2021. október 27.

“a legjobb, ha nincs is forgatókönyv” – Pertics Villő és Kunics Olivér tükörinterjú az IDEGEN harmadik lemeze kapcsán

A napokban jelent meg az IDEGEN zenekar harmadik nagylemeze, Vasárnap címmel. A srácok határozottan megtalálták saját hangjukat erre a korongra: a zene rockos, húzós, dögös, a szövegek bátrak, mélyek, elgondolkodtatóak. A lemez köré épített vizuális világuk is jól felismerhető, nem kis mértékben a klipekben a zenekartagokon kívül rendre feltűnő lánynak köszönhetően, aki nem más, mint Pertics Villő, és akit most a zenekar frontemberével, Kunics Olivérrel együtt szólaltattunk meg.

artwork: Papp Zsófia

Honnan ismeritek egymást?

VILLŐ: Körübelül 12-13 éves lehettem, amikor Földessy Margit Színjáték és Dráma stúdiójában először egy csoportba kerültem Olivérrel. Eleinte féltem tőle, mert ő volt a menő, nagydumás srác, akit mindenki körülzsongott, nem értettem miért. Akkor nem hittem volna, hogy pár év múlva ő lesz az egyik legjobb barátom. Együtt nőttünk fel, bátyként tekintek rá. Szuper kamasz éveink voltak, egy nagyon jó kis közösségben- egyébként Langó Ádi [a zenekar billentyűse-perkása – a szerk.] is ehhez a bandához tartozott. Baromi sokat jelent nekem az a társaság, és hálás vagyok, hogy megismerhettük egymást. Őrült egy csapat.

OLI: Szerintem még a Jura korszak felső szakaszán történt meg egy olyan szituáció, amiben Vilci kortás táncosként képviseltette magát, én pedig koreográfusként. Margitnak [Földessy Margit – a szerk.] szerettünk volna kedveskedni egy produkcióval. Az tény, hogy részemről is nagy volt a vállalás, hiszen leszámítva, hogy láttam már ilyen előadást, semmi egyéb releváns tapasztalatom nem volt (ez volt az első közös pontunk). De én legalább nem rúgtam le nekifutásból a partneremet merő végtelenségből.  Nem tudom mit csinált a csajszi évekig Kaposváron a Bozsik Yvette osztályában… 

Mit jelent az életetekben az IDEGEN zenekar?

OLI: Az én életemben az IDEGEN mindig ott kezdődik, ahol valamelyikünknek támad egy kreatív ötlete, és még azon a forgatáson sem ér véget, ahol a vizes földről kell felszedni a konfettit, miközben a Villő azt üvölti a Jimi-nek (drága nagymamám) hogy: Jimi, maga egy szexi kis nő!!!

VILLŐ: Olivér már süldő korában is rocksztár akart lenni. Jó látni, hogy teljesült az álma. Szerintem ez egy nagyon szerethető zenekar, minden egyes tagja a maga módján elvetemült, a szó jó értelmében. Lelkesítő a közelükben lenni, rohadtul szeretik egymást, és valami nyugalom és derű lengi körül a csapatot. Nagyon különböző személyiségek, de pont ettől jó az együttes összetétele. Tehetséges srácok. Olivér nagyon jól tud piacra járó nagypapákat utánozni, Langó egy igazi gourmet- rengeteg ízt tud kombinálni egy étkezésen belül-, Dodi egy “gyere gombóc, hamm bekaplak” mondatra váró csávó, Galga pedig úgy tudja tartani a kezét a kisbusz hátsó ülésén, mintha egy festmény szereplője lenne. 

Mitől jó egy videóklip szerintetek?

VILLŐ: Jesszusom, nem tudom! Azt viszont tudom, hogy mitől jó egy klipforgatás: Kunics Erzsébet finom főztje, Tubi 60, eső után meleg fürdő, száraz ruha, és semmi sürgetés, vagy forgatókönyv követés. A legjobb, ha nincs is forgatókönyv. 

OLI: Mint közönség, fontosnak tartom, hogy együtt lélegezzen a dallal és a zenekarral. Rendezőként az sem elhanyagolható, hogy a stáb finoman bókoljon a nagymamámnak. 

Mit szimbolizál Villő a klipekben? 

OLI: A nála töltött 168 órás nap nagy inspiráció volt számómra az album kapcsán. Nagyon intenzíven éltük meg az érzéseinket. Hol a bánatunkra erőltettünk jó kedvet, hol pedig a jó kedvünkbe igyekeztünk bánatot tuszkolni. Öleltük és rugdostuk a világot. Ezt a keserédes, bizarr mégis nagyon emberi szerethető világot szerettem volna megmutatni rajta keresztűl. 

VILLŐ: “Én lennék a férfi, meg a nő,

A kövér szív, meg a gyorsuló tüdő,

 Szeretnéd, hogy nyugtalan vagyok, 

Az leszek, amit megálmodok”

Terveztek még közösen valamit a zenekar kapcsán?

OLI: Rengeteg az ötlet. Nagyon szeretnénk színpadra vinni egy operett előadást, ami bemutatja a zenekarunkat. Villőnél nincs alkalmasabb ember a feladatra, nagyon szeretném, hogy ő játsszon majd engem. Persze a zenekarból mindenki így van ezzel. Kivéve a Galgóczit, aki leszögezte hogy ő szeretné alakítani saját magát. Viccet félre téve elképzelhetetlennek tartom, hogy a közös munkánknak ne legyen folytatása. 

VILLŐ: Persze, én abszolút tervezek közös projektet, csak ők még nem tudják. Van egy dalom, amit szeretném, ha megcsinálnánk. Természetesen én fogom énekelni, de szeretnék egy kis vokált alá, basszust, meg zongorát. Tök jó dal lesz! Már nagyon várom, hogy fölvegyük! Március 17-én lesz fent Spotify- on. 

Melyik a kedvenc dalotok az új, Vasárnap című lemezről és miért?

VILLŐ: Emlékszem amikor Olivér először mutatta meg a teljes album nyers változatát. Akkoriban mindketten padlón voltunk, Olivér lejött hozzám Szolnokra, eredetileg egy délutánra, amiből végül elég sok nap lett. Iszogattunk, beszélgettünk, zenéket hallgattunk. Akkor hallottam a Hullámokról című számukat, ami azonnal megfogott. Az összes eddigi daluk közül egyértelműen ez a kedvencem. Ott ugráltam a lakásban, és áradoztam Olivérnek, hogy ez milyen zseniális egy szám. 

OLI: Saját daloknál nem tudok, szeret nem szeret viszonyt kialakítani, sem rangsort. Számomra egy IDEGEN dal akkor jó, ha sok idő elteltével is hitelesnek, önazonosnak érzem. 

Milyen egy tökéletes vasárnap egyébként?

OLI: Számomra amikor a végtelenbe folyik idő, a gondolatok, meg a tea.

VILLŐ: A következő vasárnap remélem tökéletes lesz, mert akkor lesz a szülinapom! 

“Legyen eleje, legyen értelme, Soha ne legyen vége” – ha hármat kívánhatnál, mi lenne az?

OLI: Szeretnék egy olyan világban létezni, ahol nagyobb hangsúlyt fektetünk, önmagunk és mások megértésére. Ha ez megvan, én megvagyok. A maradék egyből a Vilcinek szeretnék boldog születésnapot kívánni előre is.   

VILLŐ: Csak egyet kívánnék: Hogy bármennyit kívánhassak!

Milyen lesz a lemezbemutató koncert?

VILLŐ: Iszonyatosan jó lesz! De tényleg! Kívánok nekik egyet, a végtelen kívánságaimból: Legyenek fergetegesek!

OLI: Két év érzelmi hullámvasutazása, és feszített munkája csúcsosodik majd ki aznap este. Szerintem para lesz.   

Az IDEGEN lemezbemutatója október 29-én, pénteken a Turbinában lesz, az eseményt itt találjátok.