2015. augusztus 14.

“Dolgozzanak csak az energiák akkor és ott”

Elefánt interjú

Az Elefánt körül pörögnek az események. Márciusban jelent meg második nagylemezük, a Gomoly, aminek gyakorlatilag csak pozitív visszhangja volt. A zenekar azóta élőben is sokszor megmutatta az új dalokat, minden nagyobb fesztiválon felléptek a nyáron, a héten pedig az A38 hajón játszanak. Közben még egy új videoklipjük is megjelent. Ezekről és még néhány más dologról kérdeztük a zenekart. 10669372_704083589665894_5588634879603586139_o.jpg

  • Mit szóltok a „Gomoly” fogadtatásához? Számítottatok rá, hogy ekkora sikere lesz a kritikák és a hallgatóság részéről is?

Érdekes, hogy az elején azt gondoltuk, ez valószínűleg egy megosztó lemez lesz. Lesz aki nagyon fogja szeretni, és lesz aki nagyon nem. Persze ez sosem hátráltatott minket abban, hogy azt vegyük fel, amit akarunk, és úgy, ahogy akarjuk. Tudtuk, hogy, ha azt a világot, amiben éppen közösen öten vagyunk, a lehető legőszintébben és kifejezőbben öntjük zenébe és szövegbe, akkor lesz, akit megérint. A szakmai elismerés is borzasztóan jól tud esni, de az talán még durvább, ha valaki odajön koncerten, és azt mondja neked, hogy szerinte nagyon régóta nem jött ki ilyen jó magyar lemez. Vagy, ha valaki azt mondja neked, hogy az a bizonyos dal húzta ki a szarból. Na, ezeket nagyon megjegyzi az ember.

  • A héten jött ki a „Tizenhat” klipje, amit a közönséget bevonva készítettétek el. Milyen volt a forgatás? Ilyesmi végeredményt képzeltetek el, amikor belevágtatok?

Május 16-án volt a forgatás. Annyit akartunk az elején, hogy közösségi jellege legyen a dolognak, legyünk ott sokan, találjuk ki közösen, majd biztosan adja magát az egész. Aztán végülis is így alakult. Eljöttek sokan, és mindenki elég aktív volt. A forgatókönyv annyi volt, hogy próbáljuk meg sokféleképp megjeleníteni a dalszöveget, minden más spontán alakult, azt, hogy ki mit csináljon, közben találtuk ki. A lényeg nem az volt, hogy ez legyen a világ legprofibb vagy legmenőbb klipje, egyszerűen csak legyenek benne azok az emberek, akik szeretik a zenénket, vagy ezt a dalt. Szuper hangulat volt, mi csak remélni tudjuk, hogy jól érezte magát mindenki, és elégedett a végeredménnyel.

  • Hogyan működtök egyébként alkotás szempontjából? A “Gomoly” óta is folyamatosan születnek az új dalok, vagy egy lemez kijövetele után van egy kis szünet?

A Gomoly időszak olyan volt, mintha öten leúsztunk volna nagyon sok hosszt. Szabtunk magunknak egy határidőt, fejest ugrottunk a munkálatokba, a megfeszített tempó miatt eléggé nehézkes volt a meló az elején, majd egyre mélyebbre úsztunk, egyre jobban elkaptuk a ritmust. Ki sem akartunk jönni a vízből, de természetes, hogy a végső hajrá után elfáradtunk, amit mindenképp pozitív fáradtságnak lehet elkönyvelni. A lemezbemutató után mindannyian fellélegeztünk és azóta a felesleges energiáinkat hagyjuk a lehető legtermészetesebben dolgozni. Rengeteg órányi improvizatív felvételt készítettünk azóta, amiből majd józan fejjel kiválogatjuk a dalra érdemes témákat, ha eljön az ideje.

  • Lassan közeleg a nyár vége, milyen volt a fesztiválszezonotok? Szerettek fesztiválokra járni, vagy várjátok már az őszi klubkoncerteket?

Személy szerint, mióta kijött a lemez, minden koncertünk után azt tudtam mondani, hogy eddig ez volt a legjobb, beleértve a fesztiválkoncerteket is. Idén az eddigi fesztiválok közül a Belfesztet, Fishinget és Voltot mindenképp kiemelném, azok a koncertek nagyon emlékezetesek voltak, a Völgyben pedig az egyik leggyönyörűbb helyszínen volt szerencsénk játszani, a Klastromban. Nagyon várjuk már a klubkoncerteket is. Készülünk egy intenzív, egész országra kiterjedő őszi-téli klubturnéval, már szépen alakulnak a dolgok, készülünk egy csomó újdonsággal.

  • A facebookon láttuk, hogy történt egy kis kocsi feltöréses incidens a zenekarral nemrég, megoldódott a történet? 

Persze, megkerestük az illetőt, feltörtük a kocsiját, visszavettük a cuccainkat, adtunk neki egy Elefánt kazettát, és megmondtunk neki, hogy velünk te ne.

  • A szombati A38-as koncerttel kapcsolatban mire számíthatunk?

Az biztos, hogy megpróbáljuk a maximumot kihozni magunkból, játszunk majd olyan dalokat is, amiket viszonylag ritkán veszünk elő. De amúgy nincs értelme előre nagyon beharangozni, dolgozzanak csak az energiák akkor és ott. Ja és természetesen meg kell, hogy ünnepeljük, hogy elkészült a Tizenhat klip. Asszem ennyi!
11834938_880327082041543_829425719652037299_o.jpg

A holnapi Elefánt-dübörgésről minden info itt!

fotók: Elefánt facebook