2016. augusztus 24.

Egy kis matek: dalok iskolakezdéshez

Bár Víg Mihály (Balaton) már vagy harminc éve megénekelte, hogy „jobb lenne, ha nem kéne matekolni”, mi most a közelgő sulikezdés örömére összeszedtünk nektek néhány magyar dalt a témában. Számolgassunk kicsit!

szamok.jpg

1. Kezdjük is a bevezetőben említett, ma már igazi klasszikusnak számító Balaton-szerzeménnyel… A Bizonytalan randevúban minden megvan, amiért Víg Mihály dalait szeretjük, hiszen ő nem is olyan hülye fiú.

2. Nem vitték túlzásba a szövegírást az Óriás tagjai a Mindenki írja című dalnál, de legalább a Supernemes Papp Szabi is besegít a számolgatós refrénben. Érdekesség, hogy a nótához tartozó klip forgatásával egy időben, egy másik nézőpontból még egy videó is készült, az Erősebben szorítsd című szerzeményhez.

3. Ha már Supernem, 2003 májusában pont egy „matekozós” dallal debütált a trió, amit akkoriban nem kétszer, de legalább százszor láthattunk egy héten belük a hazai zenetévéken, ez a K-K-kétszer:

4. A könnyed kezdés után evezzünk nehezebb vizekre, természetesen Lovasi András vezényletével. A Gyónás című Kispál és a Borz szám igazi beforgatós, elgondolkodtatós zenei és pszichológiai képlet, amelyben a nyolcadik hiba rögtön hármat ér…

5. Nem maradhat ki ebből a válogatásból a Quimby Zéró dala sem, amit először a 2002-es Káosz Amigos nyitó darabjaként ismerhettünk meg, de felkerült a 2009-es Lármagyűjtögetőre is.

5+1. Plusz egyként jöjjön egy kevésbé ismert Hollywooodoo gyöngyszem, a 200.000, amit viszont kizárólag felnőtt olvasóink számára ajánljuk. Tele van jó ízes káromkodásokkal, hiszen „200.000 forint volt az a k…. bicikli!”

Ti mivel egészítenétek ki a listát?

cstpnka_1.jpgA cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás Programja támogatta.

 

 

szerző: Soós Levi