2016. január 5.

13+1 dal hosszú téli estékre

Végre itt az igazi tél! Fázni ugyan nem szeretünk, de a havas táj gyönyörű, és sok kedvenc zenekarunkat is megihlette már. Összegyűjtöttük őket egy csokorba, hogy csak el kelljen indítani, és bevackolni a meleg ágyikóba.12467838_10153712610673700_360537788_n.jpg

1. Hó Márton és a Jégkorszak: Négy évszak, tél, tél, tél, tél

Hó Marciék összes dala tökéletes egy hosszú, lustálkodós, hóban gyönyörködős estére. Választási kötelezettség esetén azonban ez kell, hogy szerepeljen a téli listánkban.

2. Kispál és a Borz: Lefekszem a hóba

Egy Kispál klasszikus is befért a sorba, természetesen, és mint ilyen, egyszerűségében zseniális. Nem tudjuk, ki hogy van vele, de mi még mindig nem hallottuk elégszer ezt a dalt ahhoz, hogy ne tudjunkk elmosolyodni a “ha lefekszem a hóba melléd, nyakamban összeér a víz” soron. Meg a többin.

3. Quimby: Hó

A dalról ezt mondja Kiss Tibi: “A kisfiamnak gyakran improvizálok mindenféle légből kapott dalokat, melyeket általában a környezet, egy tévéműsor egy pár cipő, vagy egy új pelenkatípus inspirál. Ennek az első versszaka egy márciusi hóesésben pattant ki, majd még a gyereket elvitte az anyukája sétálni, kész is lett a többi. Alapvetően nem gondoltam komolyan, de a zenekarnak bejött és így bekerült a lemezanyagba.”

4. Kiscsillag: Légyszíves

A Légyszíves nagy valószínűséggel benne lenne sok-sok ember kedvenc Kiscsillag-dalcsokrában, sőt, talán gyakran végezne elég előkelő helyen. Több olyan sora is van, amely nagyon-nagyon betalált, a “Hóra rogynak kint a szarvasok” pedig egészen fantasztikusan képszerű és hangulatfestő.

5. Magashegyi Underground: Csend

Závada Péter csodálatos sorai elevenednek meg ebben a dalban, amiben a tél félelmetes, elszigetelő és csontig hatolóan hideg. “Téli a táj a szívben / A felélt tegnapért  / Fizet a mának a csendje / Ma még a csend is hófehér”.

6. Frenk: Késői tél

Ehhez a dalhoz meg lehet felkelni és összesimulva táncolni kicsit. Vagy partner híján egyedül is ér!

7. Péterfy Bori & Love Band: Oroszlán a hóban

Szuper hangszerelésű, hihetetlenül hangulatos és ringató dal ez, amelyben Afrikától kezdve a tajgáig kalandozunk, s szinte látjuk magunk előtt, ahogy egy oroszlán gázol a hóban. Természetesen ha odafigyelünk a szövegre, akkor láthatjuk, hogy nagyon komoly természeti-környezeti problémákat boncolgat a dal. Épp ezért érdemes hozzá megnézni a klipet is, az egyik legötletesebb dalszöveg-centrikus klip, amit láttunk.

8. Pál Utcai Fiúk: Hideg napok

A PUF régebbi klasszikusában arra buzdít Anikó szexi hangja, hogy ha kint már “megfagytak a csillagok”, egymás tüzét gyújtsuk meg odabent. Ehhez már nem is fűznénk hozzá mást… 🙂

9. 30Y: Jó január herceg

Ez a dal azért különleges a 30Y történetében, mert Bereményi Géza írta a szövegét, Cseh Tamás halálához kapcsolódóan, és odaadta a zenekarnak. Sodró, lendületes, felkavaró dal lett belőle.

 

10. Kollár-Klemencz Laci: Téli tájkép korcsolyázókkal

Erdős Virág, korunk egyik legzseniálisabb költőnője már többször működött együtt Kollár-Klemencz Lacival, a Kistehén frontemberével, mielőtt tavaly egy teljes albumot is összehoztak Legesleges címmel. A Téli tájkép is ezen található, és tényleg olyan, mint egy festmény: aprólékosan felépítve tár elénk egy képet, csak zenével és szöveggel.

11. Zaják és társa: Szuper ez az élet

Még csak január van, de lesz egyszer február is, ami a hónapok hétfője. Igen, így indul ez a dal, “a hónapok hétfője: február”, ez pedig már önmagában annyira jó gondolat, hogy egy kevésbé jó dalt is elvinne, de erről szó sincs.

 

12. Elefánt: Zúzmarás

A Zúzmarás gyönyörű szösszenet az Elefánttól, címében és télies, hideg, néhol zord képeivel, hangulatában tökéletesen passzol a listába.

13. Amorf Ördögök: Nagy meleg pulóver

 Igazi bekuckózós dal, van benne “nagy meleg pulóver”, “bevetetlen ágy”, “teagőz”… meg persze andalító dallamra Bori jólesően karcos hangja. “Egy ilyen érzet minden háztartásba kell.”

 

13+1: fél7 – Téli ábra 

Klasszul megfogott és megfogalmazott érzések arról, amikor nem csak kint, de bent is tél van, és az egyik kedvenc induló zenekarunk. “Gyere, ugorj be mellém az ágyba, te leszel a fűtés, én a párna!”

A teljes listáért irány a youtube!