2015. február 3.

Bele a lecsóba

Január 17-én hirtelen felindulásból elnéztünk Gödöllőre, ugyanis a Trafó Clubban Pál Utcai Fiúk és Maszkura és a tücsökraj koncert volt. Még nem jártam itt korábban, de felkészítettek lelkiekben, hogy kicsi a hely, ne legyenek túl nagy elvárásaim, de ettől függetlenül a hangulat első osztályú lesz. Kíváncsian indultam neki.

“A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig,
gyerünk, kedves mutassuk meg nekik!
A világ a szolgám, az én szívem szabad,
gyerünk, kedves, most mutasd meg magad!”

Az hír járta, hogy Gödöllőn a HÉV-megállónál isteni a gyros, szóval amikor megérkeztünk, ettünk egyet, és nem is kellett csalódnunk, tényleg nagyon finom volt. Jó volt a hús és pont jól volt csípős. Jóllakottan, boldogan indultunk a Trafóba. A kilenc órás kezdéshez képest még vígan álltak a sorban az emberek jegyet venni és a zenekar is még csak hangolt. A koncert maga egy lenti helyiségben volt, ahova ekkor még senkit nem engedtek le a morcos biztonságiak. Nem volt ezzel gond, legalább volt egy kis időnk szétnézni. Egy 32 éves zenekarnál nem kellene meglepődnöm, hogy elég vegyes volt a közönség, de azért mégis. A tipikus egyetemisták mellett, akiknél presztízskérdés a megjelenés, feltűntetek a 40-50-60 pluszos korosztály tagjai is. Bevallom sokfelé jártam már, de olyat nem sűrűn látok, hogy a női mosdóban gyárilag beépített hajvasaló (!) legyen, amit nyugodt szívvel használhatsz. Plusz pont a helynek.

Fél 10, haj belőve, mentes víz a kézben, kezdődhet a koncert. A Pál Utcai Fiúk az egyik legnépszerűbb hazai alternatív rockzenekar, amely még 1983 nyarán alakult garázszenekarként. A kezdeti bandából mára csak Leskovics Gábor és felesége, Potondi Anikó maradtak, a jelenlegi felállásban még Varga Lászlónak (basszusgitár), Molnár Balázsnak (gitár) és Farkas Zoltánnak (dob) köszönhetjük a PUF életérzést.

Amint belecsaptak a lecsóba, egyből tudni lehetett, hogy ez egy nagyon jó, családias, megőrülős koncert lesz. A zenekar jelenléte betöltötte az egész helyet, nem volt ember, aki csak egy kicsit is unatkozott volna. Lecsó a szokásos lendületével és sziporkázó gondolataival szórakoztatta a közönséget. Anikó, – aki felett a kor vasfoga még mindig nem kezdett el őrölni – egy kicsit woodstock-után-szabadon stílusában énekelte nekünk a Gólyát. Nagy öröm volt számomra, hogy játszottak régebbi és újabb számokat is, elég vegyesen. Meg kell jegyeznem, hogy volt egy olyan érzésem, hogy nem túl felkészültek, ami a dalok sorrendjét illeti, inkább csak eljöttek Gödöllőre rögtönözni és zúzni egy nagyot. És milyen jól tették. Csodálkozva figyeltem, ahogy Lecsó teljes odaadással, térden kúszva gitározva játssza el a Nehéz időket, és a mai napig megőrül a Bál alatt. Az átélés, amivel képes játszani, felfoghatatlan, szíve egy része még a mai napig meghal a színpadon.

A közel másfél órás koncert semmiféle csalódást nem okozott. A színpadon látható teljes átszellemülés visszaköszönt a közönség reakcióiban. Amilyen kicsi volt a hely, olyan nagy volt a buli. A koncert végéhez közeledve azért Lecsó tett egy-két negatív megjegyzést az utánuk következő zenekarra.

puf.jpg

A kép forrása: Facebook/Pál Utcai Fiúk

Beletelt több mint fél órába, mire a PUF összeszedte a cuccait, és felállt Bíró Szabolcs zenekara, a Maszkura és a tücsökraj. Még eléggé gyermekcipőben járnak, 2008-ban alakultak. Saját elmondásuk szerint zenéjük a legjobb soul/funk/hip-hop muzsikák hagyományain alapuló, kísérletező, szenvedélyes esztétikai álmodozás. Szerintem meg egy szégyentelen, lucskos káposztás, bugyivirítós, mára már egyre populárisabb zenekar. A kezdeti kicsit „mulatósabb” hangvételű Szégyentelen album óta a zenekar stílusa sokat finomodott, mind szövegileg, mind zeneileg. A pikánsabb dalszövegek mellett azért líraibb, nagyobb önkritikájú dalokat is hallgathattunk remek zenészek előadásában. Bemutatták készülőben lévő albumokról a Micsoda férfi ez nő című számukat, mely könnyedségével, szerelmes szövegével és fülbemászó dallamával könnyen megszerethető.

Lássuk be, óriási váltás volt ez egy Pál Utcai Fiúk után. Nem csoda, hogy a közönség nagy része elment. Akik maradtak, és nem ismerték e kalapos férfi munkásságát csak mosolyogva és pironkodva figyelték a szövegeket, és azt a maroknyi embert, akik végigtáncolták és énekelték a teljes koncertet. Hogy érdemes-e Maszkura koncertre járni? Igen! A hangulat első osztályú, a zenekar pedig utánozhatatlan jelenség. Jó nők, jó zene, mi kell több? Irány egy Maszkura és a tücsökraj koncert! Budapesten legközelebb Firkinnel kiegészülve, február 20-án találkozhatunk Maszkurával az Akváriumban.

Szerző: synoox