2016. július 20.

Helyszínmustra: a szentendrei ElevenKert

Szentendrén, a Duna Korzó elején, csodálatosan szép környezetben van egy barátságos hely, ahol jó hangulatú koncerteket, mindenféle egyéb mulatságokat és kedves embereket talál az arra tévedő. Ez az ElevenKert, amit most egy picit szeretnénk bemutatni nektek helyszínmustránk következő állomásaként.13819817_1121630864549596_1233122688_n.jpgAz Elevenkert egy azóta már kultikussá vált, alter helyszínen kezdett el működni a Dunaparti Művelődési Ház udvarán, illetve annak pincehelyiségében, a Barlangban. Kabai Viktor, a mostani programszervező elmondása szerint a Bizottságtól a Kispálig minden valamire való alter magyar zenekar fellépett már akkor is itt. Bár a név változott, a hely szelleme megmaradt a mai napig.

Mostani formájában tehát nagyjából 10 éve működik az ElevenKert. Kertjében egy hatalmas fa ad árnyékot nyáron, a padokon való ücsörgéshez és fröccsözéshez, no meg a jó időben kint felállított színpadnak. A benti rész, a Barlang rejti az egész évben üzemelő klubot, és a picivel nagyobb színpadot. Összesen 250-en tudnak egyszerre bulizni itt.12809610_10153894304205279_6857494387702485583_n.jpg

a Barlang

Viktor azt mesélte nekünk, hogy a mostani szervezőcsapat, ahogy maga a hely is, organikusan alakult a “régi generáció utódaiból”, illetve a Forgács Művészeti Társaság és Alkotó Egyesület tagjaiból, ami még most is biztosítja a programszervezés hátterét. Ottjártunkkor eddig mindig ki is derült: ez a hely több, mint klubhelyszín, igazi közösségi tér, ahol a régi barátok, ismeretségek bármikor bevonhatók a teendőkbe, ha kell még két segítő kéz vagy akár egy kreatív ötlet.

A zenei programra koncentrálva, az ElevenKertnek bőven lenne miből merítenie már csak akkor is, ha csak haza húzna a keze, hiszen több neves, alternatív zenekar is szentendrei gyökerű, illetve kötődésű. Egy pár név: Kistehén, efZámbó Happy Dead Band, Ricsárdgír, Sajnosbatár, Presszó Tangó Libidó, Kettő Kettő tánczenekar, Moha zenekar, Posztmolett… Ezeknek a zenekaroknak a természetes segítése mellett fontosnak tartják a szervezők, hogy egy olyan hely legyen az ElevenKert, ahol lehetőséget adnak minden igényes, máshol akár sok lehetőséget nem kapó, kisebb zenekarnak is, még akkor is, ha ezzel nem feltétlenül a legnépszerűbb fősodorba tartozik a kínálat.13631596_10154249330955279_1919171010699057245_n.jpg

Az ElevenKert azért is nagyon különleges és figyelemreméltó, mert működése túlmutat Szentendre határain. A Taliándörögddel meglévő, évekre visszanyúló kötődés számunkra eddig bevalljuk, ismeretlen volt, de így már érthető lett egyből, hogy miért van immár 4. éve ElevenKert helyszín a Művészetek Völgyének ezen településén. 2013-ban, az első ilyen alkalommal Viktor elmondása szerint még “gerilla-helyszínként” működtek, bár így is nagyon sikeresen, mutatva ezzel is az egymás segítés és a közösség erejét, hiszen több, mint 50 zenekar lépett fel már akkor náluk. Aztán innen a következő két évben fejlődött oda ez az együttműködés a Völggyel, hogy már tavaly, 2015-ben már egy teljes jogú, profi és hivatalos helyszín legyen. És tényleg csak a konkrét helyszín változik ilyenkor: ide is ugyanazzal a mentalitással és hozzáállással hívnak zenekarokat. Egyfajta “alter műhely”-ként definiálva magukat, a magától értetődő szentendrei vonal mellett ugyanúgy fontosnak tartják a többi értékes, fiatal produkciónak is helyet és teret biztosítani itt is. A Völgyben egyébként, mint ahogy az arra amúgy egészében is jellemző, nem csak a zenéé lesz a főszerep az Elevenkert helyszínén sem. Tervben van állandó kiállítás, illetve a zenei programok alatt különleges vizuál használata is.

Akár Szentendrén jártok, akár július 22-től július 31-ig Taliándörögdön, jó szívvel ajánljuk, hogy nézzetek be az ElevenKertbe!

cstpnka.jpgA cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás programja támogatta.