2019. október 27.

s(o)unday sessions: 4S Street – Nézz most rám

Ezen a héten egy Erdélyből indult, de világraszóló tervekkel rendelkező zenekart látunk vendégül a s(o)unday sessionsben. Nem egy ilyet láttunk már, úgyhogy a 4S Street előtt is minden adott! Kérdéseinkre Fülöp Loránd gitáros válaszolt.

fotó: Kozák Máté

Meséljetek a szegedi forgatásról! Milyen élmény volt, hogy éreztétek magatokat?

A zenekar már a kezdetektől együttműködik a szegedi Miracle Sound Stúdióval, ugyanis az eddig megjelent dalaink utómunkálatai kivétel nélkül ott készültek. A technikának köszönhetően ez a munkafolyamat virtuálisan történt, így soha nem volt lehetőségünk személyesen találkozni. Nem túlzás azt mondani, hogy a közös munka során kialakult egy jó szakmai és baráti kapcsolat, ezért mindenképp szerettünk volna személyesen is összefutni a srácokkal. Valahogy pont kapóra jött, a Soundcity projekttel való együttműködés, ezért tulajdonképpen egy jó hangulatú kikapcsolódásként fogtuk fel ezt a Szegedi kitérőt. Egyébként a teljes stábot ismerjük már előző közös munkákból, így abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a barátainkkal dolgozhattunk.

Milyen dalt hoztatok és miért?

Rengeteget gondolkodtunk, hogy melyik dalt vigyük el, végül a visszajelzésekből táplálkozva a Nézz most rám című dalunkra esett a választás. Bár a zenekar mindig kiemelt figyelmet fordított a dalszövegekre, nagyon kevés lírai produkciónk született eddig. Ennek ellenére, a koncertjeinken mindig különös hangulatot teremt ez a dal, így nem túlzás azt mondani, hogy a nagyon a szívünkbe lopta magát és mindig szívesen játsszuk. 

Nemrég jelent meg első nagylemezetek. A sajtóanyagban benne volt, hogy úgy érzitek ez kellett a következő szintre lépéséhez a zenekarnak, ám nem volt könnyű összehozni. Milyen nehézségekbe ütköztetek pontosan?

Mivel ez az album számít fennállásunk legelső nagylemezének, tulajdonképpen fejest ugrottunk azismeretlenbe. Eleinte nem tudtuk felmérni, hogy anyagilag mekkora befektetést igényel egy ekkora projekt kivitelezése de tudtuk, hogy a szintlépéshez ez szükséges. Egy album elkészítése nagyon összetett folyamat. A többfázisú stúdiómunka (felvétel, keverés, maszter), az albumgrafika, a dalokra forgatott videoklipek, az online megjelenés valamint a fizikai albumok legyártása mind-mind olyan költségeket vonnak maguk után, amelyek ha összeadódnak, lehetetlen önerőből finanszírozni. Szerencsére útközben akadtak támogatók de sajnos azt kellett levonnunk tanulságként, hogy ha nincs elegendő költségkeret, az komoly frusztrációkat szülhet és nagyban tud hátráltatni az alkotási folyamatban. 

Ezek ellenére miért éreztétek mégis úgy, hogy ebben a mai, egyre inkább stream szolgáltatókon zenét hallgató világban is kell lemez?

Ahhoz, hogy az emberek a stream szolgáltatókon zenét tudjanak hallgatni, dalok kellenek. Tény, hogy napjainkban már kevesen fizetnek zenéért, ezért az előadók rá vannak kényszerülve arra, hogy internetes felületeken apró pénzre váltva vagy teljesen ingyen a közönség kezébe adják produkciójukat. Így tulajdonképpen egy album elkészítését befektetésként kell felfogni ami később koncertekből vagy adott esetben rádiós jogdíjakból térülhet meg. Bár napjainkban az a tendencia, hogy fizikai albumot alig vásárolnak, ennek ellenére mi szerettük volna látni a kézzelfogható eredményét a megfeszített munkánknak. Tulajdonképpen ez az oka annak, hogy fizikai formában is megjelent az albumunk.

Szeptember elején tartottatok lemezbemutatót is. Hogy éreztétek magatokat, mik voltak a közönség visszajelzései?

Nem túlzás azt mondani, hogy az egész nyarunk egy lemezbemutató turné volt. Lévén, hogy a zenekar másfél évvel ezelőtt alakult, így jelenleg a lemezen található dalok alkották a műsorunk legnagyobb részét, persze egy-két újabb, a lemezen nem szereplő dalunkkal kiegészítve. A lehető legnagyobb megnyugvással mondhatjuk, hogy minden dalunkat pozitívan fogadják, jók nézettségi visszajelzéseink, a koncerteken pedig nem egy dal van, amit üvölt a közönség. Ez arra bátorít minket, hogy a második nagylemezünk lehetőségein is elkezdjünk gondolkodni.

Milyen terveitek vannak még idénre, illetve a picit távolabbi jövőre?

Az idei nyarunk legnagyobb része az erdélyi koncertekről szólt és úgy gondoljuk, hogy eljött az idő arra, hogy elkezdjünk koncentrálni a magyarországi közönségépítésre is. Erdélyszerte lassan nincs olyan térség, ahol legalább egyszer ne fordultunk volna meg, ami természetesen egy stabil alapközönséget produkált. Ez nekünk egy jó hátszelet jelent és ezt kihasználva egyre többet szeretnénk Magyarorszégon játszani. Az év hátralevő részében két nagyobb helyszínen is fellépünk Budapesten, de erről egyelőre nem árulhatok el részleteket.