2018. október 13.

9 ok, amiért nagyon szeretjük a Margót

Az irodalom szexi, de nem csak évente kétszer

A Margó Irodalmi Fesztivál 2011 óta pontosan az, amit a neve is sugall: fesztivál, ünnep, forgatag, mindez pedig az irodalom és annak szereplői köré szerveződik. Hogy a szokásos rajongásunk kicsit könnyebben befogadható legyen, most is pontokba szedtük az – egyébként szükségtelen – indokainkat és érveinket a Margó mellett.

1. A vendégek

Nem elég, hogy minden alkalommal a kortárs szerzők lenyűgözően színes palettáját hallgathatjuk a Margón, de számos zenészt, színészt, közéleti személyiséget is megszólaltatnak olvasásélményeikről – utóbbiakat elsősorban a Margó Extra keretein belül.

Az őszi Margón mi őket várjuk a legjobban:

Szerző: Simon Márton – Rókák esküvője c. új kötete kapcsán // október 20. 21.00

Zenész beszélgetés: Szabó Balázs // október 18. 18:30

Simon Márton fotó: Margó

2. Évente kétszer

Akárki akármit mond, van, ami akkor is jó, ha sok. A Margó egy olyan fesztivál, ami évente kétszer is ünneplőbe öltözteti a szívünket. Nyáron rendszerint az Ünnepi Könyvhéttel párhuzamosan zajlik, 2015 óta pedig ősszel is Margózhatunk.

3. Zene, bölcső

Nem csak zenész beszélgetéseket, de különleges, legtöbbször akusztikus koncerteket is hallhatunk a kedvenceinktől. Szabó Balázs Bandája idén nem első alkalommal jár a Margó színpadán, de voltunk már Esti Kornél és 30Y koncerten is. Nagy kedvencünk, a csodálatos Rájátszás produkciónak pedig a Margó volt a bölcsője: a zenés vers feldolgozások itt indultak hódító útjukra és mára már megjárták a legnagyobb koncerttermeket Magyarországon.

 

4. A helyszínek

A Margó két fő helyszíne a főváros két olyan pontja, ami mindenféle programtól függetlenül is kihagyhatatlan látványosság: a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Várkert Bazár. Idén októberben az utóbbin sűrüsödnek a programok.

fotó: Margó FB

5. A közönség

Olyan helyszínek ezek, amikről nem az ugrana be elsőre, hogy ha mi lennénk az igazgatói, akkor szívesen adnánk kölcsön egy fesztiválra. Szerencsére a Margó közönsége nem rongáló, inkább kíváncsi és igazán befogadó típus. 0-110 éves korig megfordulnak itt az érdeklődők, annak is köszönhetően, hogy a gyerekeknek szóló programoktól kezdve az igazán masszív témákat boncolgató előadásokig minden megtalálható a kínálatban. Szóval barátnős hétvégét tartó matrónák, tarisznyás bölcsészek, nagy- vagy kiscsaládosok és művészvánával megáldott fiatal felnőttek is megfordulnak a fesztiválon.

6. Meglepetések a közönségben 

Nem egyszer kaptuk el olyan szerzők, zenészek vagy színészek csillogó tekintetét egy-egy előadáson vagy a fröccsbusz előtt állva, akik határozottan nem a saját szereplésükre várakoztak. Sokan jönnek meghallgatni pályatársakat, megismerni új szerzőket és élvezni a kivételes, nyugodt vibrálást, ami a Margót jellemzi.

7. Ingyenes, sőt!

Nem elég, hogy a Margó programjai ingyenesek, de rengeteg kedvezményt vehetünk igénybe a fesztivál ideje alatt a könyvvásáron. Egy-egy új könyv nélkül még soha nem sikerült hazamennünk. Ide kattintva találtok infókat a kuponokról is, amikkel pedig egyéb könyvmolyos kellékeket szerezhettek be.

8. A szervezés

Szóval a Margó ingyenes, mindezek mellett pedig példaértékű szervezői munka látszik benne. Pontosabban nem látszik: a legnagyobb viszontagságok mellett is szinte zökkenőmentesen zajlanak a programok, a kommunikáció mindig hiánytalanul kedves és oldott (a hivatalos felületeken és személyesen is), Ott Annát pedig már – már rajongva várjuk a műsorvezetői székbe.

Ott Anna beszélget Vecsei H Miklóssal a 2018-as nyári Margón, fotó: Margó FB

9. Pont annyi, amennyi

Bár nagyon sok ötletes, formabontó vagy elmés produkció is megfordul a Margón (színház, koncertek, megzenésítések stb.), de mindig meg tud maradni egy nagy beszélgetésnek. Olyan beszélgetésnek, aminek van tartalma, értéke és végtelenül nagy súlya, még akkor is, ha olyan könnyed, mint egy kellemes gyerekvers, még azelőtt, hogy felnőnénk és megértenénk néhány árnyalt üzenetét.

Az idei őszi Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvássárt október 18-21. között találjátok meg a Várkert Bazárban, ide kattintva Facebookon, errefele az Instagramon követkhetitek, részletekért pedig erre kanyarodva keressétek a weboldalukat.