2021. július 16.

Dalok vízpartra és csobbanáshoz

A júliussal végre beköszöntött az igazi nyár, rekordokat döntögető magas hőmérsékletekkel karöltve. Aki utálja a meleget, annak azt mondanánk, amit azok szoktak nekünk télen, akiknek a hidegre panaszkodunk: nyár van, ez ilyen. Ha pedig szeretnétek elviselhetőbbé tenni a kánikulát, menjetek vízpartra, munkanapokon fejben, ha pedig tehetitek, akkor a valóságban is, és csobbanjatok a vízbe! Ehhez készítettünk ebben a hónapban havi playlistet Molnár Rolanddal, aki ismét csodaszép grafikát is alkotott nekünk.

A listát ezúttal ketten állítottuk össze, először Leila majd Jeni gondolatmenetét olvashatjátok, a spotifyon pedig így eddigi leghosszabb playlistünk. Csekkoljátok!

Leila:
Szóval, ha már nyár, akkor tutira van nap is, így egyből egy nagyon friss Blahalouisiana dallal alapoznánk meg a hangulatot, az Ott van a nappal, aminek a klipje egyébként egy balatoni nyaralás reklámja is lehetne. Innen egyből időben visszafelé egy nagyon régi kedvencre ugrunk: jöjjön a Quimbytől az Autó egy szerpentinen, hiszen a nyári, vízparti hangulathoz a kabócák is kellenek. És utazzunk is első körben a tengerhez, érjünk partot egy Lakatlan szigeten Péterfy Boriékkal. Ha már itt vagyunk, bulizzunk is egyet gyorsan a sós vízben, és khm, hagyjuk figyelmen kívül a külvilágot az Elefánt Paulinájával. És ha már így elmerültünk a vízben, hallgassuk is meg a Végtelen kékséget a Magashegyi Undergroundtól, ami istenien megragadja a víz és a vízpart relaxációs erejét, tökéletesen el lehet rá lebegni bármilyen matracon. És ha már matrac, természetesen a magyar tengernél se felejtsünk el hosszabban időzni. A 30Y-nal mi is lehetünk fürdőzők a balatonnál, vagyis a bukottak tengerénél, írókkal együtt. A vizet megszelidíteni a Kispál és a Borz Hullám tanulmánya segít a legjobban, ami lenyűgöző hasonlattal a hullámokat egy vizes edzőtáborban ábrázolja. Kevésbé költői, de annál viccesebb felfogású a szintén Lovasi által fényjelzett, de már Kiscsillag szerzemény, a Kit simogasson, ami a jajúgyélvezeménastrandot maibb verziója is lehetne. Zárjuk a balatoni körutat az egyik legemblematikusabb városával a tónak, jöjjön a Csaknekedkislánytól a Tihany, ha pedig már az összes strandból elegünk van, az otthoni kádba is engedhetünk vizet – közben pedig hallgassuk meg a Galaxisoktól a Vakációt zárásképp!

Jeni:
Tartva a tematikát én is a legújabb darabbal kezdem, ez az Esti Kornéltól az Utánad, amiben van bátorságunk és kitartásunk beúszni a bánat tengerébe az után, akit szeretünk. A nagy klasszikus a Kispál és a Borztól került a listára, méghozzá a Keringő, amiben némi egzisztenciális lamentálás közben iszogatjuk a hideg fröccsöket a büfében. Szintén Lovasi ikonikus zenekarától választottam a Mialatt az éget, amiben kedves kis csilingelő dallam ellensúlyozza a lemondó, szinte már feladó szöveghangulatot.
Megvan az az érzés, amikor magasról ugrasz a vízbe, mélyen lemerülsz, és felfele evickélve vészesen fogy a levegő? Ehhez választottam az Óriás Szájon át című dalát, amiben “így úsznom kell/ a túlpartra át”. A 30Y Puhatalpú lányok című dalában énekli meg azt a jelenetet, amikor egy jól sikerült estén a borosüveg nyakát szorítva szaladsz bele a tóba egy kis éjszakai fürdőzésre. Míg ebben a dalban ruhában fürdőzőket látunk, addig az Anima Sound System Tedd a napfényt be a számba trackjében meztelen fiúk vannak a parton, “kócos srácok, mind beállva,/ a ruhájuk lehajítva a folyóba”. Ha pedig elpilledtél egy matracon, vagy a parton törülközővel a fejeden, akkor az Elefánt Paulinája jó kis ébresztő lehet. Zárásként egy – Bérczesi Robihoz képest meglepően harmonikus képeket sorakoztató – Biorobot-dal, sirályokkal és tengerrel, a Szárazföld.