2017. április 26.

Kollár-Klemencz Laci és a természet

Kollár-Klemencz Laci rendkívül sok dologgal foglalkozik. Csak a zenében is több formációban szerepel: fő zenekarán, a Kistehénen kívül a Rájátszásnak is állandó tagja, és szóló projektjére is mintha egyre nagyobb hangsúly fektetne. Ezen kívül könyve is jelent már meg, kisfilmeket is rendezett, de a mindenféle művészeti tevékenysége mellett tudható róla, hogy az életet nagyon természetközelien éli minden szempontból, és talán innen meríti kimeríthetetlen energiáit és ihletét is. A természet, az állatok közelsége mint motívumok persze dalaiban is tetten érhetőek, ezeket szedtük most egy csokorba!unspecified.jpg

fotó: Nagy Mihály

Nyulak eszkimóban

A nyúl az egyik olyan állat, ami különösen sokszor jelenik meg Kollár-Klemencz Laci szövegeiben. Ebben a dalban egyenesen emberré testesül maga a beszélő is, mint ahogy körülötte is mindenki, és egy pinyóban csinálnak mindenféle malacságokat, csak hogy teljes legyen a képzavar.

Rengeteg

Mese a vadászról, a szarvasról és a rengetegről, avagy Kollár-Klemencz Laci nemrég megjelent szólólemezének címadó dala. Nem annyira vidám mese, inkább sötét és misztikus, picit vészjósló, de azért nem félelmetes : pont mint a sűrű erdő éjszaka.

Szarvasbőgés

Az előző dal instrumentális felvezetése a lemezen: talán itt veszi észre a vadász a szarvast, aminek elejtésére utána felteszi az életét.

Felemel

Egyik legkedvencebb Kistehén és egyben nyugi-dalom, remek példája annak, hogy hogyan lehet bugyutaság nélkül is derűs nyugalmi állapotba ringatni az embert. Bőven elég a „Nem kell ide semmi más, nincsen tapintható titok / elképzelem, hogy galamb vagyok, szárnyam kitárom, jön a szél, alám fúj és felemel” sorok ritmikus ismételgetése.

Vadnyúl

Szintén nyúl szerepel benne, és szintén emberi tulajdonságokkal, ráadásul a szerintem egyik valaha volt legnagyszerűbb, nagyon jellegzetes Kollár-sor is ebben található: „a vadnyúl olyan nyúl, mint a szelíd, csak vad / a szelíd nyúl olyan mint a vad, ha mágnessel a hűtőre tapad.” Ennél bölcsebb megfogalmazása az életnek kevés van, ráadásul újra és újra el tud kapni, mindegy, hányszor hallottad.

Virágok a réten

A legrégebbi Kistehén dal a listán, amin a szép virágok mellett mindenféle férfi és lánynevek szerepelnek, és csinálnak mindenfélét. De hát úgyis ismeritek, nem?

A szerény nyúl

Még egy nyulas dal, ezúttal elég rockos verzióban. Tökéletes koncerten megőrülésre, míg a szövege a Pató Pál úr életérzés újraértelmezett, nyulakra szabott megfogalmazása.

Méhész

Nyulak, szarvasok, virágok – miért ne lehetnének méhek, illetve egy méhész is főszereplője egy dalnak? Ez ráadásul igazi kincs, hiszen koncerten sem gyakran hallható (leggyakrabban talán Rájátszáson), és nem szerepel egyik lemezen sem – pedig nagyon megérdemelné!

Becsületes kis állat

A dal, ami azt kéri, ne szégyelljük az állatot magunkban.