2016. március 26.

7 dal nosztalgiázós estékre

Szeretünk nosztalgiázni, nem? A kedvenc dalszerzőink is, nagyon szép kis dalok készülnek ilyenkor, benne van a gyerekkor illata, a családi emlékek, elmúlt szerelmek, vagy egyszerűen csak egy korszakunk meghatározó mozzanatai. Lista indít, nosztalgia indít!

csinibaba.jpg

kép innen

1. Régi és új életen merengős: Szabó Benedek és a Galaxisok: és

Hajlamosak vagyunk úgy látni az életünket, hogy abban válaszvonalak húzódnak. Legyen az költözés, szakítás, új iskola vagy munkahely. Ami előtte volt az régi, ami azóta van, új. De mi van, ha ez nem is így van? Mi van, ha közben lényegében semmi fontos nem változott?

2. Családi ebédes: Kispál és a Borz: Tingli-tangi

Nagymama. Már ez az egy szó magában is előhív millió gyerekkori emléket. Nem még a nápolyi morzsák, amiket elszórtunk nála, a kád, amiben kalózok (vagy sellők) lehettünk… Emlékeztek?

3. Gimis felidézős: 30Y: Messziről szép

Nem csak a dal, de a hozzá készült videóklip is egy mindannyiunk számára jól behatárolható időszakra játszik rá: a középiskolás évekre. Vannak róla jó és rossz emlékeink is, de aki már elballagott (még ha csak tegnapelőtt is), biztosan valamiféle nosztalgiával gondol rá. Az idő meg úgyis megszépíti.

4. Gyerekkoros szépemlékes: Vad Fruttik: Sárga zsiguli

Mindenféle generációzást félretéve, azért az biztos, hogy vannak azok, akik tudják milyen felkiabálni anyának a panellakásba, hogy dobjon le szotyira pénzt, és vannak, akik nem. Marciék az előbbiekhez tartoznak.

5. Lányos hirtelen felnövős: Magashegyi Underground: Rongyolódóik

Amikor a lányok elkezdik magukat sminkelni, a sarokba vagy az ágy alá kerülnek a babák, és megérkezik az első szerelem finom kis szellője… Ezek visszanézve mind egyszerre és olyan hihetetlenül gyorsan történnek. Nagyjából mint ennek a számnak a ritmusa.

6. Elmúlt nagy szerelmes: Heaven Street Seaven: Mikor utoljára láttalak

Nehéz erről a dalról újat mondani. Vagy egyáltalán bármit. Magáért beszél, már a címe is. Meghallgatása viszont csak akkor ajánlott, ha biztosan túl vagy a szerelmi drámán.

7. Kicsit megbánós: Hó Márton és a Jégkorszak: Vasárnap vége van

Mennyi mindent szerettünk volna még elmondani, mennyi lényegtelen apróságot, vagy fontos dolgot. Mennyi mindent csinálhattunk volna még, mielőtt vége lett. Gyerekkornak, városnak, szerelemnek, barátnak.

Ide kattintva tudjátok hallgatni a listát spotify-on,
ide kattintva pedig akár nézni is a videókat a youtube-on.

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja támogatta.