőttek, az ajándékozás helyett dobjunk össze inkább egy kis pénzt és menjünk el valahová együtt. Persze a kicsiknek fontos az ajándék, de mi adjunk inkább élményt egymásnak.  Mindig megpróbálom, és bár eddig még mindig elbuktam, de újra meg fogom pendíteni. (nevet) De amúgy nagyon szeretem a karácsonyt, főleg a két ünnep közötti nyugis időszakot.

_dsc6441-2s.jpg

Szoktatok a zenekarral közösen évet értékelni december végén, vagy az újévben? 

Szoktunk évet értékelni, de nálunk ez nem decemberben vagy újévkor van, hanem nyár végén. A zenekari életben nyáron fesztiválszezon van, ősszel klubkoncertek, télen van egy kis leállás, esetleg stúdiózás, és aztán márciustól indul újra az élet. Szóval az évértékelés nekünk a nyárzárással kötődik össze, és ez megvolt idén is.

Melyik volt idén a kedvenc fesztiválotok, legjobb klubkoncertetek?

Idén mindenképp Orfű volt a legemlékezetesebb fesztiválos fellépésünk. Elég korai idősávban voltunk, délután 5-6 óra körül. Épp kezdtünk beállni, negyed óra volt a koncertig, amikor jött egy óriási vihar. Mi már keresztet vetettünk a koncertre, de aztán láttuk, hogy mégis nagyon sok ember eljött, ott álltak az esőben. Végül egyszer csak a koncert végén elállt az eső, kisütött a nap, szinte már csak a szivárvány hiányzott. Klubkoncertek közül a GMK-t szeretjük nagyon, szuper a hangzás,  több koncertünk is volt ott, ami nagyon jól sikerült.

A ti dalaitok igazán nyárias hangulatúak. Hogyan lesznek aktuálisak ebben a téli zimankóban?

Én úgy hiszem, hogy egy koncert akkor jó, ha egy másik világba tudja elröpíteni a hallgatóságot arra a másfél órára. Én is azokat a koncerteket szeretem, ahol úgy érzem magam, mintha elutaztam volna egy idegen országba. Nyárias, vidám hangulatúak a dalaink, igen. Az a cél, hogy ezt a hangulatot befőttesüvegbe rakjuk, és néha elővegyük a tél közepén is.

Készültök jövő év elején egy új EP-vel, amiről már megjelent a Prieger Fannival közös Nyelved hegyén című dal. Mit lehet még tudni az új kislemezről?

Nagyon nagy örömünkre a lemez producere Prieger Zsolt lesz. Előreláthatóan 4-5 dal lesz rajta meg egy-két remix. A nyár végén született még pár dal, amiket gyorsan feldemóztunk, és el is küldtünk Zsoltnak, úgyhogy már egy szűk nagylemeznyi anyag van, amiből lehet majd válogatni. Nagyon reméljük, hogy jó lesz. Valamikor év elején, február-márciusban lesz koncertes bemutató és készülünk klippel is.

Mi az, ami segít nektek felpörögni a hétköznapokban, mi az, ami igazán inspirál titeket?

Az élő fellépések iszonyatosan fel tudják tölteni az embert. Én azt érzem, hogy egyáltalán nem számít, hogy 60 vagy 180 ember van ott – ez a két véglet szokott lenni – hanem csak az számít, hogy a közönséget mennyire tudjuk elkapni, hogy ők éppen milyen hangulatban vannak. A koncertezés tulajdonképpen egy izgalmas játék, hogy mi alakulhat ki a két fél között egy átlagos csütörtök este.

A Meztelen Diplomatákkal éppen egy átlagos csütörtöki napon, méghozzá december 3-án találkozhattok legközelebb az A38 kiállítóterében, és a fiúk mindent meg fognak tenni azért, hogy ez a csütörtök mégse legyen olyan, mint a többi. Az akusztikus koncertre tudtok még jegyet venni itt, facebookon pedig minden információt megtaláltok!