2017. augusztus 20.

s(o)unday sessions: Fatal Error – Február gyümölcse

A Fatal Error s(o)undcity:szegeddel forgatott videója nagyon nyári és nagyon letisztult lett, és bár a zenekarhoz első ránézésre keményebb vonalat képzelnénk, elárulták, tulajdonképpen ez a kérdéses dal eredeti verziója. Nézzétek meg a videót és tudjatok meg még több érdekességet a csapatról alább!img_3707.JPG

A koncertnaptárotokból úgy tűnik, elképesztően mozgalmas nyár van mögöttetek. Melyik volt a kedvenc vagy legkülönlegesebb élményetek?

Zsola: Egy villanásnak tűnt a nyár ennyi fesztivál mellett, de talán amit soha nem felejtek el, az az idei VOLT fesztivál volt, ahol a színpad mögött leszólított Beck Zoli, a 30Y énekese. Később kiderült, hogy segítséget szeretett volna nekünk nyújtani a készülő lemezünk dalszövegeiben. Ez volt eddig az egyik legmegtisztelőbb szakmai elismerés, amit kaptam, illetve ennél kellemesebb meglepetés nem is érhetett volna. Természetesen megbeszéltünk mindent, és azóta már találkoztunk is, szóval annak a találkozásnak egy lemeznyi nyoma marad. Ami pedig tetőzte azt a napot, az az volt, hogy rengeteg ember nézett meg minket a korai időpont ellenére is, ami pedig mindenkinek egy fontos visszaigazolás volt.

Ha jól tudom, az ország különböző részeiről jöttök. Hogy találkoztatok, hogy alakult a zenekar, illetve hogy oldjátok meg a próbákat?

Jakó: A zenekar alapító három tagja, azaz Misi, Miki, és jómagam a budapesti Radnóti Miklós gimnáziumban találkoztunk, innen indult minden. Tipikus sulizenekaros sztori volt. 2011-ben ismertük meg Zsolát egy közös koncert alkalmával, innen indult el a “ceglédi szál”, és rajta keresztül ismertük meg Botit, aki ugyan 2 évvel később, de szintén csatlakozott a zenekarhoz. Norbival, valamint Bencével szintén közös koncertek alkalmával fújt össze a szél. A próbák megszervezése nem a leghálásabb dolog, a munkahelyek meg a kilométerek gyakran közbe szólnak, éppen ezért nagyjából pirosbetűs ünnepnek számít, ha mind a heten jelen tudunk lenni. De szerintem ugyanolyan kérdéskör ez, mint a távkapcsolat: elsőre ijesztő, de ha tényleg akarsz tenni az ügy érdekében, mindig találsz kiskapukat. img_3708.JPG

Hogyan születnek a dalaitok? 

Zsola: A dalírás nekünk sem történik extra dolgokkal, én három doboz aranyászokkal suhanok le a barátnőm tetováló szalonjába, majd környezeti hatásoktól és aktuális lelki állapottól függően születnek meg a dalok. Mindig történik valami a gitárral a kezemben, maximum nem teljes dal születik, csak muzsika foszlány, amit végül a többiek javítanak, illetve egészítenek ki. 

Jól vettem ki, hogy nincs külön menedzseretek, hanem Misi foglalkozik a zenekar szorosan zenén kívüli dolgaival is? Ez miért alakult így, és mit gondoltok, melyik lesz az a pont, ahol már megbíztok majd ezzel valakit? 

Misi: Amíg feltörekvő státuszban van a zenekar, nem nyújt megélhetést, stb, addig a szervezést csak szerelemből lehet csinálni. Ha van egy ilyen külső ember, aki ért hozzá és tényleg szerelemből csinálja, az nagyon jó. Nálunk is voltak megkeresések, de valahogy úgy éreztem, hogy ennyire hülye senki nem lesz, hogy 0-24-ben ezzel foglalkozzon, én meg álmomban is a zenekar dolgain agyalok, sok fontos dolgot az életemben ennek rendelek alá. Ez persze az egyetem, és különböző munkák mellett nagyon fárasztó, főleg úgy, hogy még turnézunk is gyakorlatilag egész évben, szóval biztos, lesz egy pont, ahol átadom ezt a stafétát, de egyelőre élvezem a dolgot. Persze segítséget bárkitől szívesen elfogadunk, az mindig jól jön!

Meséljetek, milyen dalt hallhatunk a s(o)unday sessionsben? Mennyire más ez a verzió, mint az eredeti?

Jakó: Rövid gondolkodás után a Február gyümölcse című dalunkra esett a választás, ami nem mellesleg az ősszel megjelenő második albumunk nyitódala lesz. Igazából pont ez a verzió az eredeti, mivel Zsola mindig az akusztikus gitárján írja a dalokat, és ebben a formában is mutatja meg nekünk. A nagyzenekaros változatból egy tempós, punk-rockos dal sikeredett, egyik nagy koncertkedvencünk.

Mik a terveitek mostanában a zenekarral, mikre számíthatunk tőletek a közeljövőben? 

Misi: Röviden és tömören, lezárjuk ezt a brutális nyarunkat, ami kicsit átnyúlik szeptemberre, de a szeptemberi hónapot nagyrészt a lemez utolsó simításaival fogjuk tölteni, aztán októberben megindulunk az országnak a lemezzel a tarsolyunkban. Legfontosabb állomása a BUDAPESTI LEMEZBEMUTATÓ lesz, mely október 21-én lesz a Dürer Kertben, de lesz a turnénak többek közt szegedi állomása is, erről bővebben hamarosan.

Ha zenekarod van, és kedved támadt részt venni ebben a szuper projektben, jelentkezz bátran a soundcityszeged@gmail.com e-mail címen! 🙂