2018. augusztus 22.

Az 5 kedvenc dalunk augusztusra

Egy igazán termékeny szerzőnek, valljuk be, nem kell sok hozzá, hogy ihletet kapjon. Sorra tudnánk venni a dalokat az alkoholról, a napszakokról, a táncról, a munkáról, a családról, a magabiztosságról vagy a depressziról, de még magáról a dalszerzésről is. Így nem hagynak minket nagy kétségek között, amikor valami aktuális csokrot szeretnénk nektek összefűzni. Úgyhogy íme, itt a lista a nyárvégi dalokról.

EGY // Vad Fruttik – Jobb lesz holnap

Rendhagyó módon elől a legfiatalabb: a Vad Fruttik idén megjelent nagylemezének egyik igazi szívmelengető meglepetése, a nagyon keserdéses Jobb lesz holnap. Beismerjük, hogy nem jó minden (sőt!), de innen már csak felfele vezet az út.
És milyen kép tudna szebb hátteret szolgáltatni az elmúlt boldogsághoz, mint a nyár utolsó hónapja?

“Augusztusban volt, mentetek haza. Napfénnyel telt meg a háznak ablaka, és csak nő és nő a világosság, amíg emlékszel, amíg gondolsz rá.”

KETTŐ // Szabó Benedek és a Galaxisok – Focipályák éjszaka

A Galaxisok harmadik albumának címdó dala. Egy kis fiatal felnőttkori válság, nyomás arra, hogy kezd már el az igazi felnőtt életedet, de még azt sem tudod, hogy egyáltalán akarod-e, és ha igen, hogyan fogj hozzá, nem beszélve arról, hogy csak úgy pörögnek az évszakok és az évek, amíg hezitálsz.

“Vége a nyárnak, megint esik. / És halványkék fényű utcákon jársz, augusztus végén, ha leszáll a köd, és léggömbök úsznak az oszló tömeg őszben visszhangzó csendje felett.”

 

Egyébként ebből a részletből kapta a címét a zenekar 2017-es turnéfilmecskéje is, a Vége a nyárnak, megint esik. 

HÁROM // Anna & the Barbies – 1980-valahány

Ez is elmúlt nyár, bár jóval régebben múlt már el. Nehéz mást mondani a dalról, mint amit önmagában is elmond, édeskés, bodzaillatú nosztalgia.

“És egy nyár volt talán, milyen nyár volt, azám!”

 

NÉGY // 30Y – Olyankor

És ahogy a Galaxisok is előre vetítette: a nyár végét lágy eső jelzi. És bár ez a dal inkább a szív nyara és beköszöntő ősze, azért a két évszak határán is különösen jól esik hallgatni.

“Olyankor lágy eső, olyankor más minden.”

ÖT // Bagossy Brothers Company – Sanyi

Különösen kedvelt koncert dal, Sanyi, akinek kilétét titkok és mítoszok övezik, azt sem tudhatjuk, hogy költői sóhajok, vagy Sanyinak címzett felszólítás-e a versszakok vége:

“Gyere, vigyél magaddal amíg tart a meleg délen.
Szakszerűen eldőlni vagy állni kellőképpen.”

kép forrása