2016. június 14.

11 dal szurkoláshoz

Európában pár napja kitört a foci-láz: délutántól éjszakáig különböző színű mezekbe burkolózó és csapatokba verődött férfiak lepik el a kisebb-nagyobb vendéglátóipari egységeket és szállják meg az otthoni kanapékat, hogy egy-egy hatalmas képernyőt bámuljanak. Magyarország 1972 után először szerepel EB-n, ennek örömére összeszedtünk 11 dalt, amivel szurkolás előtt, után, (vagy ne adj’ isten helyett) remekül meg lehet alapozni a hangulatot!74da09b93d95224a0860ef9d11845890.jpg

kép: pinterest

1. Belga : Huszonkét férfi

A Belga szokásához híven inkább viccesen, de azért elég atombiztos stílusérzékkel dobott össze egy néhol szurkolói indulókra, néhol inkább a meccsek előtti alapozás hangulatára hajazó dalocskát, amiben valószínűleg a témakörrel kapcsolatos, fejekben lévő közhelyek nagyrésze elhangzik.

2. Kistehén: Vágjál hátba

Egyszerűen nagyszerű és zseniális dalszöveg, vicces és találó, kár is bármit megmagyarázni vele kapcsolatban, csak elrontaná. „Hát hajrá Fradi, nem? Hajrá hajrá Fradi, neeem?”

3. Supernem : Győzelem

A hőn áhított, amiért a végsőkig.

4. Kispál és a Borz : Tiszai pu

A dal, amiben Lovi elképesztően viccesen egy csomó képzeletbeli pasi-hős bőrébe bújik képzeletben. De mint tudjuk, minden viccnek a fele igaz, és hát hogy maradhatott volna ki a „védhetetlen gólt lőni a TV-ben” álom?

5. Péterfy Bori & Love Band : Játék

Muszáj egy kicsit fellazítani ezt a listát egy kis girl powerrel, de azér maradunk a megfelelő hangulatnál, hiszen melyik pasi bánná, ha meccs közben fél szemmel jó csajokat is bámulhat?

6. 30Y : Dajkák meséje

A 30Y-tól több dal is ráfért volna erre a tematikus listára, de álljon itt az, amelyik a legnagyobb magyar derbire visz egy picit minket, szotyizva, tökmagozva, apával. Ahogy kell. “Olajos magvak meccsen az apámnak / Nyilasi előre, Törőék hátrálnak…”

7. Quimby : Az egyik ember

A 11-es számról a Quimbynek is a foci jut eszébe, természetesen. „A 11-es lábában már benne van a gól, de a kispadról a 12-es lesre gyalogol…”

 

8. Pluto: Gól

A dal első versszaka az igazi örömfociról szól, amihez nem kell semmi, csak egy labda. De azért a továbbiakban kiderül: gólt lőni nem csak így lehet…

9. Velőrózsák : Feleségdal

Kispál András Borz előtti zenekarának szerelmetes-feleségkérős dala, amiben a szerelem „úgy ajz fel, mint egy jó nagy gól, amivel kijutnánk a vébére”. Ó igen.

 

10. Anna and the Barbies : Aki nem lép egyszerre

Bár kicsit másról szól, ez a dal akár induló is lehetne, a foci világától pedig nagyon nem áll messze a hatalom világa, sőt. “Van az gól, ami kihagy vagy célba talál!”

11. Vad Fruttik: Sárga zsiguli

Nem közvetlenül foci van ebben a dalban sem, de a szotyizás miatt, no meg a lakótelepi gyerekkori emlékek miatt is simán lehet asszociálni a közös labda rugdosásra. Ugye?

 

 A teljes lista meghallgatható egyben itt! Hajrá magyarok! 🙂

nka_csak_logo_1_1.pngcstp-logo-web-small_1_1.pngA cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás Programja támogatta.