2022. június 29.

“olyan dalokat írunk, amiket szétadunk”- interjú a Fiúkkal

#hangolódó #foo2022 – 1.nap

Ahogy tavaly, idén újra #hangolódó interjúkkal jövünk a 2022-es Fishing On Orfű minden napjáról, ám ezúttal minden nap egy nem nagyszínpados zenekart választottunk ki a kedvenceink közül, titeket is arra buzdítva, hogy bátran csemegézzetek a fesztivál összes színpadán lévő produkció közül. Első nap az Amondó színpadot vettük fókuszba, és a nagyon tudatos, ám mégis őszinte és stílusukat egyre jobban megtaláló Fiúkkal beszélgettünk. Ja, és minden napra kaptok egy playlistet is, amit a fesztiválra bemenet halgathattok, amikhez ezúttal is Molnár Roland alkot nekünk borítóképet!

Pont két éve beszélgettünk utoljára, az első covid hullámból kijőve, friss bemutatkozó EP-vel a tarsolyotokban. Mi történt veletek azóta nagy vonalakban?

Fú, durva hogy az csak 2 éve volt. Mi kb. 10-nek éltük meg. Utána még a maradék pár hullám azért szépen megvert minket, de közben kijött tavaly a Velem egyedül nagylemezünk és sok jó bulit tudhatunk a hátunk mögött. Talán ennek az időszaknak a megkoronázása a márciusi szülinapi koncertünk volt az Akvárium Kishallban, amivel összegeztük a zenekar elmúlt 3 évét. Most pedig az ősszel megjelenő Ha neked nem EP-re fókuszálunk.

A legutóbbi dalotok 6363-al, vagyis Gegével nagyon menő lett. Hogyan találtatok egymásra, hogyan született a közös dal?

Köszike! Gegével az elmúlt 1 évben ismerkedtünk meg, több buliban találkoztunk, iszogattunk, aztán decemberben a universalos évzáró bulin, az Adunk a Label-en volt egy közös jam szerű zárószám, ahol együtt zenéltünk többek között vele is és akkor jött az ötlet, hogy dobjunk össze egy közös dalt az EP-re. A dalírás nagyon magától értetődő volt vele, 2 próba alatt összedobtuk a számot, aztán feljátszottuk a stúdióban és ez lett a Hogyan rontsuk el. Nagyon örülünk, hogy  össze tudtunk hozni vele egy featet, innen is pusziljuk a homlokát.

Már a Hogyan rontsuk el előtti dalotok, a Játszom is mintha kicsit vagányabb, bevállalósabb lenne, mint az indulás, amikor a közép-kelet-európai keserűség és az amerikai feeling good ötvözésével határoztátok meg a stílusotok. Merre mozdultatok azóta?

Igen. A Velem egyedül lemez után tartottunk egy kis szünetet a dalírásban, mert éreztük, hogy valamit újítani szeretnénk. Amikor Levi behozta próbára a Játszom alap körét, rá fél órára megszületett a dal, szinte magát írta meg. Akkor éreztük és beszéltük is, hogy ez kicsit más fless, kicsit talán tökösebb, mint az eddigi zenéink és egyből tudtuk, hogy ezt szeretnénk továbbvinni. Ez részben tudatos döntés is, mert nem szeretnénk két stílus, két közeg között lavírozni, egyértelműen szeretnénk az emberekhez, a közönségünkhöz szólni, de ehhez szerencsére társul egy teljesen ösztönös és önazonos zenélés és zeneszerzés is. Kategorizáltuk már magunkat mindenhova az elmúlt 3 évben, mostanában azt szoktuk mondani, hogy indie-rockot játszunk, bár múltkor megkérdezték Bencét egy interjúban, hogy az pontosan mit jelent és fingja nem volt, de ezt hogy lehetne elmagyarázni? Na mindegy, ez van most, zenélünk és olyan dalokat írunk, amiket szétadunk.

Több dalra is számíthatunk még idén ha minden igaz, ezekről mit lehet tudni?

Igen, egyesével hozzuk ki az EP dalait, ami októberben fog kiteljesedni. 5+1 dal lesz rajta, mindegyikhez vizuálokkal és klippel készülünk, visszük tovább a sztorit, amit elkezdtünk zeneileg és vizuálisan is. 

Nagyon tudatosnak tűnik minden megjelenésetek, sorra szuper klippekkel és kommunikációval építkezik a zenekar. Ennek ki a motorja nálatok, miért tartjátok ezt fontosnak?

Igyekszünk folyamatosan fejlődni és a lehetőségeinkhez képest a lehető legprofibban kihozni a dalainkat. Igazából nálunk a legeleje óta az a motor, hogy mi rohadt jó barátok vagyunk és ha bármilyen konfliktus vagy nézeteltérés felmerül, akkor szemrebbenés nélkül elküldjük a másikat a picsába teljesen őszintén, anélkül hogy ebből bármilyen sértődés lenne. Mind az ötünknek megvan a maga feladata a zenélés mellett. Mindenki másban jó és mindenki tudja, hogy mi a dolga, amit folyamatosan át is beszélünk. Emellett pedig Nagy Geri a menedzserünk, aki a zenekar 6. tagja és mindent megtesz azért, hogy a legjobb lehetőségeket nyújtsa nekünk. Ahhoz, hogy ezeket a megjelenéseket teljesíteni tudjuk, nagyon sok emberre van szükség, ennél az EP-nél van először az, hogy az egészet fix stábbal csináljuk. A dalokat a Csend Stúdióban vettük fel, aminek a teljes folyamatát Zwickl Ábel csinálta a rögzítéstől a masterelésig. A képi világot Drakula barátunk és a legkomolyabb boxos stábja csinálja, akik a legnagyobb hülyék, de kajak. A borítókat és minden arculati grafikát pedig a drága SzékelyZsó készít nekünk, akivel a legeleje óta együtt dolgozunk. Nélkülük ez nem tudna megvalósulni, úgyhogy sok összetevős az a motor.

Mivel készültök a Fishinges koncertre? Szeretitek a fesztivált egyébként, szoktatok járni Orfűre?

Ezt a koncertet várjuk az egyik legjobban a nyáron, mert ez lesz az első olyan fesztiválkoncertünk, ahova nem tehetségkutató vagy pályázat által vagy covid alatt jutunk el, meg ez az egyik kedvenc fesztiválunk, úgyhogy nagyon izgatottak vagyunk. Jó lesz nagyon, odabasszuk. 

Ezen kívül hogyan fog még telni a nyár? Mi áll hozzátok közelebb, a fesztiválszezon, vagy a klubok?

Szerencsére sok buli lesz, főleg fesztiválok. Mindig az áll hozzánk a közelebb, amelyik színpadon vagyunk, mindkettőnek megvan a maga varázsa.

A Fiúkat a Fishing szerdai napján, 20:45-kor tudjátok élőben is csekkolni az Amondó színpadon, ha pedig szeretnétek tudni, még milyen szuper zenék fognak felcsendülni ezen a napon, hallgassátok meg idevágó playlistünket!