2016. április 26.

Ki az az Anna? – interjú Hó Mártonnal

Hó Márton és a Jégkorszak. A magyar paletta egyik legkülönlegesebb zenekara, érdemes figyelni rájuk. A koncertjeiken képesek egy egészen különleges atmoszférát teremteni, amiben az arra kicsit is érzékeny hallgató könnyen elmerülhet. A frontemberrel és névadóval, Hó Mártonnal beszélgettünk.

hm_jegkorszak_1.jpg

M.a.csek: Tavaly volt 5 éves a zenekar, idén jelent meg a harmadik nagylemezetek. Hogyan teltek ezek az évek, milyen utat jártatok be?

Hó Márton: A legfontosabb változás már rögtön az indulásnál megtörtént: zenekar szerveződött az egyszál akusztikus gitárra írt számok mögé. Mert az első időszakban többnyire egyedül írtam a számokat, aztán csatlakozott hozzám Szőke Barna (gitáros és az új lemez producere-hangfelelőse), majd két Kristóf is és így jött létre a zenekaros felállás. Utólag azért vicces, hogy már akkor is ez volt a név, amikor egyedül kezdtem feltölteni a kezdetleges módszerrel felvett demókat, mert már akkor is azt szerettem volna, ha ebből egy zenekar lesz. Szerencsére ez összejött, és ezt a felállást nagyon bírom a mai napig. Most már három lemez van a zenekar háta mögött (Dalok a fürdőszobából, Csodálatos Utazások, Itt vagyunk) és sok-sok klubkoncert, és néha azért sikerült játszanunk fesztiválokon is. Az elmúlt 5 évben persze volt csendesebb és volt pörgősebb, eseménytelibb szakasz is.

M.: A facebook adatlapotok szerint ti egy lo-fi indie zenekar vagytok. Fontosnak tartod, hogy legyen ennek egy kategóriája, amihez tarthatjátok magatokat?

HM: Nem igazán, csak valamit be kellett írni a stílus meghatározás közé! Minden olyan zenét szeretek, amiben van valami egyedi, valami saját íz, amire felkapod a fejed, hogy „ó, ezt a számot miért nem én írtam, vagy egy olyan szöveg, amire azt mondod, hogy „miért nem nekem jutott ez eszembe?”.

M.: Egy korábbi dalotokból kiindulva, te egy singer-songwriternek tartod magad? Mennyiben közös, zenekari munka eredményei a lemezeken szereplő dalok?

HM: Abban a számban inkább idézőjelben szerepelt ez a sor, mert hogy azt szerettem volna kifigurázni, hogy ez a singer-songwriter lét alapvetően a csajozásról szól. Persze ez nyilván nem igaz. Dalszerzőnek tartom magam, mert végül is én magam írom meg a dalok alapvázát és a szövegeket, szóval ennyiben ez az én munkaköri leírásom, de szerencsére mindig az van, hogy a zenekar sok pluszt ad hozzá a számokhoz. Az új lemezen Barna volt az, aki kicsit átformálta az egy szál gitáron hozott ötleteimet, néha finom elektronikát adott hozzá, néha rászintizett, és volt, hogy csak kulcscsomón játszott az egyik számban. Most inkább valami más hangzást szerettünk volna kipróbálni az új lemezen, kicsit elektronikusabbat, mint amilyen a Dalok a fürdőszobából hangzása volt. Az is részben lo-fi hangzású lemez volt, de most az új cuccon nem akartam ismételni önmagunkat.

hmarton.jpg

M.: A daloknál maradva: ki az az Anna? 🙂 Motívumként használod a női neveket és a város felett repülést?

HM: Anna egy fiktív figura, bár egy létező személyről mintáztam a karaktert. Az új lemezen ismét feltűnik, bár most más színben, a Tegnap óta évek teltek el című számban. Nem tudom, hogy motívumnak számít-e, ha sok női név szerepel a számokban, de én szeretem a női neveket. Jól mutatnak a számcímekben is. 🙂

M.: Nyáron felléptek többek közt a Bánkitó Fesztiválon is. Az az érzésem, hogy ez a környezet igazán passzol hozzátok. Milyen tervek vannak még a nyárra, milyen fesztiválokon lépnétek fel szívesen?

HM: Igen, két éve már játszottunk a Bánkitón, nagyszerű koncert volt, és maradtunk is hajnalig bulizni. Idén is a Tószínpadon játszunk és pont Szabó Benedek és a Galaxisok előtt, szóval az jó móka lesz.
Én legszívesebben az összes fesztiválon fellépnék, próbálkozunk is ezzel évről évre, de egyelőre még nem tartunk ott, hogy bekerüljünk a délutáni idősávba, egyszer talán majd eljön az az idő is.

M.: Hamarosan bemutatjátok az új lemezt, a koncert helyszínéül pedig a Gozsdu Manó Klubot választottátok. Van kedvenc helyetek? Mesélnél egy kicsit arról is, hogyan készültök erre az alkalomra?

HM: A régi Rohamot (a Vas utcait) szerettem nagyon, ott volt az első lemezbemutató koncertünk is, a mostani klubok közül pedig az A38 nagy kedvenc, ott tényleg odafigyelnek a zenekarokra, és jó arc a személyzet is. A lemezbemutatóra intenzíven készülünk, lesz egy-két újítás a hangszerelésben, és lehet, hogy új hangszerek is bejönnek majd a képbe. Várjuk már nagyon a koncertet! És egy fontos info a végére: az első 25 érkező megkapja majd az új lemezt kazettán, szóval érdemes időben jönni és Barkóczi Noémit is megnézni.

A lemezbemutató részleteiért katt ide!

A cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás Programja támogatta.
nka_csak_logo_1.pngcstp-logo-web-small_1.png