2020. május 28.

Egy egész koncert pár percbe sűrítve – ilyen a SIKETFAJD első klipje

Pont egy éve jelent meg nálunk a SIKETFAJD legutóbbi EP-je, aminek egyik dalához jelentkezett most klippel a zenekar. Mint kiderült, ez nem csak az EP-ről, hanem összesen is az első mozgóképes anyaga a srácoknak, akik ebben sem hazudtolták meg magukat, és igyekeztek valami szokatlant produkálni.

“10 év kellett ahhoz, hogy videóklipünk legyen és ez is csupán az ölünkbe pottyant. Ezelőtt már jó párszor voltak több hónapos, vagy akár éves tervezgetések, amikből aztán nem lett semmi. Amikor klipen gondolkodtunk, mindenképp a legújabb számok közül szerettünk volna választani. Végül azt a Ngu-t választottuk, mert a négy szám közül talán leginkább ennek annyira egységes a hangulata, hogy ezt a képi világot rá lehetett illeszteni. Elsőkörben azt is gondoltuk, hogy ez a szám olyan slágerféle, de hamar kiderült, hogy nem vagyunk tisztában a sláger fogalmával. “ -meséli a zenekar a klipről.

Ahogy az elmondásukból szintén kiderül, a klip spontán ötletként jött és valósult meg. Markos Viktor és Szabados Luca  Pneuma vizuál néven rendszeresen dolgozott már a zenekarral, és a koncerteken ők nagyban hozzájárultak az egyedi hangulat megteremtéséhez. A kivetített képeket mindig élőben játsszák el és vetítik a zenekarra, ezzel felerősítve azt az atmoszférát, amit a zenétől is kap a közönség. Innen jött az ötlet, hogy akkor legyen belőle videóklip, ami végül másfél órányi felvételből született – egy teljes koncert vizuál anyagából.

“Ez inkább egy vizuális túladagolás, amibe rengeteg a kis poén, maximum egy-két kép kapcsolatáról lehet sztorira asszociálni. Koncerteken általában minden számhoz vannak bejáratott panelek, és persze a Ngu-hoz fűzötteket itt is felhasználtuk. Végeredményében egy kedves ismerősünk azt mondta, hogy részegen ilyen élmény egy Siketfajd koncert. Nagyon fontos lenne nekünk, hogy minden koncerten ezzel a látványvilággal tudjunk megjelenni, és ahol lehetséges így is teszünk. Így érezzük teljesnek a produkciót, ez azonban sajnos egyelőre csak Budapest legtöbb helyén megvalósítható, mivel egyelőre sajnos se nekik, se nekünk nincs kapacitásunk ahhoz, hogy kéz a kézben járjunk.”

Egyébként az első lemezükkel egy korszakot zártak le, most stílusosan az első videóklipükkel is ez történik. Makovecz Dániel az EP kiadása óta kilépett a zenekarból, de az Ngu-n még ő énekel, így gyakorlatilag ez a klip lett a pont a tíz év közös zenélés végén. Igaz a búcsúkoncert a koronavírus miatt elmaradt, annak új dátumáig azonban az új felállás már látható lesz, legkorábban a Fishing on Orfűn.