2017. október 10.

Fényt bont a Szélesvásznú ég – interjú a USEME zenekarral

A USEME-ra supergroupként, és ígéretes fiatal titánként is tekinthetünk: tagjai más, keményebb műfajű zenekarokból összeállva bő másél éve alakították az inkább modern popos-rockos formációt, és nemrég már a második lemezüket jegyzik, Szélesvásznú ég címmel. Legutóbbi interjúnk óta bejárták az országot, és összecsiszolódtak; most Markó Ádám dobos válaszolt kérdéseinkre.
useme.jpg

Még csak másfél éve tűntetek fel a színen, és már két lemezt összehoztatok. Eleve így terveztétek, vagy csak így alakult, hogy a Szélesvásznú ég is ilyen hamar kigurult?

Az első lemezt rekord idő alatt hoztuk össze, köszönhetően a fantasztikus csapatmunkának és kémiának egymás közt. Ilyen termékeny szerzőgárdánál ez nem is meglepő, hogy itt a második lemez, ráadásul indokolt is volt, mivel két országjáró turnét csináltunk az első anyaggal.

Mennyire lett más ez a korong, mint az első, az alkotási folyamatot tekintve, illetve hangulatában?

Sokkal több időnk volt, mint az első lemeznél, jóval tudatosabb és kiforrottabb anyag lett, mint az előző. Rengeteg hatás ért bennünket, összébb csiszolódtunk az elmúlt két évben és ez mind hallatszik szerintem az új anyagon. Az alkotási folyamat nem változott, mindenki megírta a témáit és küldözgettük egymásnak a sávokat, a végén pedig együtt összeboronáltuk őket, Bálint pedig a kész zenére megírta a szövegeket.useme_szelesvasznueg.png

A főképpen pozitív, életigenlő üzenetek mellett mintha egy picit globálisabb kérdésekkel is foglalkoznának a szövegek. Mennyire izgatnak ezek a témák benneteket, illetve mennyire akarjátok, hogy ez a dalokban is megmutatkozzon?

A USEME mindig is egy életigenlő, pozítív csapat volt/lesz, mert mindnyájan ilyen típusú emberek vagyunk, de olyan dolgok történnek a világban, mind itthon, mind világpolitikai szinten, amik mellett nem lehet elmenni mint művész. Bálint néhány szövege erre reflektál.

A rengeteg koncert mellett hogyan találjátok meg azokat az elmélyülősebb napokat és órákat, amikből új dolgok tudnak születni?

Mindig szakítunk időt a feltöltődésre, kikapcsolódásra és nyitottak vagyunk a világra minden érzékszervünkkel. 

Úgy tűnik, gyorsan berobbantatok a magyar zenei életbe. Az éveket és a rutint nyilván nem, de hozzáállásban, fejben mit leshet el tőletek más kezdő zenekar szerintetek, hasonlóak reményében? 

Ez a zenekar már jól kipróbált, sok mindent megjárt muzsikusokból áll, aminek természetesen vannak előnyei, de hátrányai is. Nyílván sok figyelmet kap a zenekar emiatt, de ettől függetlenül teljesen a nulláról kellett kezdenünk. A sikerhez nincs recept, de mindenképp nagyon fontos a tudatosság és a hitelesség.

A lemezbemutató koncertre, ami a hajón lesz jövő szombaton, mivel készültök?

Természetesen egy óriási lemezbemutató koncerttel! 😀 Az új lemez összes dala mellett az első lemez meghatározó műdarabjai is elhangzanak majd!

Mik a további céljaitok? A Szélesvásznú eget merre hallhatja még a közönség, mennyire láttok előre?

A lemezbemutató után, november-decemberben a Depresszió zenekar társaságában, jövő tavasszal pedig a ROAD zenekarral járjuk az országot.