2019. szeptember 5.

Ne csak hallgasd, nézd is!

Kanapés koncertélmény, értelmes ex-TV show, a saját szakításod története mozivásznon, videóklip XXL – a kedvenc zenészeink annyi helyen bukkannak fel, és olyan sok értékes dologban vesznek részt, hogy a hasonló gyűjtéseknek vége-hossza se lehetne. Mi most csokorba szedtünk nektek néhány olyan filmet és sorozatot, amit alterrajongóként biztosan szeretni fogtok.

Csinibaba – a klasszikus

Tímár Péter, 1997

Bevallanám, hányszor láttam, ha még meg tudnám számolni. Mi van ebben a filmben? A 60-as évek tehetségkutatóján induló fiatal zenészek (?), Kispál-dalok, zseniális humor és rendszer karikatúra, elképeszteőn izgalmas filmes megoldások és tehetséges színészek, akik – megkockáztatom – egytől egyig valóban értették miről szól ez a film. Betétdalait unalomig lehet hallgatni (nem, megpróbáltam, sajnos nem lehet megunni), a Kicsit szomorkás c. dal kispálos változata pedig innen indult országot és generációkat meghódító útjára.
Micsoda habkönnyű nyári estének tűnik innen az egész 60-as évek, ugye?

Pécsi szál – a legújabb

Lévai Balázs, 2019

Az ál-dokumentumfilm egy klasszikus rom-kom szerkezeti vázára épül (feszültségek, talányok, “mégsemfogsikerülni”, “demégis!”) és azt a jelenséget boncolgatja, amit a Halott Pénz slágere óta gyakran úgy fogalmaz meg a szakma, hogy “Pécsett van valami a levegőben”. Kispál és a Borz, 30Y, Punnany Massif, Halott Pénz – a kétezres évek legnagyobbjai közül számos zenekar indult Pécsről és még ennél is többen kötődnek a városhoz egyes tagokon keresztül. Spoiler alert: nem kapunk tudományos vagy más igényű magyarázatot a pécsi csodára, helyette viszont megtudhatunk kicsit többet a nagy kedvencekről, kevésbé ismert zenészekről és a vásznon keresztül beleszagolhatunk a déli létérzésbe is.
Vannak meredek pillanatai a filmnek, úgyhogy kapaszkodjatok rendesen!

Eszkimó asszony fázik – amihez hasonló nincs

Xantus János, 1983

Az Eszkimó asszony fázik a kor underground értelmiségének drámai lenyomata, ahol a dármait műfaji besorolásként és jelzőként is értjük. Sok helyen úgy a legkönnyebb értelmezni, ha a benyomásokra hagyatkozunk és engedjük, hogy később álljon össze a kép.
A Trabant, mint a kor megtűrt zenekara, a filmnek köszönhetően az egyik első underground rock formáció lett, akik (kis)lemezt adhattak ki Magyarországon.

Dalfutár – az ötletes és tartalmas

Hajós András, 2016 – TV2 produkció / 2019 – YouTube

A YouTube elkötelezett híveinek és a rövid, fél óra alatt egyben fogasztható adagok kedvelőinek javasoljuk. Azon kívül meg minden zeneszeretőnek. Hajós András egy ötletes játékon keresztül igyekszik bemutatni, hogyan is születik ma Magyarországon (!) egy rádiós popdal. Az első évadban hat csapat játszott, a másodikban eddig négyet láthattunk, köztük sok-sok ismerős arccal és hanggal. A Dalfutár egy izgalmas, szórakoztató keretbe foglalja az ismeretterjesztést. A rádiós popdal kifejezés viszont nem véletlen nyelvbotlás, ugyanis nincsenek olyan részek, ahol Bérczesi Robit látjuk, ahogy szobája félhomályában három nap alatt elejétől a végéig elkészít egy dalt. Itt profi csapatok vannak, dalszerzővel, szövegíróval, producerrel és énekessel.
Rövid háttértörténet: a TV2 2016-ban megcsinálta, aztán már nem kellett nekik (…), úgyhogy Hajós a neten folytatta.
KATT IDE a YouTube csatornáért.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) és Rossz versek (2018) – variációk egy életérzésre

Reisz Gábor

A két film nem csupán közös rendezőjük miatt került egy pontba. A VAN-ban és a Rossz versekben a leginkább csodálatra méltó és szerethető pontosan ugyanaz, ami a magyar alternatív zenében is: megfog egy nagyon specifikus hangulatot vagy érzést és kifejezi a saját eszköztárával. Sallang- és klisémenetesen, humorral, könnyedséggel, esetleg keserűséggel. Nem akar nagyot mondani, mert tudja, ha ügyesen megmutat egy jól eltalált részletet – legyen szó egy társadalmi csoportról, egy korról, a szerelemről – , akkor az értő befogadóban máris felskiccelte a teljes képet.
Mindkét film zenéjét a VAN Filmzenekar követte el, tagjai közt például a Lóci Játszik frontemberével.

Napozz Holddal – A Kispálfilm – majdnem egyszerűen koncertfilm

Merényi Dávid, 2010

Legalább lett egy ilyen is – mondhatnánk a Kispál nem is olyan végleges feloszlásakor készült filmre. Maga a búcsúkoncert is egészen okosan kitalált és szépen megrendezett műsor volt, amihez az elegánsan és nagyon jó arányérzékkel adagolt interjúk és vágóképek még egy újabb élményréteget adtak hozzá.
A címről szóló anekdotát, pedig biztosan sokan ismeritek: a zenekar első lemezének lett volna ez a címe, de egy telefonos egyeztetésnél félreértésből már Naphoz Holddal-ként ment át. Így a cím egészen 2010-ig ott maradt az addigra teljesen kiürített zenekari ötletládában, úgyhogy utolsónak bedobták. Azért ez szép keretes szerkezet.

Álmatlan – az Anna & the Barbies film – szürreális film egy szürreális zenekarról

Porkoláb Norbert, Tanca Norbert, 2016

A maga nemében egészen egyedülálló film, aminek vázát a zenekar Fővárosi Nagycirkuszban adott koncertje, interjúk és szürreális filmjelenetek képezik. Egyszerre igyekszik átadni a zenekar fő üzenetét és a tagok karakterét, emellett megmutatja azt a nehezen megfogható hangulatot, amit a koncertjeiken teremtenek és közben nem felejt el gyönyörködtetni sem.
A film teljes egészében megtekinthető a nagy piros videómegosztón.

Balaton Method – nem tudjuk mi ez, de nagyon jó

Szimler Bálint, 2015

A port.hu szerint az első magyar film, ami közösségi finanszírozással készült. Azt is írja a mozis oldal, hogy a rendező Kodály Method-videóinak egészestés lezárása, 17 zenekarral és több száz közreműködő zenésszel. Ha minderről fogalmad sincs, az sem baj, mert a Balaton Method egy csodálatos utazás. Abszurd képek és helyzetek, mindegyik önmagában egy-egy videóklip a 17 zenekar egy-egy dalához, sorba fűzve pedig az az érzésünk támad, hogy mégiscsak elmesél egy történetet.